Állat és Ember - Hírek

Hírek


2017-04-22 - IV. Állat és Ember Családi Nap
 

Helyszín: PeKH (Pestújhelyi Közösségi Ház) - Bp. XV. Szűcs István u. 45

Időpont: 2017. április 22. 10.00-16.00 között

10.00 Bemutatkozik az „Állat és Ember” és a Lelenc Kutyamentő Egyesület – beszélgetés az örökbefogadásról
10.20 Hosszúné Huber Henriett + Kelly, Tücsi Gizmó Dog dancing bemutató
10:40 Pólus Kutyakiképző Iskola bemutatója
11.30 Dr. Szentgáli Zsolt, szemész szakorvos, egyetemi tanár: Most már elég, avagy mikor jön el az ideje a szemész specialistának (színházterem)
12.00 Szépségverseny
12.45 Dr. Szentgáli Zsolt, szemész szakorvos, egyetemi tanár: A látóképességet fenyegető leggyakoribb problémák és ezek megelőzése (színházterem)
13.15 Szépségverseny, eredményhirdetés
13.20 Kutya-gazdi ki mit tud
14.00 Dr. Nyomárkay István: Elsősegély kutyáknak
14.45 Ki mit tud eredményhirdetés
15.00 Kutya-gazdi páros ügyességi verseny
16.00 Kutya-gazdi páros ügyességi verseny eredményhirdetés
Folyamatosan tombola, kreatív foglalkozás

Meghívott vendégünk: Lelenc Kutyamentő Egyesület

Fontos: Belépő jegy NINCS!- batyubál igen!
(Büfé a résztvevők szabadon választott szendvics, édes- és sós sütemény, torta,ásványvíz, üdítő, gyümölcs, stb. felajánlásaiból, becsületkasszával).

Belépés kizárólag csipezett, jól szocializált kutyáknak – oltási könyvvel és érvényes oltásokkal.

Érdeklődni a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy az allatesember.ave@gmail.com e-mail címen lehet

A rendezvényen egyesületünket és a Lelenc Kutyamentő Egyesületet több örökbe fogadható kutya képviseli, ám HELYBEN ÖRÖKBE FOGADÁS NINCS!

Az órára lebontott program a rendezvény előtt 1 héttel.
Elegendő jelentkező esetén a yorkieknak szépségversenyben külön kategóriákat indítunk.

Beszámoló:

