Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Alba
Albagazdira talált2016-04-26
bekerült:2016-03-01
honnan:Ózdi gyepmesteri telep
faj:kutya
fajta:keverék kev.
ivar:szuka iv.
született:2015-08-01
szín:vörös
szőr típus:szálkás
méret:kicsi
8 kg
leírás:Alba 2015 augusztusában született keverék kislány, marmagassága kb . 40 cm, súlya 10 kg.
Ózdon, a cigánytelepen fogta be a sintér, és került az ózdi gyepmesteri telepre. Ott, vagy előtte, Albát, aki még maga is gyerek, befedezték, már első tüzelésén. Nagyon szomorú életkezdet ez. …. altatásra volt kiírva, vemhesen, gyerekként.
Az ózdi gyepmesteri telep segítőinek kérésére vállalta őt egyesületünk. Az ultrahang vizsgálat szerint a kölyök benne hatalmas volt, ő maga még fejletlen, így a lehető leghamarabb el kellett venni.
Alba nagyon sokat változott a műtét óta. A műtét előtt csendes, itt fekszem, ott fekszem kiskutya volt. Valószínű, mert nehéz volt a terhe. A lakásba sem nagyon mert bejönni, ha pedig mégis, igyekezett észrevétlen lenni. Szeretett a kertben tenni-venni, szépen lassan, elnézegetve, hogy a tavaszi ébredéssel megjelentek a rovarok, a szél fújja a tavalyi leveleket. A műtét óta átalakult: játszik, önfeledten. Talán, mert érzi, hogy életében először biztonságban van, nem fogja bántani senki, sem ember, sem állat, és este megtömheti a pocit, és nem húzza már ide-oda, ha szaladgál, a pocak sem. Gyerek lehet, ahogy eddigi életében mindig is lennie kellett volna.
Nagyon nagy falkában él, annak harmonikus tagja. Vannak barátai, de akikhez nem fűzi szorosabb kapcsolat, azokkal is baráti, békés egymás mellett élésben létezik. Bár még tele van varratokkal, a műtét óta eget rengetőeket fogócskázik a galerivel (= a legvirgoncabb, bunyózósabb csapat), dobálja a plüssöket, és az életnagyságú gumicsirkét (az a kedvence), vagy szimplán csak egymagában, saját szórakoztatására hempereg a pokrócokon, és közben valami hihetetlen „koncertet”? ad: magyaráz, sikkangat, nyögdécsel, dünnyög és időnként elkap egy előtte már gondosan odakészített játékot a szájával és feldobja a levegőbe. Ilyenkor egy pillanatra csendben van, majd folytatja.
A szabályokat elfogadja, szépen követi. Legalapvetőbb tulajdonsága, hogy jóindulatú és együttműködő. Kezdetben idegenekkel kicsit félszeg – erre minden oka megvan az előzményei alapján-, de hamar bizalmat szavaz, nem veszett ki belőle az átéltek miatt sem az ösztönös bizalom és szeretet az ember iránt. Látható, hogy nem foglalkoztak vele (innen az önszórakoztatós dünnyögős-hempergős műsor is), nem ismerte ezen kívül a pórázt, a szobatisztaságot, a lakásbelsőt, az alapkéréseket (gyere, nem szabad), ám mivel megfelelni szeretne, kíváncsi, hogy mit kíván tőle a másik, és az emberrel a kommunikációt egy véget nem érő játéknak tekinti, és tán ezért is, meg mert nagyon kis okos, mindent szinte elsőre megtanul. Vele a kutyaiskola, vagy kutyás sport pont e miatt örömforrás és hatalmas élmény lehet a gazdinak. Mozgásigénye pillanatnyilag közepes, ám a műtét óta sokat nőtt, lehet, hogy ennél nagyobb lesz, ám az egészen biztos, hogy nem egy hiperaktív terrier.
Az agresszió csírája is hiányzik belőle. Ha úgy érzi „helyzet van”, megadja magát, a hátára fordul, pocakját mutogatja és bízik a másik jóindulatában. Támadni eszébe nem jutna.
Harmonikus tagja lehet bármilyen összetételű családnak, és nagyon jó lenne, ha lenne kutyatársa vagy legalábbis a tágabb családon belül rendszeresen találkozna – hogy játszhasson – más kutyákkal. A társasága gyereknek, illetve neki a gyerektársaság, ha mindez kulturált keretek között zajlik, nem ő pl. a kapu/kapus fociban, hatalmas élmény lehet mindkettőjüknek. Ideális partner lehet túrákhoz, kutyás sportokhoz is. Várja leendő családját, aki egy remélhetőleg hosszú 15-17 éves kutyaélet során szeretettel gondoskodik róla.
Albáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy e-mailben (kasznakata@gmail.com)
külső képtárhttps://www.flickr.com/photos/allatesember/albums/72157666108639836
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com