Állat és Ember - Állataink egészsége

Állataink egészsége


Mérgező növények
 

Mostanában több platformon is találkozhattatok a kutyusokra veszélyes mérgező növények listájával. Mi is ezt terveztük áprilisi hírlevelünk témájaként. Igyekeztünk részletesebben összeszedni az információkat, a teljesség igénye nélkül most a legelterjedtebb fajtákról írunk, valamint azokat a szoba és kerti növényeket gyűjtöttük össze, amelyek súlyosan mérgező voltuk miatt veszélyt jelentenek négylábú kedvenceinkre.
A saját kertünkbe telepített már meglévő dísznövényekről mindenképpen szerezzünk információt és mielőtt egy új szerzeményünket helyezzük el virágoskertünkben, otthonunkban, és járjunk utána, hogy az biztosan nem mérgező-e a kutya számára!
De nem csak a kertes házban lakó ebekre kell figyelnünk, hanem a tömbházból sétáltatott kutyusokra is, mivel a parkokban és a kutyafuttatók mellett is gyakran előfordulnak nagyon szép dísznövények, amelyeknek valamely része mérgező lehet a kedvencünkre nézve. Nagyon fontos, ha felmerül a gyanú, hogy a kutya valamilyen mérgezőt ehetett, azonnal keressük meg az állatorvosunkat! Ne felejtsük, hogy a kutyák bélrendszere lényegesen rövidebb, mint az embereké, így gyorsabban is bontja le a tápanyagokat. A veszélyt jelentő mennyiségek növényenként eltérnek a bennük megtalálható méreganyagok koncentrációja miatt.
Kerti környezetben található veszélyes növények:
Tiszafa: A közkedvelt örökzöld köztudottan veszélyes, mérgező. Ágainak megrágása után szédülés léphet fel, majd görcsök alakulhatnak ki. Súlyos esetben az állat szívelégtelenség miatt meg is halhat.
Borostyán: A borostyán városokban, parkokban, kertekben, szinte mindenhol előfordul. Azonban érdemes tudni róla, hogy a kutyák számára mérgező. Hányást, hasmenést, emésztőrendszeri problémákat okoz elfogyasztása, ami gyakran nyáladzással és hasfájással párosul.
Aranyeső: Az aranyeső közkedvelt növény, gyönyörű virágának köszönhetően. Bármely részének elfogyasztása azonban rendkívül mérgező a kutyák számára. Ez általában hányás, hasmenés formájában nyilvánul meg, az állat pupillái kitágulnak, és gyakran remeg is. Nagy mennyiségtől akár szívroham vagy légzésleállás is bekövetkezhet.
Csattanó maszlag: Erősen mérgező, gyakori előfordulású, egyéves gyomnövény. Izgatottság, nyelési nehézség, száraz nyálkahártya, pupillák kitágulása és látászavarok, hasmenés és szívritmuszavarok. Rendellenes szomjúság, torz látás, delírium, bizonytalanság, kóma. Könnyen halálos lehet, a magokban kifejezetten nagy koncentrációban halmozódhatnak fel a méreganyagok.
Leander: Népszerű, jól ismert mediterrán dísznövény, köztudottan veszélyes. Rendkívül mérgező, elsősorban a szívre van hatással. Ezen kívül súlyos emésztési zavarokat, illetve dermatitiszt okozhat.
Jellemző még a nyáladzás, hasi fájdalom, hasmenés, kólika. Gyakran halálos kimenetelű.
Aloe vera: Nem csak dísznövényként, de gyógynövényként házilag is gyakran alkalmazott faj. Külsőleg, bőrre kenve, vagy folyadékban fogyasztva is általánosan elterjedt. Ettől függetlenül szerencsésebb, ha a kutyánkat távol tartjuk tőle. A szaponinok hányást, hasmenést, levertséget, remegést és általános központi idegrendszeri depressziót okozhatnak.
Gyöngyvirág: A gyöngyvirág május környékén virágzó, erdeinkben, parkokban, kertekben megtalálható rizómás, évelő növény. Közismert, hogy a levele a medvehagymához hasonló, toxicitása miatt azonban ez számos balesetet okoz. Egyébként a növény minden része elfogyasztva mérgező, nem kizárólag a levél. Hányinger, hányás, szabálytalan szívverés, alacsony vérnyomás, tájékozódási zavar (dezorientáció), görcsrohamok, kóma. Halálos kimenetel is előfordul.
Akácfélék: A lilaakác legmérgezőbb részei a virága és a termése. Elfogyasztásuk után a kutya zavarodottá válik, körözni kezd, de hányás és hasmenés is felléphet. Súlyos esetben az eb összeesik és akár meg is halhat. A fehér akác is igen veszélyes. A szervezetbe jutva hányást, véres hasmenést, nehézlégzést, nagy mennyiségben elfogyasztva halált is okozhat.
Liliom: A liliomnak rengeteg fajtája van, ezáltal vannak kevésbé és jóval inkább mérgező egyedek is. Míg az inkaliliom vagy a vitorlavirág csak hányást, hasmenést, nyáladzást okoz, a sásliliom vagy a húsvéti liliom akár meg is ölheti kedvencedet, mivel májelégtelenséget okoz. Biztos, ami biztos, ne engedd kutyádat semmilyen liliom közelébe.
Veszélyes szobanövények:
Könnyezőpálma és filodendron: Ilyen problémákkal járhat a Monstera és a Philodendron nemzetségbe tartozó növények, mint a könnyezőpálma és a kúszó filodendron bármely részének elfogyasztása, vagy éppen a buzogányvirág (Diffenbachia) és a flamingóvirág tápcsatornába jutása. Ezek a növények kalcium-oxalátoz tartalmaznak. Ez egy igen éles, kristályos anyag, amely mikrosérüléseket okoz a szájnyálkahártyán, utat nyitva a növények egyéb, gyulladáskeltő összetevői előtt. Végeredményben a száj és a garatüreg akut gyulladásával kell számolni, ami erős nyálzást és heves fájdalmat idéz elő. Az állat tehát már a szájában is azonnal érezni fogja, hogy valami olyasmit kóstolt meg, amit nem lett volna szabad. Ha pedig mégis lenyeli a falatot, akkor a már említett hányásos, hasmenéses panaszokra kell számítani.
Korallvirág
A korallvirág igen népszerű szobanövény, melynek rengeteg fajtája ismert. Ezek elfogyasztása hányást, hasmenést, de akár szívritmuszavart is okozhat.
Vigyázzatok kedvenceitekre, a parkokban sajnos más veszély is fenyegeti Őket. Sok példa van sajnos emberek által „tudatosan”, vagy akár bosszúból elhagyott mérgező falatokra is. Tanítsátok meg nekik, hogy idegen helyen nem szabad összeszedni semmit, táplálékot kizárólag családtagoktól fogadjon el.