Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-05-11 - Árminka
 

gazdira talált 2016-04-17
Árminka 2008 közepe körül született ivartalanított, vasággyal max. 2,5 kg súlyú yorkshire terrier kisfiú.
Családtól került hozzánk. Hogy hogyan? Látszólag „egyben”. Azóta – idézetek különböző műtéti zárójelentésekből – a következőket kellett rajta kezeltetnünk: 1. műtét: „… nagyon erős gingivitis… még megmaradt alsó metszőfogak, és rágófogak húzása, íny szerkezete megbomlott, szakadékony, vérzékeny”, 2. műtét: jobb hátsó végtag térdkalácsficam ellátása árokmélyítés íntapadás áthelyezés” 3. műtét: bal hátsó végtag térdkalácsficam ellátása árokmélyítés íntapadás áthelyezés”
Na ennyit a „gazdás-kutyaságról”. X évet élt le úgy, hogy mindkét térde ki volt ficamodva. Belegondolni is rossz milyen lehetett így járni, futni, lépcsőzni.
Talán ezért is, Árminka igazán nem könnyű természet, vagy mondhatnánk azt is, hogy igazi terrier, mini kivitelben, azaz akaratos, makrancos, hisztis, ugyanakkor kedves, játékos tünemény, Amilyen kedve épp van. A férfiakkal szemben erőteljes fenntartásai vannak, így leendő - női - gazdája barátkozzon meg a gondolattal, hogy Árminka szerint ő éppen elég férfinak a házban, vagy legalábbis készüljön fel a konfliktusokra, eddigi tapasztalataink szerint ugyanis a nemi diszkriminációban Árminka rendkívül következetes.
A női nemmel szemben azonban elfogult. Ahogy szimpatikus férfinek, úgy ellenszenves nőnek sem sikerült még belépnie – Árminka szerint – a „bázisra”.
Dajkálgatás? Igen,l ebben is kétarcú. Ha ŐŐŐŐ szeretné, akkor jöhet bármennyi, különben azonban nem. A lefelé irányuló tenyérrel feje felé irányuló simogatási próbálkozásokat visszaveri, a kinyújtott kéz elől kitér (…………..). Csak áll, vagy nyakvakargatásra van némi remény.
A gyerekeket KIFEJEZETTEN NEM SZERETI, legyen szó ártatlan és ártalmatlan csecsemőről babakocsiban, vagy már nagyobb és így gyanús nagyobb gyerekről is.
Nagy kár ez azért is, mert Árminka teljesen labdamán. Még begipszelt lábbal is ezerrel dübörgött, sántikált a labda után…. azóta pedig   …. A kapcsolatot ezen keresztül lehet leginkább építeni vele. Labdázásra bármikor kapható, és hosszasan szívesen kergeti – vissza is hozza, oda is adja – a lasztit. Általában az ember únja meg hamarabb, akkor remekül elszórakoztatja magát, hozza-viszi a labdát.
Imád sétálni, így olyan hölgyet szeretne majd a magáénak tudni, aki szintén szeret sétálni, és azt nem kutyapelenkával vagy kidugom a fenekét a lépcsőház ajtón stílusban szeretné letudni.
Bár sok kutyával van együtt, a kutyatársaságot nem igényli. Nem acsarog a többiekkel, de kifejezetten kerüli őket, és egyértelműen eltáncolja annak a kutyának, aki barátkozni szeretne, hogy köszöni, de keressen mást magának.
Árminkának még egy fontos tulajdonsága, vagy inkább adottsága van, amit fontos figyelembe venni. A hangja, ami erősnek igencsak erős, ám zenei élménynek nem javasolnám. Konkrétan: a repedt fazék elbújhat mellette.
Ha pedig olyan méltánytalanság éri, hogy egyedül hagyják, nem fél használni (bár ez megint csak hangulat függő: mikor igen, mikor nem). Panelben viszont sok-sok emeleten áthangzana.
Árminka ezzel együtt egy úriember. Szégyellem leírni is, hiszen egész lényéből következik: a lakást kulturáltan használja, nem csen, nem rombol, és szobatiszta.
Várja elkötelezett leendő gazdáját, akinek tapasztalata van a férfihisztiben, elviseli, vagy nevetni tud rajta, és minden vágya egy kőkemény sétapartner, és interaktív kutyát (nem porcelánfigurát, nem kertitörpét) szeretne).

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_akt.php?id=000869