Barkács sarok


Kötött kutyaruha - Egyszerűen egy darabban kötve
 

Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nem igényel különösebb praktikát.
A bordás mintának köszönhetően szinte univerzális, mert ha nagy lett, akkor a minta összeugrik, ha meg dagi kutyára húzod rá, akkor van benne tartalék.

A minta eredetileg egy 8 kilós, 30 cm magas, 45 cm hosszú, 40 cm "vastag" bichon keverékre készült, de neki kissé kényelmes lett, ezért egy vaskosabb tacskó keverék kapta meg.
Vékony fonal 4 szálát összefogva, 4,5-es kötőtűvel 8 dkg fonalból készült.
Méretpróba: 10 szem = 6 cm
Méret: A = 45 cm, B = 28 (30) cm, C = 40 (42) cm, 1 = 5 cm, 2 = 7 cm, 1+2+3 = 26 cm

Bár egy darabban kötjük, azért célszerű körkötő tűt használni, elég bajod lesz a két motringgal.

A munkát a nyakánál kezdjük, aminek rugalmasnak kell maradnia, így célszerű a kezdő szemeket dupla tűre felszedni.
60 szemmel 5-7 cm petent mintát (1 sima, 1 fordított) kötünk, majd bordás mintával - 5 sima, 5 fordított - folytatjuk.
Az első sorban egyenletesen elosztva 20 szemet szaporítunk, célszerű az előző sor keresztszálába öltve felszedni a plusz szemeket.

5 cm bordás minta után jön az egyetlen elsőre nehéznek tűnő szakasz, a karöltő, ahol 20 szemet külön kötünk.
Tehát az első 20 szemet lekötjük, majd a következő 60 szemet külön, egy második motringból kötjük tovább. Igy kötünk meg 7 cm-t, majd a 20 szemes darabbal további 3-5 cm-t kötünk, míg a 60 szemes darabot félretesszük. Ezen a szakaszon jön jól a körkötő tű :-) A két munkadarab között kihúzod a damilt, és kényelmesen tudsz dolgozni, mérni.
Ha ezzel megvagyunk, akkor ismét együtt, egy motringból kötjük az összes szemet.
Ha a ruha kan kutyának készül, akkor összesen (nyakával együtt mérve) 26 cm, szukánál lehet hosszabb 5-10 cm-rel után az "elejét" az alábbiak szerint fejezzük be: az első 25 szemet befejezzük, lekötjük a sort, majd a másik szélén is befejezünk 5 szemet.
Ezután már csak a hátát kötjük, aminek a hossza szabadon választott, de praktikus ha végig éri a kutyát. Az utolsó 5 cm-t célszerű sima patent (1 sima, 1 fordított) mintával kötni.

A ruha összeállítása is egyszerű, számolgatni sem kell, hiszen az eleje befejezésekor a tulsó oldalon befejezett 5 szemmel egyuttal meg is jelöltük, hogy a nyakától meddig kell összeilleszteni.
Arra ügyelj, hogy a varrás/horgolás rugalmas legyen, nyúljon annyit, amennyit a kötés.

max