Állat és Ember - Állataink egészsége

Állataink egészsége


Légitámadás!- bolha, kullancs, tetű, szúnyog és a védekezés ellenük
 

Bár ezeknek a levegőből jött ellenségeknek a mérete kicsiny, a problémák, melyet okoznak megjelenésükben (bolha-allergia) riasztóak, egészségügyi hatásukat (dirofilária, microfilária, lyme) illetően igen komolyak, ezért a védekezés velük szemben nem elhanyagolható. A használandó szer megvá-lasztásánál fontos megbeszélned állatorvosoddal, milyen körülmények kö-zött él az állat (lakásban, városban, vidéken, haszonállatok közelségében, gyakran jár-e kirándulni, erdőben), és ennek fényében kell tisztázni, melyik az az eszköz, amelyik minél több élősködő (bolha, kullancs, stb.) ellen véd, illetve mi ellen kell az állat környezetének, lakóhelyének fertőzöttségére figyelemmel leginkább védekezned, s ezért melyik készítményt célszerű választanod. Fontos tudnod, hogy általában a kombinált hatású szerek hosszabb időn keresztül védenek a bolhák, mint kullancsok ellen! A szerek alkalmazásának dátumát célszerű az oltási könyvre ceruzával rávezetned!

Bolhák

A bolhák az állat bőrén és szőrzetében élősködnek, s ott vérszívásukkal károsítják, ingerlik, ám nemcsak e miatt kártékonyak: a bolhanyálban ta-lálható egyes anyagok - ha a gazdaállat érzékeny erre - a bőrben hisztamin-jellegű anyagok felszaporodását eredményezik, égető, csípő érzést okoznak, gennyes bőrgyulladáshoz vezethetnek, de legalábbis a szőr elvesztését eredményezik, leggyakrabban a combok belső felületén és az ágyékon. Extrém esetben az állat percek alatt sebesre nyalhatja testfelületének akár tenyérnyi nagyságú részét is.

A macskabolha átterjedhet a kutyára. A bolhák emberre történő átterjedé-sének veszélye csekély, mint a galandféreg köztigazdái azonban, ha ilyen köztigazda állat csípi meg az embert, galandféreggel fertőzheti meg. Ennek valószínűsége nagyon kicsi. Ha kutyád bolhás volt, az irtószer felvitelével egyidejűleg környezetét alaposan takarítsd fel (alapos porszívózás, felmo-sás, takarójának kimosása).

Milyen a bolha?

A peték sárgás-fehér színűek ovális alakúak, kb. 0,5 mm átmérőjűek. A kifejlett alakban az állat sötétbarna, néhány milliméteres, szárnyatlan rovar, jellegzetes szúró-szívó szájszervvel.

Hogyan védekezhetsz?

- Bolha nyakörvvel: rendkívül sok fajta erős ektoparazita-ellenes szerrel átitatott műanyag nyakörv kapható. A hatóanyag párolgással szívódik fel ezekből. Csak jó minőségű terméket érdemes vásárolni, különben nem éred el a kívánt hatást. Egyes márkáknál a gyártó a hatásosságot akár 7 hónapra is szavatolja, így nem biztos, hogy valóban a legdrágábban beszerzett nyakörv a valóban drága megoldás. Fontos, hogy úsztatott, sokat kiránduló kutyáknál olyat válassz, melyekből a víz, vagy a levegő páratartalma nem oldja ki a hatóanyagot! A bolhanyakörvek használatának egyetlen veszélye, hogy a nyakörv elvész: záródásukat úgy alakították ugyanis ki, hogy ha az állat fennakad bokron, kerítésen vagy bármi egyében, a nyakörv leszakad, sérülést nem okoz, az állat nem fulladhat meg. A nyakörvek mérethez vannak kötve: kis, közép és nagy testűekre való méretben kaphatók, és az állat nyakméretét kell tudnod, ha ilyet szeretnél vásárolni. Nálunk a következő márkák kaphatók: - Spot-on bolhacseppekkel: Ha kedvencedet ezekkel szeretnéd védeni, a súlyát kell tudnod, ugyanis ezek a szerek -tól -ig súlyhatárok közötti ki-szerelésben kaphatók. A szőrt széthajtva, közvetlenül a bőrre kell juttatnod a szert, így az felszívódik, és a faggyúmirigyeken keresztül az egész testet védi. A felvitel helyét úgy kell megválasztanod, hogy az állat ne nyalhassa le, hiszen méreg, tehát célszerűen a tarkóra kenned! Utána három napig nem szabad az állatot megfürdetned. Lehetőség szerint a bolhacseppet szá-raz időben kell felvinni, és a használati utasítás szerinti gyakorisággal tör-ténő ismétlésükkel folyamatos védelmet biztosíthatunk. A kombinált csep-pek és a nyakörvek kullancs ellen is védelmet nyújtanak, de kullancsoknál a hatásuk utóbbiakkal szemben rövidebb, körülbelül egy hónap.

