Állat és Ember - Panelkutya

Panelkutya


2015-05-16 - Mézes Mackó óvoda - 2015.05.16
 

A „Kisállat-tartás a lakótelepen” pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően több kerületi iskolában is tartottunk állatvédelmi előadásokat. Terveink között szerepelt egy kirándulás megszervezése, a programban legjobban „teljesítő” gyerekek számára, de ez – több, rajtunk kívül álló ok miatt - nem sikerült. Mivel az erre szánt keretet nem akartuk veszni hagyni, ezért az iskolák mellett egy kerületi óvodába is ellátogattunk, hogy a kicsikkel is megismertessük az állatvédelem fontosságát. A Mézes Óvoda pedagógusai meghívtak minket az általuk szervezett Családi Napra, melyen nemcsak az ovisok, hanem a szülők, nagyszülők és testvérek is megismerhették az óvoda mindennapjait, és egy kellemes délelőttöt tölthettek el együtt.
Kis csapatunk ezúttal egy új taggal, Buksival a plüsskutyussal bővült ki. Az ovisokkal arról beszélgettünk, hogy mik a hasonlóságok és mik a különbségek egy játékkutya és egy igazi között. Buksi, a plüsskutya és Bátor, a volt egyesületi kutyus példáján keresztül mutattuk be, hogy mi az, amit egy játékkutyával meg lehet tenni, de egy igazival nem, illetve, hogy mi mindenre van szükségük a családban tartott kutyáknak, és egyéb állatoknak. A beszélgetés után egy kis engedelmességi bemutatót tartottunk, néhány trükkel fűszerezve, majd minden gyerek közelebbről is megismerkedhetett Bátorral, Lizával, Lavinával és Manccsal. A kutyák rengeteg simit kaptak, labdázhattak a gyerekkel, de persze a jutifalat osztás volt a legnagyobb siker mind a gyerekek, mind a kutyák körében.
Mint ahogy az iskolákba, így az oviba sem érkeztünk üres kézzel. A pályázati keretnek köszönhetően minden ovist, sőt még a jelen levő tesókat is megajándékoztuk 1-1 színező füzettel, amely a felelős állattartás alapjait dolgozza fel könnyen érthető formában.
Reméljük, hogy ezek a gyerekek később sem felejtik el, hogy az állatok nem játékok, hanem érző lények, akikért felelősséggel tartozunk, akik nem használati tárgyaink, hanem hűséges társaink a mindennapokban.