Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2013-10-20 - Klubkirándulás az ipolytarnóci ősmaradványokhoz
 

Október 20-ra buszkirándulást szervezünk ipolytarnóci ősmaradványokhoz, a Kutyakötelesség Klub keretében. Ebben a félévben az élet és a Föld, a földi környezet változásaival foglalkozunk, amit tán ez a park illusztrál legjobban!

A buszt a XV. kerületi Önkormányzattól elnyert pályázati támogatásból fizetjük - köszönet érte - így az a meghívottaknak ingyenes.

A belépőt azonban a résztvevőknek kell.

Belépő (vezetés) nincs értelme jönni-

A jegyárak:

Felnőtt túra: 1.300
Nyugdíjas, gyerek: 800

Ez a következőket tartalmazza: tanösvény, múzeum, 3D-s vetítés, elkövesedett fák, kb. 1 órás vezetés

A 4D-s vetítés - ez egy élménymozi a fogadóépületben, egységesen 1250 Ft/fő. Kb. 10 perc maga a vetítési idő. Ezt, aki tudja, fizesse, a többiek addig szabadidőt kapnak.

Jelentkezéseket:

- kutyakötelesség-klubosok,
- támogatói klubosok, önkénteseink,
- XV. kerületi nagycsaládosok és családsegítő
sorrendben veszünk fel, legkésőbb október 15-éig. Utána a maradék helyekre bárki jöhet. A busz 45 férőhelyes.

Indulás 9-kor, hazaérkezés 17 után. Megnézzük, ami érdekes még van az útvonalon.

Ebéd: szatyorból, a réten.
Busz indulás/érkezés: a PeKH-től/höz (XV. Szűcs István u. 45.)

Jelentkezés: allatesember.ave@gmail.com címen!

Szeretettel várunk és reméljünk, felejthetetlen élmény lesz számodra a kirándulás!

Ismertető: Nógrád megye északi szögletében, az Ipoly-folyó közelében bújik meg földtani örökségünk gyöngyszeme, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Ipolytarnóc nevét először a környéken megtalált közel 100 méter hosszúságú, és 8 méter kerületű óriási megkövesült fa tette híressé. A világ legnagyobb ismert megkövesedett fenyő-féléjét a Borókás-patak bontotta ki a vulkáni kőzetek halotti lepléből. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett, Európa Diplomás és világörökségi nevezés alatt álló terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületei a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően válhattak közkincsé. A vulkáni katasztrófa elpusztította az ősi Ipolytarnócot, de egyúttal lehetőséget is adott arra, hogy maradványai átvészeljék az évmilliókat.

A területre érkező látogatókat az Ősfenyő Belépő fogadóépület üdvözli, itt kezdődik a különleges időutazás. A fogadóépülettől induló kőzetparti ösvényen a mérföldkövek felírásai és a közéjük illesztett szabadtéri kőzetpark érzékeltetik az idő múlását, mely a jelenből visszavezet a geológiai ösvény bejáratának 24 millió éves rétegeihez.

A cápafogakat rejtő ősi tenger fenekétől a trópusi esőerdő maradványain keresztül a vulkánok tetejéig ívelő időutazás legnépszerűbb útvonala a geológiai tanösvény. A Borókás árok bejáratától induló 800 méter hosszú szakasz lényegében egy példásan kiépített földtani alapszelvény, amely elvezet bennünket a történelem előtti múltba. Ez idáig közel 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült beazonosítani.

Az emlősök közül az ősi orrszarvúak kör alakú és három patában végződő lábnyomai a leggyakoribbak. Emellett őz- és szarvasfélék, kisebb ragadozók és madarak lépésnyomai is az iszapba kövültek. Ipolytarnóc a világ egyik leggazdagabb, komplex lábnyomos lelőhelye!

A lábnyomos felszínt növénymaradványok is tarkítják. Az innen és a közvetlen fedő portufából előkerült több mint 15 ezer levéllenyomat révén sikerült rekonstruálni az egykori vegetációt. Eszerint az állatvilágnak trópusi-szubtrópusi esőerdő adott otthont. A többszintes erdőket páfrányok, pálmák, magnóliák, babér-, és platán-félék uralták, és közülük magaslottak ki az óriás ősfenyők, meghatározva a táj képét.


