Hírek


2017-10-04 - Mentés a söjtöri pokolból
 

Söjtör....... egy eldugott kis zalai falu, melynek nevét talán csak Söjtörön és a környező falvakban ismerték.
És egy nap..... egy nap tele lett vele a sajtó, nemcsak nálunk, számos európai országban is.
2017. október 04-e az állatok világnapja. Ezen a napon történt,teljesen véletlenül a söjtöri mentés, melyet, aki részt vett benne, de az is, aki magához fogadott, gyógyítani, onnan kikerült állatokat, soha nem fog elfelejteni.

Én azóta is gondolkodom: mi motiválhatta az osztrák tulajdonosnőt. Akárhányszor körbe járom arra jutok: a kegyetlenség ÖRÖME, a hatalom, hogy ezek a kicsi lények teljesen a kénye-kedvétől függtek, bármit megtehetett velük, büntetlenül, hisz a csotsovány, rosszul tartott stresszes állatok, ha egyáltalán szaporodásra képesek voltak, igen kevés utódot biztosítottak csak neki. Hozzánk is került elvetélt mama. Meghalt volna, ha csak egy napot is késik a mentés: a méhében oszladoztak már a halott magzatok, számszerint négy. Normál esetben ez 8-10 közötti szám lenne.

Hogy csökkentse energiafogyasztását a szervezet, és így életben maradhasson, a nők menstruációja elmaradt Auswitzban. Ez egy kutyapokol, kutya-Auswitz volt. Itt is kevés tüzelhetetett, akkor pedig, a szaporulat volt a lényeg?? Úgy tűnik: nem.

Mi fogadó szervezetként vettünk, veszünk részt a mentésben, 12 kis élet került hozzánk:

A beszámoló a mentés koordinátorától:

"4 órakor keltünk és 5 óra környékén indultunk. Nem tudtuk, hogy mire kell számítsunk. 80 kutya körülire terveztünk. Az előrejelzések alapján a yorkiek és a csivavák tették volna ki kisebb létszámot, ám beszéltek bichonokról, spiccekről és foxikról.

A helyszínen több órát kellett várni, hiszen az nő azt mondta a hatóságoknak, hogy 1 óra múlva érkezik a helyszínre....mivel kikapcsolta a telefonját így hatósági tanút és a helyszíneléshez technikusokat kért a rendőrség a címre.

Feszült pillanatok voltak hiszen hallottuk, hogy ládákból ugatnak az állatok és meg volt kötve a kezünk várnunk kellett....Pedig már szabadítottuk volna ki Őket.

Körbejártuk a telepet és akkor láttuk hogy a telek egészen hosszan nyúlik, ahol nyakig érő gazban vegetálnak az állatok. Akkor tűnt fel az első sérült kutya....ki volt folyva a szeme.

A házból borzalmas kutya sírás hallatszott, kaparták az ajtót, szerencsétlenek szabadulni akartak. Elképzelni se tudtuk, hogy mennyien lehettek bent.

Megérkeztek a várt illetékesek és kezdetét vette a területre behatolás. Elsőnek a rendőrök mentek be, hiszen rögzíteniük kellett mindent felvételen. Majd jöttünk mi.

Szerintem mindannyiunknak egyszerre kalapált a szive. A ládákból, amik félig szartól tocsogtak pirinyó idős kutyák szabadultak ki. Mindenkit egyesével fényképezett a rendőrség és mindenki chipet kapott. Dr. Kárpáti Dalma egyszerűen fantasztikus volt. 4-5 óra leforgása alatt közel 150 kutyust chipelt be.

Dr. Rudas Tamara, a jegyzőasszony végig dokumentálta az egészet és Ő szintén megindította az eljárásokat és Neki és a polgármesternek köszönhettük, hogy az állatok a gondozásunkba kerülhettek.

A kutyák borzalmasabbnál borzalmasabb állapotokban kerültek a boxokba. A szag pedig elviselhetetlen volt. Főleg a működésből kivont fagyasztók.....csirketetemekkel volt tele az egész. Olyan dögszag uralkodott a területen, hogy a gyomrunk kifordult. Arra gondolni se merünk, hogy ezt ették az állatok...😞

Voltak kutyusok akiket a falból kellett kiszedni, voltak akiket boxokban tartottak, volt akinek egy macskahordozó volt az otthona a fal felé fordítva, szerencsétlennek nem volt elég, hogy a lába el volt törve...így kellett élnie, gyümölcsös ládában tartott kutyacsalád, a mamakutya felállni se tudott, nyúlketrecben tartott kutyák.....és a szerencsésebbek akik a gazdban éltek.......és valaki, akinek már késő volt. A kutyák között egy mumifikálódott tetem hevert.Ott éltek halott társuk maradványaival együtt.

