Állat és Ember - Bemutatkozás

Bemutatkozás

Az "Állat és Ember" Állat- és Természetvédő, Szabadidő és Kulturális Egyesület, régi állatvédők részvételével jött létre, 2007-ben. Állatvédelmi munkánkat család és munka mellett végezzük, szabadidőnket és anyagi lehetőségeinket rá szánva, azaz NEM munkaviszonyban, és NEM díjazás ellenében. Tagságunk zöme Budapest XV. kerületére koncentrálódik. Ennek megfelelően indulásunkkor célunk elsősorban az volt, hogy itt, és vonzáskörzetünkben, a IV., XVI. kerületben, Fóton, Mogyoródon és Dunakeszin segítsünk a bajba jutott állatokon. Fejlődésünknek köszönhetően működésünk második évétől ez az egész országból - Budaörsről, Vácról, Jászberényből, Ózdról, Hajdúszoboszlóról, Nyíregyházáról, és egyéb településekről - történő mentésre bővült: a rendelkezésünkre álló helyek függvényében feladatunkkul tűztük ki a halmozottan sérült - különösen: súlyos szembetegségekben szenvedő, illetve szem-, és látássérült - kutyák, illetve viselkedészavaros, illetve a legnagyobb bajban lévő, különböző S.O.S. fórumokra feltett, záros időn - legtöbb esetben napokon, órákon - belül lealtatásra kijelölt állatok mentését.
Telepünk, menhelyünk nincs, nem is tervezünk ilyet létrehozni: ideiglenes befogadói rendszerben illetve panziót igénybe véve dolgozunk.
A gondozásunkba vett állatokat minden esetben két hétig karanténozzuk, s ha ez alatt betegséget nem tapasztalunk náluk, állatorvosi felmérés, és legtöbb esetben: azonnali ivartalanítás után lehetőség szerint befogadó családhoz költöznek, testi-lelki rehabilitációjuk ott történik. Ez a rehabilitációt és az örökbefogadáskor új családjukba történő beilleszkedésüket sokkal zökkenőmentesebbé teszi: az új gazdi jól szocializált, jól ápolt, egészséges új családtagot kap. 3 év alatt a "nagyok" közé kerültünk. 2007-ben féléves működésünk alatt 57, 2008-ban 145, 2009-ben 117, 2010-ben 99, 2011-ben - a válság miatt - 67 állatot adtunk örökbe, ami figyelemmel arra, hogy a legszerencsétlenebbeken igyekszünk segíteni, és évente körülbelül 10 vak állatot is tartalmaz, úgy gondoljuk, szép eredmény.

Mostanra telephely, és minden külső támogatás nélkül, kizárólag saját erőnkből egyidejűleg 60-70 fős állományról gondoskodunk. A korábban általunk gondozott állatok örökbefogadóival folyamatos kapcsolatban, baráti viszonyban vagyunk, kölcsönösen segítjük egymást, igen sokan közülük támogatnak bennünket, de többen tagként, befogadóként is csatlakoztak hozzánk.

Az állatmentésen túl nagyon sok közös programot csinálunk, és képzőművészeti szekciónk is várja a gyertyaöntéssel, üvegfestéssel a jövőben pedig: selyemfestéssel foglalkozni kívánókat: adományozóinknak saját készítési dísztárgyainkkal mondunk köszönetet.

Nagyon fontos helyet foglal el munkánkon belül a Kutyakötelesség Klub, ami a Pestújhelyi Közösségi Háznak köszönhetően 2011 novembere óta működik. Gyermek klubnak indult, ám a felnőttek is olyan örömmel vesznek benne részt, hogy családi klub lett belőle: alapgondolata a felelős állattartásra nevelés, az egyes fajok, szükségleteik megismertetése, hogy így a gazdik az otthon tartott állatokat azok valós igényei szerint tartsák.

Az életszinvonal romlásával egyre inkább úgy érezzük: az emberekért is tennünk kell, ezért folyamatosan gyűjtünk - és adunk át - rászorulókat tömörítő különböző szervezetek részére ruha, könyv, háztartási eszköz, tanszer-adományokat és tartunk közös programokat velük.

Az egyesület nagyon sok örömet adott nekünk: csodálatos érzés megtapasztalni, mikor egy megalázott, testileg- lelkileg tönkretett kis lény a kezünk munkájának és a szeretetünknek köszönhetően visszakapja a hitét, bizalmát, az örömet az életben, megerősödik, elkezd rosszalkodni, kóstolgatja, amit addig sohasem érezhetett, majd rátalál az az EMBER, akivel egymásra néznek, és tudják: ők többet sohasem válnak el. Ehhez az örömhöz csak az fogható, mikor az, aki addig csak rugást kapott, akit addig csak elárultak, bizalommal hozzád bújik.

Ezektől az élményektől megváltozott az életünk, más, boldogabb emberek lettünk!

Ha meg szeretnéd tapasztalni ezt a csodát, csatlakozz hozzánk, és segítsd a világ legőszintébb és legszeretnivalóbb lényeit együtt velünk!

Takács Kati