Nálunk a következő márkák kaphatók:

- Spray-kkel: Környezetvédelmi szempontból a pumpás formában kapható változatokat ajánljuk. Alkalmazásuk gondosságot igényel, hogy a test min-den részére jusson belőle. Fontos, hogy a befújás a szőrrel ellentétes irány-ban, "pászmákban" történjék. A spray-k hatása néhány hét. Vannak közöt-tük olyanok is, amelyek az állat mozgása során a tartózkodási helyükről is kiirtják a bolhát. Nálunk a következő márkák kaphatók: - Porokkal: alkalmazásuk hosszadalmas, hatásuk pedig viszonylag rövid ideig tart. Nem javasoljuk.

Nálunk a következő márkák kaphatók:

Kullancs

Borostyánban kutatók egy 90 millió éves kullancsra bukkantak, így a para-ziták közül a legidősebb múlttal rendelkezik. A kullancsok - mivel populációjuk igen nagy százalékos arányban fertőzött, emberre, állatra igen nagy veszélyt jelentenek, több életveszéllyel járó, illetve alattomosan lappangó, jelet már csak akkor mutató betegséget terjesztenek, amikor a baj már igen nagy. Tévhit, hogy a kullancsok ellen csak a vegetációs időszakban kell véde-kezned: mivel nagyon szívósak, a legnagyobb fagyban is előfordulhat kul-lancs a kutyádban. A legaktívabbak tavasszal és ősszel. A nyári forró idő-szakot - mivel kiszáradásra hajlamosak - nyugalmi állapotban töltik. Általában a vízpartot, dúsabb növényzetű, ligetes területeket kedvelik, ott fordulnak elő nagy számban, Ha nincs csípés, nem fertőznek. Ha csíptek - és nem fertőzöttek -, akkor ők sem okoznak betegséget. A kutyáról a lyme vagy babesiosis a fentieknek megfelelően nem terjed az emberre. Elméletileg fennáll annak lehetősége van, hogy kutyáddal egy-szerre fertőződj, de ehhez mindkettőtöket egy időben kell fertőzött kul-lancsnak megcsípnie. Fontos tudni, hogy nem csak a kifejlett állatok, hanem a kullancs-lárvák is átadhatják a fertőzést, melyek méretük miatt - kb. 03 mm-esek - szabad szemmel nem láthatók. Ezért ne ragaszkodj ahhoz a téves feltételezéshez, hogy - mivel kullancsot benne nem találtál - kutyádat ez nem fertőzhette meg. Számtalanszor amúgy is kihullnak belőle, ha elegendő vért szívtak.

Milyen a kullancs?

A kullancsok családjába nagyon sok fajta tartozik. Magyarországon a leg-elterjedtebb fajta fekete, sötétszürke vagy barnás színű, de előfordul - és általában nagyobb méretű - a fehér változat is. Méretük 1-4 mm közötti, de ha megszívják magukat vérrel, az 1 cm-es nagyságot is könnyen elérhetik, vagy akár eredeti méretük hússzorosára is nőhetnek. A kullancsok feji részből és testből állnak, a feji részt alapi rész, két tapogató, a köztük elhe-lyezkedő szipóka alkotja, 4 pár végtagjuk van.

A kullancs által terjesztett betegségek:

1.) Lyme: Az Ixodes ricinus kullancsfaj a leggyakoribb terjesztője a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott Lyme-kórnak, mely betegség a kutyák között egyre nagyobb számban - egyes felmérések szerint tízből nyolc állatnál - fordul elő. A fertőzött kullancsok - ritkán: böglyök és szú-nyogok - terjesztik ezt a betegséget.