Idén rendeztük meg IV. „Állat és Ember” Családi Napunkat, így mondhatjuk: a rendezvény hagyomány. Annál is inkább, mert a tematikája az első ilyen esemény megrendezése óta azonos: szórakoztató elemek (ezek igen változatos skálán mozognak) váltják egymást nagyon komoly színvonalú állategészségügyi felvilágító előadásokkal, amik egy-egy témát járnak körül. Tavaly októberben az Állatok világnapja apropóján ortopédiai és neurológiai ismeretekkel gazdagodtak a látogatók idén a szemészet-látásvédelem volt a kiemelt terület, illetve hasonlóan fontos kérdés: az elsősegély
Jót csak úgy lehet adni, ha az ember maga is élvezi, olyan emberekkel van/lép fel együtt, akit szeret. Ennek megfelelően minden rendezvényünkre meghívunk egy vagy több szervezetet is, hogy mutatkozzanak be velünk együtt, osszák meg a rendezvény örömét. Tavalyelőtt tíz szervezet vett részt gazdikereső kutyáival, tavaly a Hangya Közösség, idén a Lelenc Kutyamentő egyesület volt a vendégünk és vártuk volna az Állatmentő Ligát is, de betegség miatt nem tudtak részt venni.
A résztvevők és az előadók munkakapcsolata, barátsága régi. Remélem, meglátszott ez a rendezvény hangulatán is. Első fellépőnk Hosszúné Huber Heni három kutyájával régi barátunk: sportja, a dog dancing megszállítja, és tudjuk, bármikor kérjük, segítsen színesíteni a programot, számíthatunk rá. A kutyusok kicsit megöregednek közben, de az idő csak okosabbá, érettebbé tette őket.
Bár kerületiek, a Pólus Kutyaiskolát – hisz ők is, mi is állandóan dolgozunk - egy kerületi rendezvényen ismertük meg tavaly. Ahogy megismertük, meg is tetszettek, több okból is. Egyrészt valóban a „mindennapi emberekből” állt a csapat, amit azért ritkán lát az ember: nagypapák, általános iskolások, háziasszonyok, azaz azok, akikkel nap-nap után találkozik az ember Kutyasétáltatáskor, kutyafuttatóban. És pont ezek az emberek nagyon nem mindegy, hogy kezelik a kutyát: képesek-e uralni, szükség esetén, vagy széttárogatják a kezüket: „Bocs, nem tudom megtartani!”. Hatalmas élmény volt a bemutató a számomra is egyrészt a hihetetlen szoros és szeretetteli kutya-gazdi kapcsolat miatt, amit a bemutatóban résztvevőknél tapasztaltam, másrészt a kutyák okossága miatt. A feladatokat szinte teljesen hibátlanul hajtották végre, de ha nem, nem volt rajtuk teljesítménykényszer, a gazdi haragja, folytatták. A harmadik legizgalmasabb pedig a korosztályi szóródás. Többen voltak a csapatban 10 év alattiak és 70 év fölöttiek is, ám ott a pályán egyenrangú barátok! Érezhetően hihetetlenül jó szellemiségű volt a csapat, élvezték egymás társaságát és ezért jó volt velük lenni.
Szentgáli Tanár Úr régi barát. Hálásak vagyunk neki, és rengeteget köszönhetünk emberségének, szakértelmének. Közös munkánk csúcspontja 2016 novembere volt, mely során 3 vak kutyánkat tette ismét látóképessé, de számát sem tudjuk, hány kutyánk látását őrizte meg. Nagyon kedves momentum volt, hogy nagyon sok – már gazdis kutyánk – eljött megköszönni neki a munkáját, például a november „rundból” Sue Caroll és Letícia, de Zafir, Butcher és sokan mások is. Nagyon szép ajándék volt Tanár Úrtól, hogy az igen igényesen összeállított két előadás egyikében láthattuk a műtétet, ahogy a kutya szemlencséjét kicseréli. Így átélhettük, megérthettük, mi történt ezekkel a kutyákkal. Komolyak, fontosak voltak a témák, és úgy gondolom, sokan megértették: kis odafigyeléssel, és egyes esetekben olyan banális dologgal, mint egy műkönny, évekkel kitolhatják, hogy mikor veszíti el kedvencük degeneratív betegségben a látását, de akár meg is előzhetik.
A szépségverseny központi eleme a kutyás rendezvényeknek, és valljuk meg: a legtöbben ezt várják leginkább. Nagy öröm volt, hogy nem csak a kicsik voltak csilivilik: láttunk „ágyba rotveillert”, akinek a szőre csillogott-villogott mint a gyémánt, gyönyörű izmolt – nem sovány, nem kövér volt, sőt engedelmességi vizsgát is tett. Rengeteg szép kutyát láttunk és hangsúlyozom: a zsüri döntése mindig szubjektív: az adott öt ember átlagolt véleményét tükrözi. Más zsüri egészen biztosan más résztvevőket látott volna a legszebbnek, vagy ezeket a kutyákat állította volna más sorrendbe. Minden szépek voltak ugyanis!
Ezúton is nagyon köszönjük a Szveti Kutyakozmetikának, az Újpesti Pizza Kingnek és az Era Dog Fashionnak, hogy szponzorációt vállaltak és a nyerteseknek komoly díjakat biztosítottak! Állatorvosunk, Dr. Nyomárkay István pedig valamennyi résztvevő számára kedvezménykupont szájhigiéniai kezelésre.
Dr. Nyomárkay István előadása szintén nagyon fontos téma volt: az elsősegély. Életet menthet, ha a gazdi ismeri, és alkalmazni tudja a Heimlich-féle műfogást, tudja, hogyan csillapítsa a vérzést, mikor hánytathatja a kutyát, és mikor tilos ezt tennie mérgezés esetén, milyen humán gyógyszert adhat a kutyájának, stb. A megjelentek István és Szentgáli Tanár Úr előadását olyannyira komolyan vették, annyit kérdeztek, hogy – önhibánkon kívül, de nagy-nagy örömünkre az előadásokból másfél óra csúszást hoztunk össze a programhoz képest.
Legvégül pedig jött a gonosz ügyességi verseny. „Természetesen” csak lányok vettek részt rajta a kutyájukkal – és hisztikéztek is rendesen, hogy „Ezt nem lehet megcsinálni”. Nem állítom, hogy könnyű volt a gazdinak szlalomozva zsákban futni a pályán oda-vissza, teniszlabdákkal vödörbe betalálni, esetleg labdamán kutya pórázát fogva, vagy partvissal a labdát szlalomoztatni, miközben a kutyát pórázon vezeti, feldöntetni aztán vele az üvegeket, miközben ez pont ellentétes a szokásos feladattal, vagy tojással egyensúlyozni aztán és a kutyát szlalomozttatni. De hát ügyességi versenyről beszélünk, vagy nem??? (és megsúgom: mindenkinek sikerült)
Nagyon tetszett a rendezvényen, nekünk, szervezőknek, hogy aki eljött – több embert vártunk, de nem baj – az végig velünk maradt, hat óra hosszat, és az idén ahány látogató volt, valóban minden bevonultak az előadásokra is. Köszönöm valamennyi segítőnknek, önkéntesünknek a munkáját, a Lelenc vezetőjének, Tenner Annának pedig, hogy részt vett a műsorvezetésben.


plakát: iv__csaladi_nap_plakat.jpg