Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-11-14 - SuzyQ-GAZDIKERESŐ!
 

SuzyQ-nak SÚLYOS FOKÚ AGYVÍZKÓRJA VAN!!!

SuzyQ 2012 februárjában született, kb. 2,5 kg súlyú yorkshire terrier kislány.
Gazdától vásárolta meg egy, a fajtát szerető közösség, internetes hirdetés alapján. Mozgásából egyértelmű volt, hogy a kislánnyal baj van: ha egyáltalán bármennyit is lát , az minimális, és agyi problémák is vannak, hiszen nem tudta beazonosítani a hang irányát, nem észlelte, hogy az itatótálban áll, kényszermozgásai voltak, stb..
Az Állatorvosi Egyetemen az ideggyógyász szakorvos sajnos igazolta félelmeinket: MRI vizsgálatra küldött. A kapott lelet még a vártnál is rosszabb. SuzyQ-nak lényegében nincs agyállománya: a helyét víz tölti ki, súlyos agyvízkórban szenved. A víz ráfeszíti a minimális kéregállományt a koponyára, agybarázdái nincsenek. Centrális vakságban szenved, és a vizsgálatokat végző szaktekintélyek hüledeztek, hogy lehet életben?
Döbbenetes módon, nem csak életben van, hanem kommunikál: mérges ugatással fejezi ki, ha valami nem tetszik neki (pl. szállítóboxban kell lennie). Raplizik, toporzékol, ha az ember „nem veszi az adást”, nem érti, mit szeretne, nyüszög, ha fél, vagy kellemetlen neki valami. Nehezebben ugyan, mint egészséges társai de barátkozik is, és ha megvan a bizalom, ölbemászós, csóválós pusziosztó kislány lesz belőle. Nagyon szeret ölben ülni – és ezt is ki tudja fejezni – kéredzkedik, csápol. hogy a gazdi vegye fel. Ideiglenes befogadóját 2-3 hét alatt megszerette annyira, hogy ha megérzi, reggel lejött hozzá, helyben toporog, csóvál, azt se tudja, hogy rázza magát.
Hihetetlen, hogy képes rá, hisz itt nemcsak a vakság az akadály: ha az embertől megkapja a kellő figyelmet, a pórázzal megfelelően irányítják, pórázon is egész szépen sétál, és séta közben elvégzi a dolgát. Egészségügyi hátrányai ellenére: szobatiszta. Elképzelni nem tudjuk, hogyan, hiszen szemész megállapította: centrális vakságban szenved, mégis relative gyorsan megtanulta új helyén a jövés-menést, a kutyaajtó használatát, és ügyesen lemegy a teraszról, majd fel.
Jelenleg több kutyával él együtt problémamentesen, de nem keresi a társaságukat: inkább egymás mellett élésnek, mint együttélésnek nevezhető a dolog. Az embert viszont imádja.
Az ennivalóban válogatós, illetve nehezen fogad el új, addig nem ismert ennivalót.
Nem tudni, meddig lesz velünk. Betegsége stagnálhat is, bármeddig, de egyik pillanatról a másikra – akár gyorsan is – rosszabbodhat. Egyetlen orvos sem vállalta, hogy jóslatokba bocsátkozzon. Ha rosszabbodik, agynyomás-csökkentővel lehet a közérzetén javítani. Műtési megoldás a problémájára valószínűleg nincsen. Agysönt lehetett volna, még kölyökként. Kutyáknál agysöntöt Európában egy Amerikában három helyen ültetnek csak be. Az ára ennek megfelelő. Ennek még utánajárunk, de egy szakember a leletei alapján már nemet mondott a műtétre.
Olyan gazdit keresünk SuzyQ-nak, ahol maximális figyelmet kap. Ahol a gazdi(k) szinte mindig otthon van(nak), nyugodt a környezet, ha kell, orvoshoz tudnak rohanni vele, az orvosi költségeket is tudják vállalni, és a SuzyQ egészségét érintő dolgokban vállalja/ák, hogy folyamatosan konzultál (nak) velünk ill. SuzyQ kezelőorvosaival (ezt, hogy pontosan képben legyen(ek), már az ismerkedés során is kérni fogjuk, a leleteket kiadva). Olyan gazdit szeretnénk neki, akinek a célja az, hogy SuzyQ kis életét innentől nívóssá tegye, igyekszik kárpótolni azért, hogy ilyen gonosz volt vele a sors, vállalja, hogy minden lehetséges jót, örömet megad neki, elég erős ahhoz, hogy tudatosan ilyen bizonytalan kilátású kiskutyát vállal, és ha SuzyQ számára az élet már csak fájdalmakat ad, ahhoz, hogy elengedje.
SuzyQ-ról érdeklődni Takács Katinál leht a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.