Állat és Ember - Hírek

Hírek


2018-03-23 - Szaporítókról, hogy megértsd...
 

2018. március 23.

Yorkie Fajtamentés: Említettem már korábban, hogy WiFi-vel (új kislányunk), komoly idegrendszeri problémák vannak. Megtörtént az MRI - eredménye lesújtó, Tegnap volt Dr. Kiss Gabriella epilepszia-szakorvosnál. Na ez is lesújtó.
Hogy is van ez akkor? Adva van a szaporító: gyártja a súlyos beteg kutyákat. A honpolgár megveszi, mert hülye állatvédők csak "mondják", hogy ne végy olcsó kutyát. Biztos jutalékot kapnak a tenyésztőktől, vagy akkor nem tőlük fogadnak örökbe, és azért kántálnak. A szaporító megkapja a pénzét és ha a kutya nem hal meg - jó esélye van rá - az első egy hétben parvoban v. szopornicában , akkor a gazda büszke, milyen fineszes volt. Minek drágán venni, mikor....
Aztán csak egyszer észreveszi: "furi" a kutyi - jobbra hord a feje, v. rohamai vannak vagy fáradékony... Kölyök még, talán ki lehet venni a pénzt belőle, meghirdeti, eladja, s megjár a kutya öt-hat helyet majd kiköt egy állatvédő szervezetnél, s az kezdi a kanossza-járását (ritkább esetben valamelyik gazdi a sorozatból teszi ezt.)
Nézzük WiFit. Szegényt akár Spenótkának is hívhatnánk, mert kb. annyi agya és agyműködése maradt. Nyilván nem hívjuk így, mert tiszteljük, szánjuk. Súlyosan vízfejű, sok egyéb mellett.
Nézzük, mi történik: felvevő állatorvos ideggyógyászhoz utal (1. vizitdíj), ideggyógyász megszagérti (2. szakorvosi vizitdíj), MRI-re utalja. Annak a költsége rendelőtől függően 60-80 ezer között. Lehet, hogy az epilepszia szakorvos (számla róla csatolva: 60 ezer) PET-CT-t is kér, mert azon jobban be tudja azonosítani a gócokat. újabb 60. És még csak a diagnosztikánál tartunk. Utána a gyógyszerek.
És a kutyára, annak életminőségére vonatkoztatva mit jelent ez? Olvasd végig a leletet. Érdemes. És szoruljon össze a szíved. Te is tetted ezt vele, aki rálegyintesz: hiszti! Mert keresletet jelentesz! És mint tudjuk, nincs örömlány, ha nincs, ki táncba viszi.
Lelet:.

“A kórelőzményi adatok szerint, 2018 III.első hetében mentett kutya..
A menhelyen tárasaival nem veszi fel a kontaktust, a befogadás óta folyamatosan a maga zárt világában él.
Érzelmi reakciói nincsenek. a külvilág ingereire egyáltalán nem reagál.Jobb szemére nem lát, a lassú monoton több órás menetelés alatt,
gyakran a tárgyaknak ütközik, de érzelmi reakció nélkül folytatja az aktív szaglászással kísért monoton járkálást.
Társai igazából kiközösítették, inkább támadják .Az éjszakák nyugodtak, jól alszik.

A betegfelvételre a menhelyen tapasztalt pszichés tünetek és az egy ízben jelentkező parciális epilepsziás rohami miatt került sor.

A kórelőzményi adatok alapján a roham a befogadást követően már néhány nap múlva jelentkezett, a nappali órákban és éber állapotból generálódva.

Álló helyzetben nagy frekvenciájú és amplitúdójú egész test myoclónuosok zajlottak szájhabzással kísérten, majd ezt követően Postictalis (PI) tünetként
hosszú zavart agyödémás járkálás indult, átmenetileg két oldali vaksággal kísérve, mely spontán oldódott.
A felvétel idején hívásra, zajokra , fényhatásra ,simogatásra nem reagál. A földre tett ételt nem látja ,csak nagyon közelről (kb 2 cm-ről ) szaglás útján találja meg,
akkor mohón és gyorsan megeszi. Az ételszaggal bevont kezet úgy rágja mintha étel lenne, különbséget nem tud tenni.(nem agresszív megnyilvánulás, csak frontális léziós tünetként a tárgyfelismerés zavara). A tárgyak és a környezet beazonosítása kizárólag a szaglás útján történik.
A lassú monoton járkálás idején ha a feje az itatótálba ütközik akkor sokat iszik, egyébként a tálat nem látja és nem találja meg magától a menhelyen sem.
A fenti tünetek miatt 2018 III.7.-én koponya MRI-vizsgálat készült, mely súlyos fokú hydroceaphalust, következményes fronto-temporális agy atróphiát,
régi keletű többszörös stroke-ot igazolt porencephaliával.
Azóta semmilyen gyógyszeres kezelésben nem részesült.
Laborvizsgálat készült, továbbiak a laborlelet függvényében.
St. pres:
PLR a bal oldalon negatív.
Jobb oldalon fénymerev tág pupilla, jobb oldali centrális vakság.
Garat csendes.
Mk oldali hallójárat kipirult, ödémás, nagy területen eróziókkal, kevés cerumennel. ( OTOMAX fülcsepp 10 napig jav.)
Sinus rhytmus, tachycardia.
Hasüreg mély tapintásakor fájdalmat nem jelez.
Emlők csendesek.
Mk oldali bűzmirigy sűrű, sárgás- gennyes váladékkal maximálisan telt.
( 6-8 hetente a bűzmirigyek tisztítása állatorvos által javasolt ).
A gerincvelői idegek részéről kóros elváltozás nem tapasztalható.
Meningeális izgalmi tünetek nincsenek.

