Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2014-07-20 - Skippy
 

Skippy 2011. december 19-én született ivartalanított, oltott, chipezett, 4,10 kg súlyú yorkishire terrier kisfiú.
Adatait azért tudjuk biztosan, mert (ott neve más volt) gazdától jött – semmivel nem jobb állapotban, mintha utcáról szedtük volna fel, hosszas kóborlás után. Kórosan sovány volt, „némely oltásai” (lényegében az első három kölyökoltást kivéve mind) hiányoztak. Súlya 2,30 kg volt hozzánk kerülésekor és inkább hasonlított egy tarajos sülre, semmint kutyára. Gerincvonalában a csigolyák olyan mértékben kiálltak, hogy a nyírógép, csak „pattogott rajtuk’, nyírni is lehetetlen volt. Napi ötszöri étkezésre kellett fogni, mint egy éhhalál széli, préri közepén talált állatot, hiszen lényegében ő is éhhalál közeli állapotban volt. A gazdák szerint „alkatra sovány”, azért volt ilyen. Ezt ő három hét alatt igen látványosan megcáfolta.
A nálunk töltött idő alatt nemcsak kondíciója változott: hanem Skippy teljes mértékben kitárulkozott, kiteljesült.
Kezdetben Skippy teljesen meghunyászkodó volt: ha felé indult valaki, őt nézve, lekushadt. Félt a felemelt kéztől, és a mai napig, ha ilyet lát, maga alá pisil. Az ennivalóját „védve” ( állat, ember nem volt a közelében) örjöngött evés közben, hátra-hátra támadt, morgott, fenyegette, a nem létező ellenséget. Így volt minden evéskor. Ennek is nyilván megvan az oka, és nem sok fantázia kell hozzá, hogy valaki kitalálja, mi.
Nagyot változott azóta. Boldog, nagyszájú, féktelen gyerek lett, az, aminek korábban lennie kellett volna, de nem lehetett.
Ha jellemezni szeretném, egy körhintára hasonlít leginkább: mégpedig nem a városligetihez, hanem egy hangsebességgel működő, amerikai modellhez. Ha szédülős vagy, ne szállj fel, akkor nem ő a Te kutyád! Ha örül vagy izgatott, ezerrel pörög a saját tengelye körül, olyan szinten, hogy az ember csak döbbenettel nézi. Ilyenkor egyszer-egyszer kicsúszik az örömpisi is. Mégsem hiperaktív: ha pöröghet, düböröghet, pörög és dübörög. Ha kimenne, kaját kunyerál, fel akarja hívni magára a figyelmet, pörög, mint a leszúrt körző. Ha incselkedik, minden lépésnél elkapja az ember achillesét, és finoman megfogja, a kezét tényleg lehelet finoman, szeretetből rágicsálja, közben rajongva néz. Amikor azonban a gazdi dolgozik, láthatóan nem akar vele foglalkozni (pihen vagy főz), tudomásul veszi. Ha lehet, az imádott ember lábánál fekszik, és azokra, akik nem a barátai (rosszban a falkában senkivel nincsen) féltékeny is. A barátainak azonban mindent megenged, még azt is, hogy az ideiglenes anyu őket is szeresse.. Általában a vele egy méretű fiúkkal (és lehetőleg yorkiekkal) barátkozik. Mióta kondija jó, próbál kicsit izmozni (szájjal), és előre kerülni a rangsorban: eddig mindig őt csipték fenékbe, a pörgése, szertelensége ugyanis idegesítette a többieket. Most ő szeretne másokat fenékbe csipni. Így is lenne igazságos, de a béke kedvéért lebeszéljük, és lebeszélhető.
Ha történés van, mindig ott van, és kommentálja. Egyedül hagyva valószínűleg ugatna, mert ha a befogadó mami kimegy, tíz másodpercenként ugat egyet (=tiltakozik), noha tudja, hogy ezért szidást kap.
A rosszindulatnak szikrája sincs benne, ellenkezőleg: hihetetlenül szeretetteli és gyengéd, csak éppen már nem szeretne utolsó lenni a sorban, lehetőleg nem osztozna másokkal.
Nagyon szeret játszani, labdázni, sétálni. A pórázas sétáknál mintakirályfi.
Ha kutyatársa lesz, feltétlenül egyedül célszerű etetni, egyrészt az esetenként még előforduló harci tánc miatt, másrészt mert mióta ráesett a Kánaán, ehet, amennyit akar, úgy gondolja, minden hami az övé.
Otthonról dolgozó, dinamikus, mozogni, sétálni futni szerető, kirándulós gazdi lenne a számára ideális.



külső képtár: https://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157646136691138/...

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/allatok_gazd.php?id=000792