A rendőrség, az önkormányzat, az állatvédők teljes összhangban dolgoztak. Büszke voltam arra, hogy közéjük tartozom. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen felkészült és ütőképes csapat részese lehettem.

Közel 150 kutya menekült meg a pokolból, amit csak ilyen összefogással lehet megoldani, ha mi nem tartunk össze akkor nem tudunk ennyi állatot megmenteni.

Folyamatosan kapcsolatban állunk egymással szervezetek és ismerjük az egészségügyi állapotokat, bár még sok vizsgálat nem ért véget.

Törött lábak, törött bordák, több szemkifolyás, vízfej, nyitott kutacs, csontrák ( R.I.P. Remény), chusing gyanu, pajzsmirigy gyanu, idegrendszeri tünetek, halott vehem, gennyes méhgyulladás, rengeteg kan rejtett herék, patellaficamok, szájrohadás, babézia, belső szervi elváltozások, leszakadt lábujj, mozgásszervi illetve szembetegségek betegségek........estig lehet sorolni. 😞 Az állatok 80%-a zoonozissal fertőzött. Rengeteg a gombás és a giardiás kutyus, így kénytelenek vagyunk több betegségre is szűrni. Az eddig már átvizsgált kutyusok legalább szívféregre negatívak.....

Többeknél észrevették, hogy a kutyák csipogó hangokat adnak ki. 😞 Sajnos felmerült, hogy pár kutyus hangszála talán el lett vágva így ennek a vizsgálata is megkezdődik.

A teljes állomány lelke romokban. Rettegnek tőlünk.

Az állatok végül elkobzásra kerültek és a tulajdonjogot egy határozatban áthelyezték azon állatvédelmi szervezetekre, akik a megőrzésüket vállalták.

Név szerint:

Csivava Fajtamentő Egyesület
Tetovált Állatmentők
Rex Kutyaotthon Alapítvány
"Állat és Ember" Állatvédő Egyesület
Noé Állatotthon Alapítvány
Ebremény Kutyavédő Egyesület
Állatvédők Vasi Egyesülete
Morzsa Állatvédelmi Alapítvány
Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület
Uszkárokért Állat és Természetvédelmi Egyesület
Csutka Rozi Menedéke
Vahur Állatvédő Egyesület
Állatmentő Szolgálat Alapítvány

13 állatvédelmi szervezetnek köszönhetően 131 felnőtt és 7 szopós kutyust sikerült elhelyeznünk. Jelenleg folyik a rendőrségi nyomozás. A jegyzőasszony a saját hatáskörében tobb mint 14millió forintos állatvédelmi bírságot szabott ki és eltiltotta 8 évre az állatok tulajdonosát az állattartástól.

Az események végigsöpörtek az egész országban. Több megyében összehívták az állatorvosokat és a hatósági állatorvosokat és felszólították őket, hogy változtassanak a hozzáállásukon a szaporítókkal kapcsolatosan. Az ügyészségen megtettük feljelentésünket hiszen érhetetlenül állunk az előtt, hogy a hatósági állatorvos szerint itt állatkínzás nem merült fel....nyomozást folytatnak továbbá a telepellátó állatorvos miatt is, hiszen információink szerint ő is járt a telepen.

Későbbiekben megtudtuk, hogy az állatok tartója már a 90-es években 18 hónapos börtönbüntetést kapott Ausztriában állatkínzás miatt. Ott beteg macskákkal és kutyákkal kereskedett, de pechére egy halálos betegséggel fertőzött kutyus egy osztrák rendőrnek adott el. Akkoriban hamis törzskönyvekkel is árult kutyákat.

A mentés után sajnos több kutyust is el kellett engedni a szivárványhídra. :( Volt aki menthetetlen és súlyos fájdalmakat okozó betegségben élt, volt akinek kicsi testét a rohamok annyira megfeszítették, hogy feladta. :(

Több álatvédelmi szervezet tagjánál lettek "bukott" kutyák :) ami szerintem nagyon aranyos. <3 Bukott alatt értem, hogy soha nem került gazdikereső státuszba, mert már akkor hazaérkezett amikor mi (igen mi is buktunk :) ) nem is tudtunk még róla, hogy végérvényesen gyarapodik a család. <3