Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2015-02-16 - Mustár
 

Noés kobzásból.

Mustár 2014. elején született ivartalanított „óriásyorkie” kisfiú. Ez nagyjából annyit jelent, hogy, kb. 2x akkora, mint egy átlagos yorkie, de kinézetre típusosabb a legpuccosabb fajtatisztánál is, bár könnyen lehet, ő nem az.
Nagyon méltatlan körülmények közül került hozzánk. A Noé Állatvédő Egyesület hozta valahonnan vidékről, egy telepről. Rasztább volt a pulinál, és egy gusztustalan, takarítatlan kennelben élt.
Ennyi látszott belőle először. A látványnál durvább volt azonban a szag, ami azonnali, 21.00 órás kezdettel elindított szépészeti beavatkozást (nyírás, fürdetés) tett szükségessé. A csodák pedig ekkor következtek csak: nem tudni, meddig bírta volna, mert a fenekén lévő kakidugasz (kb 30 dkg szőr, szar vegyest) miatt nem tudott székletet üríteni. A „lényegtelenebb mellékkörülmény”, hogy teljesen gyulladásban volt a bőre, amitől tátva maradt a szánk – és nem jó értelemben – azok intim „testékszerei” voltak: heréi és pénisze körül snájdigan masniba tekert rézdrótot, illetve rugókat fejtettünk le, minden vágás előtt imákat mormolva. A szerencsén is múlott, hogy az állatorvosunknak meghagytuk a nyiszálni valókból az ő részét. Körbedrótozott herékkel elképzelni nem tudom, hogyan lehetett akár ülni is.
A kivizsgálás során kiderült, hogy mindkét térdkalácsában 3+-os ficam, azaz térdkalácsficamának rendbetételéhez sajnos nem volt elég a lágyrészi beavatkozás (inak tapadásának áthelyezése), rendesen megdolgoztatta az ortopéd orvost, csontot is kellett bőven farigcsálnia. Jelenleg (2015. május 25.) a második műtét utáni varratszedésen vagyunk túl, tornázgatunk, gyógyulgatunk.
Mustár egy tündérkirályfi.
Talán azért is, mert nagyon sok rosszban volt része, talán eredendően így született…. A legnagyobb rosszindulattal sem lehet kivetni valót találni benne, hacsak azt nem: a kapukat, ajtókat ellenségnek tekinti, igyekszik átverekedni magát rajtuk.
Egyebekben szófogadó, jóindulatú, jó természetű.
Nagyfalkában él, mégsem volt még egyetlen összezördülésnek sem részese, pedig – mérete alapján a nagyok közé tartozik – nem okozott volna gondot neki lenyomni a Kisnapoleonokat. De ő a békesség híve, inkább arrébb megy, kivonja magát a konfliktushelyzetekből. A kis piranhák még az ennivalóját is el tudnák venni tőle – ha hagynánk.
A lakást az első pillanattól gyönyörűen használja, és belülről jövő intelligenciájának hála: szobatiszta is, amit a korábbi lakhelyéül szolgáló takarítatlan kennelben nehezen élhetett meg.
Nagyon nyugodt, békés kutya. Szeret a kertben lenni, felügyelni a körletét és – fekve – őrizni is. Valószínű, hogy ha lábai teljesen rendbejöttek (a műtétek sikeresek voltak , el fog jönni ez a nap), aktívabb lesz, örülni fog neki, hogy a mozgás már nem okoz fájdalmat, feltárulnak a mozgáson keresztül elérhető élvezetek, hiszen még szinte kölyök.
A nálunk eltöltött idő alatt megtanult szépen pórázon menni: nem rángat, figyeli azt, aki a póráz végét tartja.
Nem ugatós kutya. Ha mégis ugat, akkor épp házőriz (eben azért nem teljesen megbízható: ha kedve van, igen, ha nem, még csak nem is jelez.
Az emberek iránt nagyon szeretetteli. Jó természetének köszönhetően gyerek mellé is mehet – ha a gyerek is jó természetű .
A kutya (esetleg más állat) társaság sem okoz neki gondot.
Szeretne egy olyan gazdit, aki sokat sétál vele, de nem túrázni hurcibálná, nem agility bajnokot szeretne kihozni belőle, mert az biztosan nem lesz, sokat játszik vele, tornáztatja az agyát, társnak tekinti.
Várja hozzá hasonlóan nyugodt, szeretetteli gazdáját, aki szívesen simogatná, dédelgetné és élete végéig nyugodt, méltó körüményeket biztosít neki.

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000850