A Lyme-kór tünetei: A Lyme-kór egy idült jellegű, több szervrendszert érintő betegség. A fertőzött kullancs szúrását követően a szúrási pontokhoz legközelebbi nyirokcsomók megduzzadnak. A kutya nem feltétlenül lázas, étvágytalan, bágyadt, sőt, leggyakrabban teljesen tünetmentes. Rajtuk az embernél jellemző bőrpír csak nagyon ritkán tapasztalható. Ezután néhány hét vagy hónap múlva a beházasodó betegnek általános tünetei lesznek, pl. hányinger, bágyadtság, test szerte a nyirokcsomók megnagyobbodása, szőrhullás. Az egyes szervekben is kialakulhatnak elváltozások, kutyáknál tipikusan a májproblémák és idegrendszeri panaszok.

Diagnosztizálása: Vérvizsgálattal. Az ún. Korai típusú ellenanyagok (IM) 3-4 hét múlva mu-tathatók ki a beteg véréből, a késői típusú ellenanyagok (iga) pedig 2-3 hónap múlva. Az ELISA teszttel csak durva szűrővizsgálat végezhető, ezért pozitivitás esetén le kell kérni a Western-bolt (Vb, immunoblot) nevű szerológiai vizsgálatot a finomabb kórmeghatározás érdekében. Ha ugyanis csak előző eredményét veszi figyelembe, a kapott laboreredmény arra készteti az állatorvost, hogy hónapokon vagy akár éveken át antibiotikumos terápiában részesítse a kutyát, akkor is, ha már a beteg gyógyult, tü-netmentes, mivel az ELISA teszt folyamatosan magas ellenanyag-titert jelez. Vagy feladja a kezelést és kijelenti, hogy az adott betegen a Lyme-kór gyógyíthatatlan. A Western-blott vizsgálat ezzel szemben esetleg azt jelezné vissza, hogy a változatlanul jelenlévő IgG ellenanyagok már a gyógyulást és nem az aktív fertőzöttséget jelzik.

A Lyme-betegség kezelése: Ha a diagnózist hamar felállították, és a keze-lést azonnal megkezdték, a Lyme-fertőzés minimálisan 6 hét antibiotikumos kezeléssel gyógyítható. Elhanyagolt esetekben a betegség idültté válik, és ilyeneken az antibiotikum-kezelés már nem segít. A korábbi fertőzöttség nem eredményez védettséget. Ez azt jelenti, hogy a gyógyultnak nyilvání-tott kutya már a negatív lelet közlése után a rendelőből kilépve is újrafertőződhet, és kezdődhet akár elölről a szervezetre nagyon komoly terhelést jelentő antibiotikum kúra. Ezért fontos a védekezés!

Védekezés a Lyme-betegséggel szemben:

A bolháknál leírtak szerint irtószerrel impregnált műanyag-nyakörvvel, cseppekkel (spot-on) illetve spray-vel Ezen kívül oltással, melyet azonban csak Lyme-fertőzésben nem szenvedő állat kaphat! Gyártmánytól függően az oltást évente illetve félévente ismé-telni kell a védettség fenntartásához.

2.) Babesiosis:

A babesiosis kiváltója a Babesia canis vektora a Dermacentor reticulatus kullancsfaj. Nem csak a kifejlett kullancsok terjesztik a betegséget okozó parazitát, hanem a lárvái is. Ezek pedig - méretükből adódóan (0,3-0,6 mm! is van köztük) - szabad szemmel nem láthatók. Mivel a kullancsok egyre ellenállóbbak, az utóbbi időben december és január hónapban sem meglepőek a babesiosis esetek. A babesiosis egy rövid idő alatt kifejlődő és lezajló betegség, a hemoglobin rohamos pusztulása miatt a szervezet általános elgyengüléséhez és az állat halálához vezet vagy a vesén keresztül kiürülő, és mérete miatt annak csatornácskáit "eldugító" hemoglobin miatt a vese elhalását okozza. A betegség nagyon gyors lezajlású, és az életben maradás esélye nagyban függ attól, milyen hamar kerül kutyád orvoshoz.babeosis Kezdeti tünetei nagyon általánosak: étvágytalanság, apátia, elesettség, bá-gyadtság. Lehetséges, hogy kutyád sokat iszik magához sárga nyálkahártyaképest, vagy, hogy a vizeletének a színe barnább, mint egyébként, Ezek az utóbbi tünetek viszont sajnos esetenként hiányozhatnak is. Jellemző még a láz és sárga nyálkahártyák is, de esetenként ezek a tünetek is hiányozhatnak. Fontos tudnod: a babesiosis kezelésére alkalmazott gyógyszer ez NEM kullancs elleni oltás, és a betegség lezajlása nem okoz a jövőben védettséget, nem marad a szervezetet védő ellenanyag.vese

