Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Brillantin
Brillantingazdira talált2024-03-23
bekerült:2023-11-23
honnan:Ózd
faj:kutya
fajta:bichon kev.
ivar:hím iv.
született:2023-02-01
szín:fehér
szőr típus:göndör
méret:kicsi
5 kg
leírás:2023. február 1-jén született, azaz most lett egy éves ez a nagyon helyes is keverék-gyerek. Hogy miből mixolták? Ki tudja, lehet benne akár westi, és bishon is – vagy Ózd környékének teljes kutya-génállománya.
Akárhogy is, az életéből jó lenne kitörölni – de nem lehet – az első 8 hónapját. Szomorú, hogy sok frusztrált, aberrált és primitiv barom a saját lúzer életét még mindig leverheti egy kutyán. Nem, nem kell mindenkinek kutya, ennyike. Akinek csak odáig terjed, hogy a kölyökkutyát láncra …….a, majd – opciók – ott élje le a teljes nyomorúságos életét, vagy esetleg megfojtsa a soha le nem cserélt, nagyobbra soha nem állitott nyakörv: na az keressen más játékot, pl. hogy a hasonszőrű pajtikkal a kocsmában ritkitják egymást.
Ez a kisfiú 8 hónaposan került le a láncról Ózd környéki állatvédőknek köszönhetően s vettük át tólük. Abban az életkorban, amikor tanulnia, játszania kellett volna, amikor egy kutya, aki normális körülmények közé születik, a legtöbb simogatást, szeretgetést begyűjti, ő lógott egy szemét- és romhalmaz közepén a „szeren”, a láncon.
Hatalmas hátrány ez, hiszen meghatározott dolgokat meghatározott életkorban kell a kutya-, de az embergyereknek is elsajátitania, és az ingerszegénység lebutit.
Őszintén nem tudom, milyen indittatásból tud ez a kiskutya az emberrel kedves lenni, vagy játékos lenni, márpedig az. Elgondolkozom, mit érezhetett, amikor először rátettem – és hagyta – a pórázt. Bizalmat? Beletörődést? Félelmet? Akarok belelátni a fejébe? Szeretném tudni, olvasni az összes történést, részletekben? NEM.
Hihetetlen, hogy megadta a bizalmat, és fél óra múlva peckesen sétált! Hihetetlen, hogy az a kutya, aki a viselkedési szabályok elsajátitásának időszakában egy láncon lógott, egyedül, egy kutyakommunikáccióra képtelen társát felkarolta, és tanitani kezdte a kutya-gesztusnyelvre. Mekkora lelki gazdagság, méltóság kell ehhez?
Nem mondom, vannak áldozatok. Időnként a papirok, meg a háncsból készült dolgok felrobbannak a közelében, DE! az első perctől szobatiszta (honnan tudja? nem mutatta neki senki. Kzárólag a saját intelligenciájából jöhet), soha nem inzultált másik kutyát, ellenben minden fogócska, birkózás motorja. Ha új kutya kerül hozzánk, ő az, aki elsőként bevonja a falkába, elfogadja, és felderiti az új gyerekben lévő lehetőségeket (hogyan lehet vele játszani? Akar? Mer?) és kezeléssbe veszi.
Talán a láncon egyedül töltött idő is teszi, közösségi kutya. Imádja, ha vannak körülötte, és még soha nem láttam egyedül lefeküdni. Legalább két másik kutyához hozzá kell érnie.
Mára – azaz mindössze négy hónap alatt – behozta a kényszerű lemaradását. Tud mindent, amit egy kutyának tudnia kell. A múltja, hogy nem volt rózsás, már csak abból sejthető rajta, hogy ha csúnyán néznek rá, vagy kéz-láb lendül a környezetében (véletlenül sem azért, hogy őt bántsák, hanem pl. megbotlik az ember, jön a következő reflexreakciók valamelyike: 1. éktelen visitozással menekülne világgá, 2. összepisili (kizárólag félelmében) magát, vagy – a legenyhébb fokozat -, hanyatt vetve magát bocsikázik.
Ezek a pillanatok viszont egyre ritkábbak és rövidek. 95%-ban már egy boldog és kiegyensúlyozott kutyagyerek, aki talán még egy kicsit szeleburdibb, mint kora szerint lennie kéne, füle-farka-lába repked mindenfele, hisz a mozgástól is meg volt fosztva, a mozgása is még most csiszolódik, de már csak igen kicsi simitani valók vannak csak rajta.
Feltétlenül kutya mellé szeretnénk hogy kerüljön, ahol – ahogy a nála elesettebbekkel ő teszi – egy okos, határozott, de békés kutyatárs oszthatja neki az észt, élő, leutánozható példát mutat, de játszani is lehet vele.
Brillantin szivféreg-negativ, 2 kombinált 1 veszettség oltással rendelkezik, ivartalanitott, és hipercukker.
Érdeklődni Brillantinról Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76 v. 06 70 619 06 96-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail cimen
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com