Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Coco
Cocogazdira talált2021-12-29
bekerült:2013-07-09
honnan:Csongrádi gyepmesteri telep
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:nőstény iv.
született:2012-09-01
szín:fekete-fehér
szőr típus:szálkás
méret:kicsi
5 kg
leírás:Coco
Coco állatorvosunk becslése szerint 2012. szeptemberében született, ivartalanított kistestű (legfeljebb 5 kg súlyú és 27 m marmagasságú keverék szuka kutya. A csongrádi gyepmesteri telepről, halálsorról került hozzánk, a rettegéstől teljesen sokkosan. Az emberrel semmiféle kapcsolatot nem akart, halálra volt rémülve, ha hozzáértek, maga alá pisilt. Pontosan tisztában volt vele, mi várt ott rá, és nem tudta, jobb, vagy épp rosszabb helyzetbe került. Öt napba tellett, míg hajlandó volt kibújni a kutyaházból és legalább szemmel követni az eseményeket.
Mi történhetett vele? Miért került oda?
Talán mert egy kis hebehurgya, játékos kamasz volt, akiből sok volt a gazdának? Lehet. Látszott rajta, nem foglalkoztak vele, semmivel nem tudott többet, mint egy pár hetes kölyökkutya, mikor bekerült hozzánk. A karanténhelyén kezdte kapizsgálni, mi is az a játék. Ahogy nyerte vissza a bizalmát, úgy derült ki róla, hogy szemben az addig tanúsított viselkedésével: neeeem törpesnauzer keverék, hanem ízig-vérig terrier őkelme!!
A kettő más kategória! Aki snauzert szeretne, ne tévessze meg a „majdnem-snauzer” külső! Coco terrierebb nehezen lehetne, azaz: helyből ugrik két métert, fut, mint a szélvész, akaratos, mégis kedves, okos, de öntörvényű! Nagyon fontos neki a mozgás! Nem, nem egyfolytában pörög, de kellenek neki a kiadós vágták, a nagy bunyózások, hempergések, a labda/plüss/rágókötél dobálások, tépkedések. Nagyon nagy előnye, hogy egyedül is képes lefárasztania magát! Ha nincs játékra fogható haver dobálja, majd üldözi a saját maga által eldobott játékokat, ágakat, terményeket, hiszen először – korábbi életéből hozott örökség ágakkal, földre hullott gyümölcsökkel játszott csak. Ha van haver… hatalmas öröm! De egy sem lesz gyorsabb, szemfülesebb nála! Ha nincs, nem probléma, csak saját kedvére, örömére hatalmas cikkcakkoló vágtákat ad elő, mintha kergetné a farkas, és az életéért futna. Egy kis ilyen nyüzsi után aztán órákig nyugodtan elhentereg, szemlélődik. Általában jó falkatag, nagyobb vitát nem kezdeményez, a konfliktusban maximum kis odacsipkedésig megy el, valódi veszekedést még soha nem kezdeményezett, ilyenbe nem is bonyolódott, az azonban kétségtelen, hogy domináns kislány.
Az emberekkel a viszonya kettős: ha valakit megszeret, mindent elkövet, hogy rá figyeljen… időnként nem egyszerű a szeretete: ugrál fel, mint a gumilabda, és rágcsálja a gazdi kezét, vagy – ez új tudománya: lépés közben vadássza a lábfejét. Ezt nehéz orra esés nélkül túlélni. Egyetlen lépést sem vét, így - ha akarja az ember - meg lehet szokni a lábvadászat ritmusát. Kevésbé elszántaknak, vagy időseknek ez azonban nem való!
Szögesen eltér a viselkedése azokkal szemben, akire gyanakszik: igazán nem is tipizálható, kik ezek. Ha idegen lép a lakásba, vérfagyasztó üvöltéssel reagálja le, miközben menekül előle. Aztán visszajön egy sort üvölteni, s menekül megint. Ez sokat javult, ám új helyen, ahol bizonytalan, elő fog megint jönni, ha enyhébb formában is, erre számítani kell.
Jó jelzőkutya, nem leállíthatatlan, de a veszélyre (gyanús alak az objektumban) szereti TÖBBSZÖR is felhívni a gazdi figyelmét, hátha már elfelejtette (…).
A hasa a mindene: a falkában ő kap először vacsorát, különben lehetetlen a többieket etetni.
Féltékeny a többiekre. Ő szeretne lenni a gazdi MINDENE. Így túl sok más kedvencnek nem örülne, egy vele szívesen játszó pajtásnak azonban igen.
Ha nem állítják le, szívesen ás – hisz terrier -, ezt azonban kérésre abbahagyja, és nem próbálkozik megszegni a szabályt.
A lakást szépen használja, meglepő módon nem tesz tönkre semmit, a hosszabb (normál munkanap) egyedüllétet is jól bírja, igaz, jelenleg több kutyával van együtt.
Cocoról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon.
külső képtárhttps://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157634881056349/
videókhttp://youtu.be/34K_Y8H1WI4 és http://youtu.be/ax4OiNu_iZE
hely:Gyöngyöshalász, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com