Sajnos a legtöbb esetben - különösen, ha nem kap azonnal kezelést - ku-tyád vesebeteggé válhat. Ezért szükséges a vese-paraméretereket ellenőrző laborvizsgálat ez után a betegség után, hiszen míg az állományának 66%-a nem veszti el a működőképességét, a vese ellátja a funkcióját. És pontosan ebben rejlik a veszély:amíg nincs funkcióvesztés, addig nincs szemmel látható tünet sem, pedig az állat vesebeteg. A tünetek megjelenésekor, vi-szont már a jelentős vesekárosodás miatt, csak tüneti, illetve életminőséget javító kezeléseket tudunk biztosítani, az állat élethossza nagymértékben lerövidül. A babesiosis ellen védőoltás nincs, a kialakult betegség kezelhető gyógyszeresen.

Védekezés a babesiosissal szemben:

A fent leírtak szerint, irtószerrel impregnált műanyag-nyakörvvel, csep-pekkel (spot-on) illetve spray-vel

Tetű

A tetvek között megkülönböztethetjük a szortetvességet okozó szőrtet-veket valamint a vérszívó tetveket

Milyenek a szőrtetvek és hol találhatók?
1,6-1,9 mm hosszú, szürkésfehér színű, szárnyatlan, lapos, apró rovarok. Általában csoportokba verődnek. Melegben viszonylag gyorsan mozognak, hidegben lelassulnak. Különösen a kutya fején, fülén, hátán és nyakán sze-retnek lenni, ha a szőrszálon megkapaszkodnak, nehéz leszedni őket.

A szőrtetvesség előfordulása és tünetei
Főleg a rosszul táplált, hosszú szőrű kutyákon találhatóak meg. Leginkább a nagyon fiatal vagy idős, beteg állatokon szaporodnak el, főleg a fejen, nyakon és faroktőnél. Leggyakrabban közvetlen érintkezés során kerülnek az anyaállatról az újszülöttekre vagy egyik állatról a másikra, de a fertőző-dés lehetséges tárgyak révén (pl. kutyafésű, kutyakefe, takaró, stb.) is. Az enyhe fertőzés legtöbbször észrevétlen marad. Ha azonban a szőrtetvek tömegesen vannak jelen, a kutyák nyugtalanok, nyaldossák, harapdálják, vakarják és dörzsölik magukat. A szőrzet megritkulhat, a bőrön gyulladásra utaló tünetek mutatkoznak. Az enyhe fokú fertőzöttséget a szőrzet alapos átvizsgálásával (főleg a rejtett testrészeken, pl. fül mögött, herezacskó kö-rül, stb.), kézi nagyítóval lehet megállapítani. A szőrtetvek szintén lehetnek a kutyák galandférgeinek a köztigazdái.

Hogyan védekezhetsz?
A szőrtetvek külső parazitaellenes szerekkel könnyen elpusztíthatóak (pl. spray, fürdetés). Fontos, hogy a teljes testfelületet kezeljük, valamint a kutya fekvőhelyén is alaposan takarítsunk. A kezelést kb., egy hét múlva meg kell ismételni, mert a parazitairtó szerek a serkékre nem hatnak. Fer-tőtleníteni kell ilyenkor a kutyaápoló eszközöket, kutyaszállítókat, és ku-tyád környezetét is

Milyenek a vérszívó tetvek?
Testfelépítésükben annyiban különböznek a szőrtetvektől, hogy szívófejük kisebb. Hosszuk kb. 1,5-2,5 mm. Táplálkozási módjuk: vérszívás, emiatt különböző fertőzéseket közvetítenek.

Vérszívó tetvesség tünetei Erőteljes viszketés.

A védekezésben elsőrendű szempont a higiénia, a tisztántartás, illetve a fent már ismertetett parazitairtó szerek.

