Állat és Ember - Yorkie fajtamentés

Yorkie fajtamentés


2013-03-01 - Bátony Terike
 

Termett már yorkienk kukoricaföldön, s úgy látszik, újabban erdőben is terem. Bátony Terikét ugyanis Bátonyterenye mellett egy erdőben találták csontsoványan, saskarmokkal.
Mennyi időt tölthetett erdei remeteként, és hogy került oda, rejtély. Eredeti gazdáját nem sikerült megtalálni így Bátony Terike gazdikereső.
Több orvos becslését átlagolva Terike 4 év körüli lehet. 2,5 kg súlyú, kb 26 cm marmagasságú, ivartalanított, oltott, chipezett kislány. Bár külseje alapján fajtatisztának tűnik, viselkedése alapján időnként felmerül, hogy pitbull is lehetett a családban. Mindenesetre, Bátony Terike esetében egy percre sem felejthető el, hogy bizony a yorkie is: terrier. Pitbullsága azonban kizárólag nőnemű fajtatársaira korlátozódik: kisfiúkkal, más lánykutyákkal barátságos, de legalábbis semleges. A nagyobbakkal pedig jól értelmezett testképe miatt, saját érdekében sem foglalkozik: nem jellemző rá a zsebkutyák téves méretelképzelése és a „Gyere ide nagykutya, hadd faljalak fel! világlátás. Yorkie-szuka ellenessége feltehetően annak tudható be: tüzelés előtt állt, és szintén még ivaros szuka kutyákkal került egy falkába, így remélhető, hogy yorkie-szuka gyűlölete a hormonok kiürülésével megszűnik. Ezt tehát a pitbull oldala: ha valamelyik másik lányt fülön ragadja, akar fel is emeli a fülénél, ha levenni próbálnák róla.
Ha az emberhez fűződő viszonyát nézzük, akkor doromboló kiscica. Él a nők fegyvertárának valamennyi elemével: pillarebegtetés, vonzón kint felejtett nyelvecske, fenékriszálás, hogy beláttassa a környezetében lévő kétlábúval, vele játszani, őt óvni, védeni kell. Aztán ha kutya jelenik meg a látóterében, viselkedése a fentiek szerint átalakul. Játszani még nem sokat játszik, igazán nem is tudta, hogyan kell. Egyre inkább érdekli azonban a dolog: a labdát, plüssjátékokat időnként már hurcolja, nyüstöli, a bandaháborúknál (=birkózópartik) megfigyelő talán azért is, mert a bunyósok nála sokkal nagyobbak. Terike szobatiszta, ha megfelelő gyakorisággal kiviszik, de a pelenkára is szoktatott „ellenségtől”eltanulta annak használatát is. Rendkívül éber, beriasztózza társait, ha valaki közelíti az objektumot. egyedül hagyva azonban nem sír, nem ugat. Nagyon szeret sétálni, érdeklik az új élmények, aktív kutya.
Jobb hátsó lába patellaficamos, amit műteni kell. Ez – most még – nem zavarja semmiben, de a későbbiekben feltétlenül ellátást igényel.

Bátony Terike már GAZDIS!

videó: http://youtu.be/zZc3sSodjCQ



külső képtár: http://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157634211165088/...