Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2014-01-21 - Happy
 

Happy 2004. január 10-én született ivartalanított yorkshire és cairne terrier keverék kisfiú.
Gazdája nem kívánt tovább gondoskodni róla, és egy állatvédő szervezet gondjaira bízta, így került hozzánk, nem túl fényes szőrbeli állapotban: szőre állagáról (csúnyán rasztás), és fogásáról (sprőd, száraz), egyértelmű volt: kertben tartották és nem minőségi tápon. Mikor szőrét levágtuk jó pár friss, nagyobb kutya fogsorától származó harapásnyomot találtunk a testén, valamint egy szövetszaporulatot, ami valószínűleg harapás miatti, másodlagos gyulladásból kialakult ciszta volt, azaz: az eltávolítással rendeződött.
Happy kezdetben rendkívül meghunyászkodó volt: ha bárkihez emelt hangon szóltak a környezetében, lelapult, megadta magát. Kezdeti gátlásait azonban – különösen, ha ennivalót látott -, hamar elfelejtette, gyorsan beleszokott a lakás nyújtotta kényelembe, melegbe. Bár icipici, legfeljebb 4 kg-s, nem jellemző rá az ilyen pici fiúknál megszokott túlzott ego: tudja, ki ő, hol a helye, se lejjebb, se feljebb nem helyezi magát a ranglétrán, mint ami megilleti. Ideiglenes befogadójánál nagy falkában él. Nem keresi a veszekedést, inkább elkülönül, ám ha érdekeit sérelem éri, megvédi magát. A kerti tartás az erőteljes házőrző vénából is érzik. Ha azonban látja, ezzel nem tetszést, hanem pont az ellenkezőjét váltja ki, lemond házőrzői ambícióiról. Szereti elmondani a véleményét, hangja azonban nem bántó, és kérésre abbahagyja a magyarázást. Viselkedése leginkább egy visszafogott angol úréhoz hasonlítható, csak a keménykalap és sétabot hiányzik.
Az ember közelségét erősen igényli. Minden trükköt bevet, hogy mindig ideiglenes befogadója lábánál legyen: mindegy, hogy az mit csinál: netezik, főz, vagy épp tereget, egy hűséges és szinte észrevehetetlen testőr követi mindenhová.
Happy pórázon szépen, megfontoltan, a gazdi tempóját követve sétál.
Szeret az udvaron lenni, felügyelni a pályát, de úgy, hogy tudja: ha jelez, bármikor bemehet.
A kutyajátékokat nagyon szereti, de szeret a többi kutyával együtt tenni-venni is.
Aktív – de nem hiperaktív – kutya.
A hasát nagyon szereti: ha tányért lát, csőlátóvá válik.
Nagyon hálás érte, ha szeretete tárgya nemcsak egy tetszetős dísztárgyat lát benne (Happy valóban gyönyörű), hanem kommunikációra érdemes társat! Happy ágyba kutya. Pár négyzetcentiméterre is képes összehúzni magát, és ártatlan áldozati bárány szemekkel nézni a gazdit: ugye, nem küldesz le?
Mindene a simogatás és hogy foglalkozzanak vele!
Olyan gazdi lenne a számára az ideális, aki sok időt tölt vele, és ebben aktív játék, de mozgás is van. Nem lenne szerencsés, ha hosszú időt ellene egyedül töltenie, hisz akkor nélkülöznie kellene a gazdit, az éltető oxigént! Kora miatt már a nagy nyüzsi, kicsi gyerek nem lenne feltétlenül kellemes neki. Nyugodt, de aktív élet lenne a számára igazi, amibe a kutyatárs is belefér!

Happy már gazdis! :)



külső képtár: http://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157639973364254/...

kapcsolódó oldal: http://xn--llatsember-r4a4h.hu/admin/allat.php?a_id=000750&felt=akt&fev=&rend=be