Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2012-07-24 - Hercule Poirot
 

Hercule Poirot 2003. második felében született, ivartalanított, fajtatiszta yorkshire terrier kan kutya.
Marmagassága 28 cm
Súlya: 4,5 kg.
Herkules – mi csak így hívjuk - gazdája halála miatt került hozzánk.
Valaha jobb napokat látott, küllemversenyekre, tenyész-szemlékre járt. Aztán a gazdája fizikálisan és mentálisan is hanyatlásnak indult – és a kutya állapota hanyatlott vele. Hozzánk kerülése előtt napokat volt bezárva halott gazdájával, mire rájuk találtak.
Mivel a gazda már nem igazán tudott róla gondoskodni, hozzánk kerülésekor a kutya a pisitől csimbókba száradt szőrtől eltekintve szinte teljesen kopasz volt, ,a rászáradt pisitől adódóan bőrgyulladása volt, és csúnya heredaganata is. Oltva évek óta nem volt,orvos ugyancsak évek óta nem látta.
Azóta ivartalanítva lett – ezzel a heredaganat is eltávolítódott– és immár a szőre is kezd rendbe jönni. Ha régi, kiállítási formáját nem is nyeri vissza, de egy szép, jó karban lévő idősödő úr még lesz belőle.
Elhanyagolt epilepsziáját kivizsgáltattuk, a kezelését - gyógyszer beállítását - megkezdtük.
De nem csak testileg kell őt formába hoznunk, lelkileg is ráfér még a rehabilitáció.
Szegény Herkules valószínűleg a gazdájával töltött utolsó időben eléggé magára lehetett utalva – hát kissé zavarodottá vált, konok lett és öntörvényű. Már régen nem lehetett az élete része sem kérés, sem elvárás.
Itt először rájött, hogy ismét szeretik, ismét van kinek szót fogadni,majd aztán immár arra is kezd rájönni, hogy érdemes is szót fogadni.
Még bizonytalan az elvárásokat illetően, és ezt a bizonytalanságát határozottságával kompenzálja. Ő mindig határozottan AKAR valamit.
Kimenni, bejönni, enni, megtépázni a többi kan kutyát… (Ebből is adódik a Herkules rövidítés a nevéből: kicsi testében óriási elszánással csinál mindent.) És ha valaki megakadályozza pillanatnyi elképzelésében, hajlamos akár visszamorogni, visszakapni.
Bár ez is csak előélete részeként felvett szokás lehet, és dolgozunk is azon, hogy leszoktassuk róla – gyerek, kisgyerek mellé nem ajánlanánk.
Egyedül hagyni még hosszú időre nem lehet – erősen és főleg: hangosan tiltakozik ellene, ami a halott gazdával töltött napok után teljesen érthető. Ám mert kezdi belátni, hogy csak egyedül, nem pedig magára maradt, így a helyzet ezen a fronton is javul.
Kutyákkal jobbára közömbös, ám amelyiküket nem találja szimpatikusnak valamiért, annak gondolkodás nélkül nekimegy. Ezen is dolgozunk, eddig úgy tűnik, jó eredménnyel.
A hasát nagyon szereti, bármi evésre utaló dolog esetén azonnal jelentkezik a részéért. Akár hűtőajtó nyitás, akár edénycsörgés, akár egy zacskó hangja – Herkules azonnal megjelenik. Látni rajta,, mikor régen főzött a gazdi, neki már az étel elkészítése közben is volt része, apró falatkák formájában, amit bizony, most is követel. Mivel a régi életéből ennyi maradt, természetesen meg is kapja tőlünk. A kajáért ölni is képes lenne, csak egyedül etethető, mert az 50 kg-s kutyának is nekiment. Viszont nasizni már hajlandó kutyatársaságban is.
Mindezzel együtt ő egy jó kutya. A lakást készségszinten használja. Teljesen szobatiszta. A kezeléseknél – legyen ez testének kenegetése, vagy a szemcsöpögtetés – teljes együttműködő. Pórázon amolyan turbó-yorkie üzemmódban sétál, mindent meg kell nézni és szagolni – az sem baj, ha az a minden mindenfelé van.:-DDD

videó: http://youtu.be/Dtc3RTbLfDI



külső képtár: http://gallery.site.hu/u/kasznakati/gazdira_talalt_kutyusok/2012-01-01-2012-12-3...