Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Bob Marley
Bob Marleygazdira talált2014-09-09
bekerült:2014-06-10
honnan:gazdától
faj:kutya
fajta:Havannai pincs
ivar:hím iv.
született:2010-11-03
szín:fekete-fehér
szőr típus:hosszú
méret:kicsi
4 kg
leírás:Bob Marley 2010. november 03-án született havanese kisfiú.
Valószínű vett kutya, akire aztán ráuntak. Gazdájának nem kellett. Annyi érzés sem volt benne a kutya iránt, hogy gazdát próbált volna keresni neki: sintértelepre adta volna, ha önkéntesünk el nem könyörgi. Hogy kérésének eleget tett, szerepet játszhatott benne, hogy így két lépést sem kellett tennie miatta: a megmentő házhoz ment, nem kellett kikutyagolni az illatos útra.
Kétségbe ejtően elhanyagolt kutya került hozzánk. Nevével – Gömbi – ellentétben olyan szinten sovány, leromlott állapotú volt, hogy két éve hiányzó kombinált oltásait is csak roburálás után adhatta be az orvos: mint a tarajos sül tarajai meredtek az égnek a bordái.
A szőre? Szaga? A mocsok összeragasztotta izét” több óra alatt, két nekifutásból sikerült csak lebontani róla. A fejszőrzete – innen kapta nevét – külön „misét” érdemelt, csak ivartalanításával együtt, altatásban volt levágható a sok betonná összeállt csimbók. Ezt – hisz műtétre ment – kénytelenek voltunk a beavatkozás előtt megmosni: kádnyi víz lett fekete tőle.
Bob Marley nem értette, mi történt vele: kétségbeesetten őrizte az egyedüli köteléket előző életéhez – egy nagyon piszkos, büdös hámot.
Nem csak a kondival és szőrállaggal voltak gondok: súlyos patellaficama miatt az ivartalanításon túl térdműtétet is kellett végeztetnünk rajta.
Bob Marley meglehetősen magának való. Nem szokta meg sem a kutyatársaságot, sem igazán az emberrel a kapcsolatot. A kutyák társaságát nem keresi, van, akit kipécéz, azt hátulról csipkedi, hangilag igyekszik terrorizálni. A többiekkel nem játszik, a falkában inkább elvonul, ha meg úgy érzi, a másik sérti vélt vagy valós érdekeit, elfelejti méreteit, és hőscincérré alakul át. A hangja meg is van hozzá: hang alapján az ember azt hinné, jó közép, vagy akár nagy méretű kutya hőzöng: ezzel szemben hízókúra után 4 kg csak. Az ennivalóért gyilkol: nem is csoda, csonttá volt aszva, ő igazán tudja értékelni az ehető dolgokat. Így csak többiektől elzárva etethető. A játékokkal igazán még nem tud mit kezdeni.
Hosszabb idő megnyerni a bizalmát, úgy, ha szeretettel fordulnak felé, és türelmesen kivárják, míg ő nyit, bizalmat szavaz. Átmenő emberek (látogatók) azonban nem különösebben érdeklik. Nincs ezen mit csodálkozni: elárulták, elhanyagolták, lepattintották. Ebből látható, mennyire mélyen érintette az, hogy a családjának nem kellett.
Ha valakit már elfogadott, szeretete visszafogott, nem tolakodó, de érezhető. Bemászik például az ágyba, de nem bunyózik, hogy a gazdiból egy „jobb részt” (hasánál, hátánál) foglaljon el magának: megelégszik azzal is, hogy lábtól befeküdjön. Azért arra figyel, hogy a gazdival egy helyiségben legyen.
Nagyon szeret sétálni, részben az élményért, részben, hogy „jólmegaszondja” a kertben lévőknek. Az utcán, az idegen cicákat nagyon élénken figyeli: ha nem lenne a póráz, valószínűleg felzavarná őket mindenhová, ahová csak lehet.
Pórázon szépen közlekedik, érti és betartja az alapvezényszavakat, szófogadó. Lába tökéletesen fog gyógyulni, ezzel együtt az ugrálás, lépcsőzés rövid lába, és kis termete miatt is kerülendő, túrakutya pedig soha nem is volt, nem is lesz. Szívesen van a zöldben, de minding jelzi egy idő után, hogy bemenne.
A lakást kulturáltan használj, nincsenek balesetek, de ez nem is csoda, hiszen világ életében lakáskutya volt.
Ideális egy nyugodtabb család lenne számára, akár gyerekekkel is, de már nagyokkal (10 fölött), ahol elfogadják, hogy ő még nem egy kis pattogó örömkutya, és segítenek, hogy azzá váljon. A kutyatársat nem igényli, de egyet elfogad. Többnél nem valószínű, hogy integrálódna.
Bob Marley-ról érdeklődni Takács Katinál lehet a 6 70 223 64 76-os telefonszámon.
külső képtárhttps://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157644738358807/
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com