Állat és Ember - In memoriam

In memoriam


Bojti
Bojtimeghalt2023-09-28
bekerült:2011-02-25
honnan:kunszentmiklósi gyepi
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:kan iv.
született:2010-03-01
szín:
szőr típus:
méret:
leírás:Hiszünk benne, hogy a lehetetlen is lehetséges, ha sok jó ember összefog.
Szeretnénk, ha Bojtinak lenne néhány szép éve. Ha nem a kennelrácsok közül menne el. A gazdája mindene volt, s neki is a gazdi. A gyógyíthatatlan betegség átírta a szándékukat. Nem kísérhetik egymást végig az úton. Legyen meg a gazdi nyugalma is, hogy új élet nyílik Bojtinak, és megkapja, amit ő megadott neki, de már nem tehet.

Segítsetek, kérlek, Bojtinak!

Bojti 2010 márciusában született, ivartalanított, szívféreg-negatív, oltott, chipezett úr. Még 2011-ben került hozzánk, akkor még fiatal kutyaként egy sintértelepről. Hozzánk kerülése és rehabilitációja után gazdira talált, sok, kicsivel több, mint tíz szép évet töltött együtt örökbefogadójával. Az örökbefogadó súlyos beteg lett, még betegségében is igyekezett mindent megadni Bojtinak, annak ellenére, hogy Bojti is beteg lett. Mostanra úgy véljük, inkább pszichoszomatikusak voltak a súlyos tünetek, mintegy át akarta venni a Gazdi betegségét, hogy imádottjának könnyebb legyen. A betegségek nem válogatnak és az imádott Gazdi olyan állapotba került, amikor azt kellett mondania, nem tud Bojtiról megfelelően gondoskodni. Családja vállalta volna Bojtit, ahogy gondoskodnak most a másik kutyáról is, ám Bojti olyan szinten őrizte a beteg gazdit, az életében legfontosabb személyt, hogy még a lakásba sem engedett be senkit: azonnal bevédte a gazdáját, harapott. Így nem tudtak mit tenni, fájó szívvel kérték: gondoskodjunk róla. Visszatért hozzánk egy gerincfájós, kakiját potyogtatós, bánatos és bizalmatlan, gyászoló kutyus ... Hogy milyen meneteken van túl, nem is részletezzük, inkább írjuk, hogy mi van most: Bojti kinyílt. Barátságos, érdeklődő, legnagyobb meglepetésünkre orvossal is együttműködő. Mozgása rendkívül sokat javult – mondjuk aranyárban levő, de szuper injekcióval, a Librelával, lökdössük –, kifejezetten érdeklődő, aktív kutyus, kora és alapvető gerincpanaszai ellenére is. Hogy mi történt? Az, hogy kénytelen volt tudomásul venni, hogy már nincs az imádott Gazdival, belátnia, hogy nem kell neki senkire sem vigyáznia, és megtapasztalta, hogy inkább mi babusgatnánk őt, mi törődnénk vele, és ha hagyja, jobban fogja érezni magát. Bojti érzékeny, okos kutyus, elhitte nekünk, hogy szeretjük és nincs más dolga, mint hagyni ezt nekünk
Bojti nem fiatal, de örömhír, hogy nincsenek „blinkfangjai” (kit nem visel, ki mellé nem mehet): a gyerekekkel barátságos, más állatokkal elfogadóan közömbös.
Ha esemény van vagy ki kell mennie, jelez, egyébként nem csahos, feleslegesen nem ugat.
Idős kutya, tény, ám lehetnek még boldog, tartalmas évei olyan Gazdival, aki úgy dönt: megszépíti az út végét. Azt az életszakaszt, amikor leginkább kell a törődés. Figyel rá, türelmes vele és ahogy mi is, ő is képes megmondani Bojtinak, hogy neki nincs más dolga, mint élvezni a törődést, szeretést. Mert megérdemli.
Bojtiról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os vagy a 06-70 619 06 96-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen


Bojti a kiskunfélegyházi sintértelepről került hozzánk, 2011.02.25-én, botrányos állapotú szőrben, csont soványan. (Köszönet a retriever fajtamentőknek, hogy elkezdték rehabilitációját). Az egészségügyi nyírás során még a tavalyi nyár emlékeként, mindenféle kalász és egyéb növényi rész került elő a bundájából és egy egész bolhafészek. Az összeállt betonállagú nemez alatt bőrén számos helyen 5-10 cm-nyi gyennyes bőrgyulladás.
Bojti kb. 2010 februárjában születhetett. A bekerülési állapota sok mindent elmond előéletéről. A sintértelepen senki nem kereste. Nem is baj, így legalább megnyílt Bojti számára egy új és szebb élet lehetősége. A gazdája nem tudja mit vesztett, de nem is lenne képes megérteni, lévén, hogy Bojtinak ezzel a rétegével – nevezetesen: kedvesség – úgy gondoljuk, nem tudna mit kezdeni.
Bojti barátságos, ivartalanított fiú. Ha szükséges azonban kiáll magáért, nem engedi, hogy bárki, kényre-kedvre azt csinálja vele, amit akar
A nyíratkozásért nem volt oda, de helyenként egy kis fogmutogatással rosszalló nyafogással tűrte, így a bátor “rasztátlanító” keze megmaradt.. Amikor viszont a nyiratkozás után nem húzta-feszítette a szemét a súlyos koloncba összeállt szőr, tiszta lett, hatalmas örömködést rendezett! Ugrált, vigyorgott és csak úgy feszített az új “ruciban”, azaz viszonylagos pucérságában, Hihetetlen aranyos volt! Azóta is mosolyog és láthatóan sokkal jobban érzi már magát. Ugrál, bohóckodik és folyton azt lesi merre van, mit csinál befogadója. Alapvetően vidám, pörgős és barátságos kisfiú. Csak eleinte volt bizalmatlan, ez azonban a sintértelepen töltött idő után nem meglepő. Folyamatosan fedezi fel a világ új dolgait, mint például azt a labda nevű “izét” és egyre többször veszi fel, játszik
Ha valahol már biztonságban érzi magát, abszolút kedves, aranyos, pörgős, vidám bohóc! Végtelen jóindulatú és elképesztően ragaszkodó.
Dinamizmusa miatt idős embernek nem ajánljuk, mozgásigényét ugyanis nem tudná kielégíteni. Természetének köszönhetően más állatokkal is együtt tartható, nem kötözködik, fiúkkal sem.
Várja szerető gazdáját, aki családtagi státuszban szeretné Bojtit.
külső képtárhttp://gallery.site.hu/u/kasznakati/gazdira_talalt_kutyusok/2011-01-01-2011-12-31/bojti/
hely:Őrbottyán, partner szervezet
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com