Beszámoló Zsuzsától:

Kirándulás az Ipolytarnóci Őslényparkba

Öszi kirándulásunkat - szakítva hagyományainkkal - nem Őrbottyánba terveztük, hanem a fő témánkhoz szorosan kapcsolódó helyszínt próbáltunk keresni. Így jutottunk el az ipolytarnóci őslényparkhoz. A Bp. XV. kerületi önkormányzat pályázatán elnyert támogatásának köszönhetően a bérelt busz költségét az egyesület állta. A férőhelyek hamar beteltek, a klubos gyerekeken és családokon kívül egy másik csapat, a szintén a PeKH-ben működő „Ifjú Felfedezők Társaságának” néhány tagja is velünk tartott. A maradék néhány helyet olyan rászoruló családoknak ajánlottuk fel, akik nehezen juthatnának el egy buszos kirándulásra, így a Káposztásmegyeri Nagycsaládosok Egyesületéből további négy családnak tudtunk erre lehetőséget biztosítani.

Ragyogó napsütésben, remek kirándulóidőben indultunk el reggel. Az utazás két órája jó alkalmat adott arra, hogy egy kicsit bemutassuk a klubot azoknak, akik eddig még nem ismertek minket. 11 óra után értünk Ipolytarnócra, ahol a gyerekek leszállás után azonnal „megrohamozták” a Lombkorona sétányt, a park első látnivalóját. Igaz az ott állomásozó alkalmazott kissé nehezményezte, hogy érvényes jegy nélkül kívánjuk igénybe venni szolgáltatásaikat, de hamarosan a megváltott jegyekkel igazoltuk, hogy nem potyalesőkkel áll szemben, hanem rendes fizető vendégekkel.:-)
Nem sokáig élvezhették azonban a remek játszóteret apróságaink, hiszen programunk része volt a Geológiai tanösvényen egy igencsak érdekesnek ígérkező vezetés is, amiről nem szerettünk volna lemaradni. Hamar összetereltük csapatunkat és együtt sétáltunk el túránk indulópontjára.

Talán a jó időnek volt köszönhető, de annyian gyűltünk össze, hogy vezetőnknek jószerével kiabálnia kellet, hogy mindenki hallhassa amiről mesél. Maga a tanösvény egy 800 méter hosszú körút, mely egy ősi tenger, a Paratethys fenekétől - egy folyóparti, szubtrópusi esőerdő övezetén keresztül - a vulkánok tetejéig vezet. Legfontosabb ősmaradványai a cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok és az ősállati lábnyomok. A lábnyomos homokkövet két csarnok és egy védőpince rész mutatja be, összesen 11 gerinces faj közel 3000 lábnyomát találták meg a területen.


Számomra a legérdekesebb, a világhírű megkövesedett óriásfenyő volt. Ennek a 8m kerületű és közel 100 m hosszúságúra becsült fának mára csak 3 töredéke maradt fenn, nagy részét elhordták, építkezések alapanyagául használták fel. A kovásodott fatörzs hányatott sorsa is jól példázza, hogy természeti értékeink védelme milyen fontos manapság.

A túra végállomása a nagycsarnok, ahol egy 3D-s vetítéssel zárult a program. Bevallom én még sosem láttam ilyet, és egy kissé szkeptikus voltam, de a látvány végül is nagyon élvezetes volt. Amikor feltettük a szemüvegeket és elkezdődött a vetítés tényleg olyan volt, mintha magunk is az ősi erdőkben sétáltunk volna az ősorrszarvúk és más bestiák között!:-) Bár a vetítővászon tőlünk vagy 20 méterre volt, mégis úgy éreztük, ha kinyújtjuk a kezünket akár meg is érinthetjük a békésen legelésző állatokat.
A vezetett túra után mindenki a maga által választott részt járhatta végig a parkban, néhányan a Miocén erdőben sétáltunk, mások, és itt főleg a gyerekek voltak az élen, a Lombkorona sétányhoz tértek vissza.

Sajnos, és szerintem mindenki így volt ezzel, túl hamar eljött a hazaindulás ideje, nem nagyon akaródzott senkinek sem felszállni a ránk váró buszra. Hogy mégse szomorkodással teljen a hazafelé tartó út, egy kis meglepetést eszeltünk ki. Szokásunkhoz híven készítettünk egy tesztet az őslényparkban látottakról, és noha a dínóknak semmi közük nem volt a mai kiránduláshoz, a gyerekeket egy-egy dínófigurával jutalmaztuk a kitöltött tesztekért.





külső képtár: http://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157636785352645/...

kapcsolódó oldal: http://www.youtube.com/watch?v=y4xE82zsbRw