Szúnyog

A csípések okozta igen kellemetlen érzésen túlmenően a szúnyogok két betegséget is közvetítenek kedvencednek: a bőrférgességet illetve szívfér-gességet. Fontos tudnod: mindkét betegség az emberre is átterjedhet, ám nem a kutya (vagy a szintén fertőződő: macska) terjeszti a betegséget, így közvetlenül a fertőzött állat sem jelent veszélyt, sem állatra sem emberre, csak a fertőzött szúnyog. A betegség a fertőzött állatokban trombózist, vagy mérgezést (toxikus anyagok felhalmozódása) okoz.

b="" Hazánkban új keletű betegség, 1998-ban diagnosztizálták először, még nem gyakori, de jó eséllyel azzá válhat sajnos. Az éghajlat felmelegedésével, és az utazások tömegessé válásával a déli országokból érkezett hozzánk. A felnőtt féreg apró, mikroszkóp alatt jól látható lárvái a szúnyog csípésével kerülnek be a szervezetbe, ahol akár 15 cm hosszúsá-gúra is megnőhetnek. A lárvák a vérárammal megtelepedve bárhová eljut-hatnak (megtelepedhetnek akár a szemben vagy tüdőben is), elsősorban azonban a bőrbe kvártélyoznak be - innen elnevezésük is, illetve abban mozognak. A felnőtt egyedek akár 3-4 évig is élnek, és folyamatosan - egyre nagyobb számban - juttatják lárváikat a szervezetbe.

Hogyan ismerhető fel illetve diagnosztizálható? míg felismerése nem egyszerű, diagnosztizálása igen könnyű: laborban pár csepp vérből is lehet-séges akár. A felismerés azért nehéz, mert több betegség is járhat ilyen tünetekkel: a kutya bőrében lencsényi-babnyi szőrtelen, kissé duzzadt el-változások vannak. E foltok lehetnek korpázók, viszketők, de kipirultak is. Vakarózás vagy másodlagos bakteriális fertőzés miatt az érintett területek gennyesedhetnek, vagy pörkkel fedettek is lehetnek, így a bőrelváltozások a betegségnek legfeljebb a gyanúját keltik, biztosat csak a laborvizsgálat mondhat. Fontos tudnod, hogy a féreg aktivitása miatt vérvételre az esti időpontok a legalkalmasabbak!

Hogyan védekezhetsz és milyen kezelési módok lehetségesek?
Védekezni ugyan azzal a szerrel lehet, mint kezelni, ez azonban a lárvákra igaz. A kifejlett állatnál - beágyazódása helyétől függően - a sebészeti kimetszés is szóba jöhet. Az írtószereket (pl. Stronghold, Advocate - a negatív véreredményig - a lárvák életciklusát figyelembe véve szigorúan 28 naponta kell az állatra felvinni.

Szívférgesség: oka - hasonlóan a bőrférgességnél elmondottakhoz - a glo-bális felmegeledés és az utazások számának a növekedése. Az Amerikai Egyesült Államokban olyan mérvű a fertőzöttség, hogy havonta - a mi veszettség oltásunkhoz hasonlóan - KÖTELEZŐ a védekezés ellene. A szívférgesség emberre is veszélyes - de ne a kutyádat, a szúnyogot "szidd ezért", az terjeszti ugyanis.

A betegség lényege - hogyan ismerhető fel? A szervezetbe került lárvák 85-120 nap alatt fejlődnek féreggé, kerülnek a vérárammal a tüdőbe vagy szívbe, és kezdik a szervezetbe bocsájtani az újabb mikrofiláriákat. Ez any-nyit jelent, hogy a fertőzést kiváltó szúnyogcsípéstől eddig a fázisig 6-8 hónap telik el. A szervezetre veszélyük az általuk termelt toxinokokban, illetve az erek elzárásával okozott trombózisban rejlik. A tünetek között a köhögés a legfontosabb, különösen, ha az terhelésre erősödik. A heveny esetekre legjellemzőbb tünetegyüttes a hirtelen kiala-kuló gyengeség, étvágytalanság, nehezített légzés, szapora szívverés. A heveny szívférgesség 2-3 nap alatt a kutya elhullásához vezethet. A - gya-koribb - idült kórforma esetén nyugtalanság, fáradékonyság, gyakori száraz köhögés, véres köpet, orrvérzés, nehezített légzés, vérszegénység, fokoza-tos lesoványodás mondható tipikusnak.. Ha a szívféreg a szívben megte-lepszik, nagyon kicsi a gyógyulás és az életbenmaradás esélye, ezért a megelőzésre kell a fő hangsúlyt fektetni.

Hogyan lehet védekezni? Azokkal a - pl. kullancsirtó - szerekkel, melyek a kullancs mellett a szú-nyogot is távol tartják.

Javaslatunk: Advocate, Stronghold