Látásmentés


Kutyák ezrei - fiatalok, öregek, kicsik, nagyok, szépek és kevésbé szépek, bizakodók és reményvesztettek - várják megmentőjüket sintértelepeken és az utcákon országszerte. Bizakodhat, aki szép fiatal és hibátlan, de az sem mind. Kialakulóban van egy olyan "ember-réteg", amelyik a legszánandóbb, legelesettebb, daganatos öregeknek akar, csendes, méltóságos pár hónapot, szerető kezek között bekövetkező minél kevésbé fájdalmas halált biztosítani. Kevesen vannak.

Van azonban egy nagyon hátrányos helyzetű csoport ezek között a mentésre váró állatok között: a szemsérülteké. A szemsérülések és szembetegségek megjelenési formájukban riasztók: gyakran sokkal súlyosabb problémát mutatnak, mint amilyen a baj ténylegesen, és ahhoz, hogy hatékony legyen, a segítségnek minél hamarabb érkeznie kell: ha a szemlencse szakad le, átlagosan 24 órán belül még van rá remény, hogy megmenthető a látás, utána véglegesen elveszik; ha perforál a fekély szintén azonnali beavatkozás szükséges, ám ha nem perforál lehetséges, hogy műtét nélkül is meggyógyítható a szem. A szaruhártya gyógyuló sérülései - pedig a sérülés már GYÓGYUL - laikusnak riasztó képet mutatnak. Ugyan így a kifordult szemgolyó, az előreesett könnymirigy is. A könnytermelés csökkent volta fekélyesedéshez, az perforálódáshoz vezet - pedig a szárazszembetegség gyógyítható, de legalábbis szinten tartható. Stagnáltatható a szürkehályog is szemcseppel, és a látás elvesztése a legtöbb esetben évekkel kitolható, és a zöldhályog mögöttes oka is "féken tartható" szemnyomáscsökkentő szemcseppel.

Lehetőségek, melyek vannak is, meg nem is. A gazdátlan, utcán lévő, vagy sintértelepekre kerülő állatok nem kapják meg ezeket.

Az ilyen problémákban szenvedő kutyák esztétikai megjelenését a szemhiba nagyon lerontja, nem választja őket senki. És ez - ha sintértelepen vannak - halálos ítélettel egyenlő, ha az utcán, látásvesztéssel, aminek eredménye végül - baleset és állattámadások miatt - szintén a halál.

A sánta kutya még csak-csak talál családot, de az, aki látását vesztette, és így kellene szeretni akár tíz éven keresztül, illesztve szembetegsége miatt riasztó vagy taszító külsejű, kinek kell? Valljuk be, nagyon kevés embernek.

Pedig ezek a kutyák ugyan úgy lehetnek kedvesek, hízelgők, ragaszkodók, hűek - és akinek ez a fontos: a korrekció után, igen, GYÖNYÖRŰEK is.

A végzendő műtétek közül némelyik igen bonyolult, és nagyon nagy sebészi tudást, felkészültséget igényel, mások pár öltést jelentenek csak, mégis élet-halál függ tőlük.

Állatvédő berkekben egyértelműen tudják: a szem- és látásmentés felvállalt feladatunk. Ha ilyen sérültről szereznek tudomást, értesítenek, és ezek az állatok mindig elsőbbséget élveznek nálunk.
A műtétek azonban - bármilyen komoly segítséget is kapunk engedmény formájában Dr. Szűcs Zsuzsa állatorvos, szemész szakorvostól, illetve a Primavet Állatkórháztól -65 igen drágák.

Összeszámoltuk: az elmúlt évben kb. 30 szemműtétet finanszíroztunk az örökbeadott 57 állathoz viszonyítha, a idén ezek száma illetve aránya még magasabb, ami az átlagos állatvédő költségekhez képest sokkal magasabb anyagi terheket ró ránk.

Ehhez kérnénk az Ön, az Önök segítségét. Segítsenek, kérjük, hogy mi is minél több állaton segíthessünk!

A program céljára elkülönített alszámlát illetve honlapunkon tablót szeretnénk létrehozni: utóbbin a mindenkori aktuális műtétesek lennének, a műtét árának feltüntetésével, akiknek műtétjét az alszámlára utalva, a műtendő állat nevének feltüntetésével támogathatják. Ha valamelyik állat műtétjére a szükségesnél nagyobb összeg érkezne a felajánlásokból, azt az előző illetve következő műtétes gyógyítására fordítjuk.
A szemsérültek és betegek esetében nagyon látványos az eredmény. Ennek örömét is szeretnénk megosztani mindenkivel, aki honlapunkra betéved, és azzal, aki segít ennek elérésében. A boldog, gyógyult, gazdis kutyáról rámosolygó fénykép a legszebb viszonzás, azt hiszem!

Kérjük, segítsenek, hogy minél több szemproblémában szenvedő állat sorsán segíthessünk!

2011-04-22 - Falco

A facebok klubbunk indulásakor került fel, mint segítségkérő.

A drága jó gazdája kiesett szemgolyóval kivágta (gazdi meglett, mert a kutyáról megismerték). A Tököli Állatorvosi Rendelő megműtötte saját kockázatra (ha nem fizették volna ki, rezsiköltségbe). Német állatszeretőktől kaptunk pénzt »

2011-04-20 - Audrey

Audreyt az Illatos útról hoztuk ki, mert a könnymirigy előreesését sürgősen műteni kell. A szeme, ha lehet, még rondább. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy mentsük a könnymirigyét (az esett előre és bukott ki a helyéről): Audrey-n már műtéti gallér van, »

2011-03-22 - Tumoros szemű ózdi német juhász

A kutya más egyesület gondozásában volt.
Miután a szemén tumort találtak, segítségünket kérték a kutya műtétjének elvégeztetéséhez, így az operáció költségét egyesületünk fizette.»

2011-03-02 - Milos

Milost a karcagi gyepiről mentették ki, mert biztos altatás várt volna rá: valami jóember gázspray-jel telifújta a szemét és a teste is tele volt harapott sebekkel.
A gázspray "hatását" gyógyszeresen kikezelték, de Milosnak át kellett esnie egy redőnyplasztikán, mert a »

2011-02-09 - Láncos Pötyi

"A kutyus 4 év körüli,akit a "gazdája" láncra kötve eladott a házzal együtt, az új tulaj viszont nem lakott ott, és nem is látta el. A szomszéd kért kapukulcsot, ő járt át ellátni, meg szólt nekem,hogy keressek gazdit. Így telt »

2008-07-20 - Ashley

Ashley-t 2008. július elején hoztuk el az Illatos útról. Bár fiatal is, kedves is, szép is, a történet a szokásos: nem kellett senkinek, altatás várt rá, mert a szemén egy nem is komoly, nem is drága beavatkozást kellett elvégezni, - »

2008-02-23 - Beige (Bézs)

Beige (Bézs) borzasztóan elhanyagolt állapotban került a váci gyepmesteri telepre, onnan pedig hozzánk: bundája alapján akár puli is lehetne, pedig valószínűleg bischon keverék... 1,5-2,0 év körüli egyenlőre még borzasztóan szomorú, de lágy, kedves természetű kisfiú. Belgyógyászatilag teljesen egészséges, de a »

2008-02-23 - Chilli

»

2007-12-06 - Arwen

»