Állat és Ember - Panelkutya

Panelkutya


2015-04-18 - Találkozó a XV. ker. Nyírpalota 1. sz. alatti kutyafuttatóban
 

Az „Állat és Ember” Állat- és Természetvédő, Kulturális és Szabadidő Egyesület
Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú
városrehabilitációs projekt keretében megvalósuló
MP_KMOP-5.1.1/B-12-XV.KER – 16 – Kisállat-tartás a lakótelepen
mini-projekt részeként
szeretettel meghív programjára minden kutyatartót
2015. április 18-án, szombat délután 14 órakor a 1157 Nyírpalota utca 1.
alatti kutyafuttatóba.

Programjaink:
Kutya 1x1 – Minden, amit a sétáltatásnál jó, ha tudsz. Előadó: Morvai Kriszti
Kutyabaj - Állategészségügyi tudnivalók oltásokról, élősködők elleni védekezésről, állatról emberre átterjedő betegségekről. Előadónk, aki a felmerülő kérdésekre is válaszol: Dr. Nyomárkay István
Profi percek – Engedelmességi bemutató és egy kis tanítás Morvai Krisztivel és Bütyökkel
Egyik kutya, másik eb? - Téma a felelős állattartás, a megfelelő körülmények biztosítása a kutyának. Vitavezető: Takács Kati
Ezt én csináltam! - kutyaruha percek alatt régi pulóverből. Aki segédkezet nyújt az elkészítéshez: Bergendi Zsuzsa. Ha szeretnél Te is kutyapulcsit készíteni, hozz magaddal egy régi megunt pulóvert.
Vigyázz, kész, rajt! Ügyességi verseny alap engedelmességi feladatokkal. A legjobbakat értékes nyereményekkel jutalmazzuk.
Az első 50 résztvevő a kutyatartáshoz kapcsolódó ajándékot kap.

Beszámoló: Az előjelek nem voltak kedvezőek. Napokig rossz idő volt a program előtt, esett, viharos szél volt. Szerencsére azért az eső elállt, az erős szél alább hagyott. Hideg volt így is.

A programra meghirdetett időpontban csak páran voltak még lent, aztán hirtelen vagy harmincan lettünk. Úgy látszik, híre szállt a mobilokon, vagy az ablakból CIA-zó gazdik továbbadtak a kutyás barátoknak, hogy hideg ide, hideg oda, ezek bizony eljöttek.

El, és örültünk, hogy végül a környék kutyásai is rá szánták magukat, hisz a kutyáknak hidegben, latyakban is bizony, sétálniuk kell, s ezt nem tehetik a gazdi nélkül.

Az első témánk - ahogy a beharangozban is szerepelt - a sétáltatás volt. Számtalanszor tapasztaljuk, mennyire nem egyértelműek a sétáltatással kapcsolatos tudnivalók gyakran olyanoknak sem, akiknek évek óta kutyájuk van. S ennek a kutya issza meg a levét.

Mire gondolunk? A gazdira, aki semmilyen kontaktusban nincs séta közben a kutyájával, és azt hiszi, teljesítménytúrán van, lobogtatja a pórázon a kutyát maga után, miközben az szimatolna, vagy épp a dolgát végezné. A gazdira, aki lecövekel beszélgetni a többi kutyással, tapodtat sem mozdul, és így kb. a séta 50 m. A gazdira, aki felteszi a fejhallgatótmobilon beszél, miközben a kutyája annyira szeretné, hogy észrevegye.... és sorolhatnám.

Fontos ismerni azt is, mennyire szeret a kutya más kutyákkal játszani, szabadon a kutyafuttatóban - EZ NEM PÓTOLJA A GAZDIVAL KÖZÖS SÉTÁT - és mennyire inkább csak vele lenne, hiszen őt várja egész nap, hogy a munkából hazajöjjön. S ilyenkor inkább labdázna vagy felfedezne.

Fontos a kellő terhelés megválasztása is. A kutya sem teljesítménytúrázhat a fotelból, azaz, ha nincs fizikailag felkészítve rá, nem viheted 40 km-es gyalogtúrára, ha közben 20 perces sétákat épp, hogy letogyog.

Szintén problémás sokszor a megfelelő felszerelés megválasztása: fojtónyakörv yorkien, hám helyett, befelé fordított szöges nyakörv a kutyán, nem megfelelő méretű, és erejű póráz. A felszerelés helyes megválasztása a balesetek megelőzése, és a kutya kezelése szempontjából is fontos pedig.

A sétáltatás (hogyan fogd a pórázt, hogyan kerülj ki idegen kutyát, gyalogost, hogyan menj át a gyalogátkelőn) gyakorlati bemutatása után, állatorvosunk, Dr. Nyomárkay István beszélt az oltások fontosságáról, arról, hogyan oltassunk, és hogyan védekezzünk a külső és belső élősködők ellen.

Elmondta, hogy bár a veszettség oltás kötelező csak, a kombinált oltás - melyet fontos külön beadatni, hogy az esetleges allergiás reakciónál tudjuk, melyik szérumra volt allergiás a jószág - legalább olyan fontos. A szopornyica, leptospira, fertőző májgyulladás és parvo összehasonlíthatatlanul gyakoribb, és ugyan úgy legtöbbször halálos kimenetelű - legfeljebb nem terjed át az emberre.
De a kutyák nem tudnak elmenni beoltatni magukat, nem tudnak kiabálni, hogy én parvóban sem szeretnék meghalni!, úgyhogy igen, ez a mi feladatunk.

Felmerült számos kérdés azzal kapcsolatban is, mikor indokoltak a most már gombamód szaporodó különféle oltások (lyme elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás stb.), mikor nem, majd beszéltünk a féreghajtás, és külső élősködő elleni védekezésről, és tévhiteket támadtunk, mint például, hogy a kullancs ellen csak nyáron kell védekezni. Ez hatalmas TÉVEDÉS! Sajnos az egész év kullancsszezon.

Az előadást pedig a korunk kutyapestise, a szívféregesség elleni védekezés módjára vonatkozó rész zárta.

Az életszinvonal romlásával egyre nehezebb mindent biztosítani a családnak, a két- és négylábú családtagoknak. A foglalkozások Bergendi Zsuzsa vezette része ebben kíván segíteni: hogyan lehet fillérekből (vagy egy fillér nélkül), nívós, okos dolgokat csinálni kedvencednek.

A programot ügyességi vetélkedő, és a kutyázással kapcsolatos teszt zárta.

A pályáztatónak/programnak hála, a legjobb eredményt elérőket díjazni is tudtuk! Köszönjük ezt mindenkinek, aki lehetővé tette!




videó: http://xvmedia.hu/videogallery/panelkutya-1-149220192/

plakát: pr18.jpg



külső képtár: https://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157652036556322/...