Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-02-03 - Remete (Remi)
 

Remete állatorvosunk becslése szerint 2009. közepén születhetett. A becslés meglehetősen nehéz volt, a fogazata és a szeme állapota alapján döntött végül így, mert a temperamentuma….. hát az egy 8-10 hónapos kutyára vall.
Remetét 2015. február elején Tököl egy dzsumbujos részén, rettentő elhanyagoltan találta egy állatbarát. A hely távol eső volta és a kutya ápolatlansága volt a névválasztás apropója. Remete ugyanis – annak ellenére, hogy yorkie – pulikat megszégyenítő rasztákkal rendelkezett, szaga pedig a görényével vetekedett.
Egyértelmű azonban a viselkedéséből, hogy valaha jobb napokat látott. Sőt, valamikori gazdája, még az ivartalaníttatására is vette a fáradtságot.
Sokan élnek a tévhitben, hogy az ivartalanítás megváltoztatja a kutya jellemét, életunt, lusta lesz.
Ha Remetén bármit változtatott, akkor elérte, hogy az elviselhető temperamentum felső határára csúszott, a tolerálhatatlanul pörgősből.
Remete ugyanis a vele élő kétlábút a labdadobáló személyzetnek tekinti, azaz: labdadobáló rabszolgát keres. Nyilvánvaló, hogy volt az életében olyan ember, aki ezt a feladatot örömmel ellátta, így néha nem érti, másnak miért terhes, ha folyamatosan a labdával bökdösi.
Aktív gazdit szeretne tehát, akinek nem gond, ha némileg ideges ugatással aktívabb tevékenységre, gyorsabb reagálásra sarkallják. Cserében Remete rengeteget fog foglalkozni vele!
A tolerálhatóság felső határa persze szubjektív, önmagában nem is igaz. Ha csúnyán néz rá az ember, elkullog, és keres magának pet-palackot, és rágja, függetlenül attól, hogy üres-e már vagy van még benne víz. Ha komoly decibelt tud belőle kicsiholni, rettentő büszke rá.
Remete tehát egy boldog kutya, kellő önbizalommal, aki úgy gondolja, övé a világ és ebben a hitben nem is akarjuk megingatni. Ő ugyanis így tökéletes: boldogan, játékosan, pörgősen, rámenősen, hálásan a gazdinak a foglalkozásért. A hálája pedig abban is megnyilvánul, hogy érdemesnek nyilvánítja újabb és újabb logikai és fizikai feladatok elvégzésére, hisz a gazdi IQ-jában, hogy kívánságait megérti és teljesíteni is képes. Hálából sok-sok kutyapuszit utal ki neki és egy igazi, interaktív TÁRS
Egy tabut viszont nagyon elsajátított: ez a számítógépnél ülő/dolgozó ember. Olyankor ő is pihen, vagy elfoglalja magát.
Este – tudja, ilyenkor már elcsitul az élet – jön a szeretetteli, hízelgő macska-énje. Odabújik, szinte dorombol. Nem zavarja, ha a gazdin más kutyákkal kell osztozni. A falka, a kutyatársak természetesek a számára. Remete: egy úr. Eljátszik a többiekkel, kokettál a kutyalányokkal, de ha választhat, ő inkább kétlábúakkal bandázik. Macskának nem valószínű, hogy életbiztosítás lenne a társasága, ha a cica szaladni kezd előle, ha nem, akkor azonban biztos nem bántaná, mert az aggressziónak még a csírája is hiányzik belőle. Nagyobb gyereknek is igazi barátja lehet.
A lakást úriemberként használja: nem rág, nem rombol, nem csinál rendetlenséget, sőt, inkább magát is dekoratívan elrendezi egy-egy párnácskán (a játékok természetesen alatta, begyűjtve.
A pórázas sétákat olyan szinten teljesíti, hogy a pórázakadémián oktathatna.
Mindent összevetve: aktív, vidám kis fickó, aki nem hagyja, hogy lakásdíszként használják (leteszem, ott marad), társ mindenben (abban is, amiben elsőre talán nem akarod), és hihetetlenül tud kommunikálni. Társad lehet túrákon, kerti partyn (ott leginkább, mert a gyomor örömei nem hagyják hidegen), és edzésprogramodon!

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000842