Diagnózis:
Secunder fronto-temporális demencia, mely a hydrocephalus okozta súlyos agyi atróphia következménye.
Pick-demencia.
Lezajlott többszörös stroke és következményes porencephaliás területek az agyban. Súlyos fokú hydrocephalus interna.
A periventricularis agyi területek (nigrostriatralis rendszer) laesiója miatt, a későbbiekben Parkinsonismus tünetei is várhatók,
ez eseteben dopamnierg szer beállítása is indokolttá válhat.
Jobb oldali centrális vakság.
Fronto-parietális lebeny epilepszia, elemi parciális myoclónusos rohamok formájában, a PI-ban kifejezett következményes agyödémás tünetekkel.
Secunder generalizáció még nem jelentkezett.
Parciális rohama frontális lebeny eredettel:
egész testre kiterjedő myoclónusos rohamok.

Az agyi atrophiát kísérő pszichopatológiai tünetek:
Az érző ingerek komplex felismerési zavara.
Súlyos fokú kognitív hanyatlás tünetei. (gondolkodás, döntéshozatal, memóriavesztés,érzelmi elsivárosodás, a szociális viselkedés hanyatlása,
hyperpahgia és coprophagia )
Szétesett személyiség, agresszív motívumok nélkül.Stressz helyzetben, pl járás közben falnak ütközés estén kényszeres, jobbra irányuló rövid, lassú körözés indul, mely minden esetben spontán rendeződik.

Therápia:
Levetiracetam monoterápia indítva, kihasználva a levetiracetam kognitív funkciókat is javító és nootropicus hatását is.
Immunstimulálás és B-vitamin pótlás és demencia kiegészítő kezelésének céljából NUTRAMEDIC kapszula 1/nap folyamatosan javasolt.
Hysterectómia elvégzése csak minimális állapotjavulást követően javasolt.
A komplex és tartós agynyomáscsökkentés céljára Hypothiazid 25 mg 2x1/4 tabl. és neurológiai glicerin itatása 2x 0,4 ml/nap javasolt.
Az epilepszia betegség és a demencia prognózisa az agyi alapbetegség függvényében fog alakulni.
A komplex kezelés eredményeképpen maradéktalan gyógyulás már nem , de a demencia tüneteinek enyhülése, valamint az
állapotromlás megállítása és az életminőség javulása feltehetően várható.

Üdvözlettel:

dr. Kiss Gabriella
www.kutyaepilepszia.hu
0620-9943-157
0620-3200-446
+3624-610-743
info@kutyaepilepszia.hu
Skype: Epilepsziás Kutyáért Alapítvány”

2018. május 14.
És most jön a poszt, amit utálok megírni. Wifit tegnap hazahoztuk a kórházból. Reményekkel telve. Kijött a rohamokból, de.... Dávid dr. úr mondta, ne sokat várjunk a HATÉVES kutyánál előrehaladott a DEMENCIA. Agya, az agyvízkór miatt így se sok volt sajnos, az epilepsziás státusz, amiben volt, ezt még tovább rombolta. Azért reménykedtünk. Mert ugye a remény hal meg utoljára. Illetve nem. Az utolsó előttinek. Ahogy tegnap beborult az ég, azóta folyamatosak a rohamok. És a roham módjának változásából egyértelmű (Dr. Kiss Gabi megerősített benne, hogy más agyterületet támad. És lassan az is kész. Tegnap dél óta folyamatosan rohamozik, ill kétóránként kapja a kis fenekébe a rohamgátló kupokat, amiktől dettő zombi. Ez nem életnek, de még vegetálásnak sem mondható. Vagy olyan szintű a gyógyszeres védelem, ahogy az öregeket lehülyítik az elfekvőkben (de alatta csendben - a szemmozgásokból látszik, folyamatosan mennek a rohamok, csak nem látványosak, és nem mennek át státuszba), vagy durva rohamai vannak, amelyek végkimerülésig "űznék". Megint felteszek egy olyan videót, amit különben nem tennék.
Tisztelt Asszonyom! Kedves Gazdi, és "Ön", aki a sufniban világra tákolta!
Wifinek nem kellett volna a világra jönni. De abban, ugye, hol a haszon?
Aztán meg: eltöltött valahol hat évet. Az eddigi életét. A rohamokból sejthető, nem az első volt (van egy kialakult menetük). Ön tehát, akivel élt a kutya, eddig, lepattintotta, gennyes méhgyulladással, egy idegennek, amikor a helyzet már gáz volt, igaz?
Holnap az altatásra nem nekem kellene vinnem. Egy vadidegennek, akit talán azzal, ami maradt neki, nem is ismer. Néha úgy tünt, igen, és bújt. De az csak az előcsiholt "derengés" volt. Nekem szólt? Reflex volt? Nem tudom.
Ezt a kutyát megszabadítani az iszonytató agyi fájdalmaitól AZ_ÖN_FELADATA_LENNE.
Lepasszolta. Mert "ezek" ezért vannak. Hát tényleg.
Csak lepasszolta vele a felelősségét és az emberi mivoltát is. Cseppet se bánja. Majd megoldja más. Mert Önnek olyan harmatos lelke van, és nem bírná ki.
Másik kutyuska nincs még, ugye?
Hát felteszem azért, NÉZZE! Azt nem mondom, hogy szeretettel, de küldöm Önöknek:

https://www.youtube.com/watch?v=qPNEE2G8U80&feature=youtu.be