Állat és Ember - Rólunk írták

Rólunk írták


2012-03-12 - Apró szőrmókok - a kutyakötelesség klubról
 

Apró szőrmókok
2012. március 12. [hétfő] írta: Lovas Éva

A Kutyakötelesség klub legutóbbi foglalkozásán, március 10-én, a Pestújhelyi Közösségi Házban a kisrágcsálóké volt a főszerep. Ők viszonylag egyszerűen tartható, kedves kis állatok, de gondos gazdájuk csak az lehet, aki birtokában van a szükséges, rájuk vonatkozó ismereteknek.
A klub pedig többek között éppen azért jött létre, s azért teljesen ingyenes minden foglalkozása, hogy az ilyen ismeretek megszerzésére lehetőséget biztosítson kicsiknek, és nagyoknak egyaránt. A szervező "Állat és Ember", Állatvédő egyesület így próbálja az állat- és környezetvédelmet a mindennapi élet részévé tenni, segíteni, s felhívni a figyelmet a fontosságára- tudtam meg a klub házigazdájától, aki, mint eddig is, ezúttal is Bergendi Zsuzsanna volt.
A nap meghívott előadója, Szelényi Gábor, a Fővárosi Állat és Növénykertből érkezett. Azért, hogy a jelenlévők közelebbről is megismerkedhessenek a hónap fő témáját adó kisrágcsálókkal, nem egyedül éjött, hanem a címben is szereplő apró szőrmókokkal. A klub vendégül látott tengerimalacot, nagy pelét, mogyorós pelét is. Mindannyian kedves, kézhez szoktatottak, és ami még fontosabb, s valahol szomorú – mármint, hogy erre szükség volt - mindannyiuk mentett állat.
A rágcsálóktól, egerektől, pláne patkányoktól sokan viszolyognak, például kártételeik miatt. De más a vad példány, és a tenyésztett, háziasított. Különösen igaz ez a már-már szitokszónak számító nevű patkányokra. Rendkívül intelligensek, megfelelően gondozva, nevelve kedvesek és ragaszkodóak. Jó példa erre egy régi történet. Gazdija vállán ülő, békésen sajtot majszoló patkányt álltunk körül mosolyogva az élelmiszerboltban. Egy idős néni , szintén mosolyogva megkérdezte: - Milyen állat ez? A válaszra (patkány) elsőre visszahőkölt, majd újra felderült, s kijelentette: - Azért, nagyon aranyos!
De, térjünk vissza a közelmúltba, s a klubba. A kézműves műhelyben zokniból és pulcsiból kedves, dundi, gyömöszölnivaló, s igen jellegzetes orrú kisállatokat készíthettek az ügyes kezűek.
A népi kalendáriumban a Böjtmás havára került sor, vagyis márciusra, amikor is elkezdődik a negyven napos böjt, amely a keresztény egyházban az előkészület ideje. A néphagyományok keretében elsősorban a népi időjóslásról és március 25-éről, Jézus fogantatásának ünnepéről, régi magyar nevén, Gyümölcsoltó Boldogasszony napjáról, és a hozzá fűződő hiedelmekről hallhattak sok érdekességet a jelenlévők.
Aktuális jeles napként a víz világnapjáról (március 22.) esett szó. A címadó „kutyakötelesség - a felelős állattartás” keretében az ivartalanítás fontosságáról, a szó szoros értelmében, több szempontból is életmentő voltáról hangzottak el meggyőző tények. Az ivartalanított állatok egészségesebbek, általában tovább élnek. Kevesebb betegségnek, s olyan konkrét veszélynek vannak kitéve, mint balesetek, csatározások, arról nem is beszélve, hogy a menhelyek és sintértelepek zsúfolva vannak, így is túl sok cica, kutya, s más kedvenc vár gazdára. Minden egyes újszülött, ha biztosan jó gazdija lesz is, tőlük veszi el a helyet.

A klub következő foglalkozása kisebb kirándulás lesz, melynek témája: Miért van szükség menhelyekre? A résztvevők megismerkedhetnek az "Állat és Ember" Állatvédő Egyesület gazdikereső kutyáival is a népligeti Strázsa Kutyaiskola és Panzióban. No meg azzal, hogy milyen is egy kutyasuli, és miért van rá szükség? Ezen a napon ráadásul egy nagyszabású kutyakiállítás is lesz a Strázsában, és egy kis meglepetéssel is készülnek a csoport fogadására.
Találkozás március 31-én, szombaton reggel 9 órakor a PEKH előtt. Visszaérkezés kb. délután háromkor. (Érdemes hideg ebédet csomagolni.)
A részvételhez előjelentkezés, no meg bérlet, vagy buszjegyek szükségesek!
Jelentkezni Bergendi Zsuzsanna klubvezetőnél lehet. e-mail: kutyakotelesseg@gmail.com
telefonszám: 06-70-240-7877




kapcsolódó oldal: http://www.bpxv.hu/index.php?page=kerulet&id=4772