Állat és Ember - Kutyakötelesség klub

Kutyakötelesség klub


2012-11-17 - Kutyakötelesség Klub - hüllők
 

Kutyavilág
- Kutyabaj – Szőrös-bőrös problémák. Ha viszket, ha hullik, ha csapzott…
- Kutyatár – Könyvajánló: Karel Capek – Egy kis foxi története
Filmajánló: Kutyabajnok
- Dolgos ebek – Segítő kutyák 2. – terápiás kutyák
- Ha hiszed, ha nem! – Magyar színekben – kutyafajták kis hazánkból
Ismerjük meg – hüllők
Kreatív műhely – gekkó, különböző technikákkal
Aprókból hatalmasok – Használj kevesebbet 2. – az áram

Beszámoló: A szokásosnál kicsit kevesebben voltunk, talán az idő tette, hiszen nagyon kellemes meleg lett, és csodásan sütött a nap: igazi őszi kirándulóidő volt.
Azok a gyerekek azonban, akik eljöttek, rettentő aktívak voltak.
Rendhagyó módon most a kreatív foglalkozással kezdtünk, mert a téma előadója, Arisz, egy másik programot is vállalt, amin önkéntesként részt vett.
A gyerekek legkevésbé sem bánták a "formabontást". Teljes lelkesültséggel vetették bele magukat a gyöngyözésbe és a papírhajlításba. Megígértették velünk, hogy gyöngyözés máskor is lesz. Érdemes is, hiszen nagyon ügyesek voltak! Szebbnél szebb gyíkocskák kerültek ki a kezük alól. A papírhajlítás minket is meglepett, de gondoltuk: kipróbáljuk. S hajlott!!!
Fontos személyiség volt a klubban Kobika.
Kobikát már ismerik - és szeretik - a gyerekek. Mivel súlyos műtéten esett át, nem szívesen hagytam volna otthon, több kutyával, egyedül.
Így hát jött.
Rögtön megbeszéltük a segítségével az idős kutyák rendszeres - negyed- vagy félévenkénti - orvosi ellenőrzésének fontosságát, hiszen Kobika betegsége is így derült ki s mehetett az életmentő műtét. Jó alany volt, hogy megmutassuk rajta a beteg kutya ápolását, megbeszéljük, hogy egy műtött állat általában eltérő etetést, életmódot, rengeteg kényeztetést, és a szokásosnál is több figyelmet igényel: Kobi mint egy király fogadta a klub népének szeretgetését, hódolatát.
Beszéltünk a különböző szőrproblémákról, lehetséges okaikról és felismerésükről.
Ezt követően - sütit, gyümölcsöt nasizgatva - a gyerekek Ziszisz Árisz vetítettképes előadását hallgathatták meg a hüllőkről, tanácsokkal, milyen fajtát és hogyan érdemes beszerezni, mik az egyes fajták elhelyezési igényei, lehet-e és milyen szintig lehet, ha igen, kommunikálni velük.
A gyerekek között nem egy hüllő-szakértő is volt, olyan okosan szóltak hozzá az elmondottakhoz vagy csak a már kész művek felett elégedetten ülve hallgatták Áriszt.
Érdemes az előadónkról is pár szót szólni. Árisz gimnazista, épp most kisérettségizik. 6 (hat!) éve jár önkéntesként a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, és foglalkozik ott igen komolyan hüllőkkel. Nem véletlen, hogy az Élet-Halál Házának vezetője őt kérte fel előadónknak, mikor javaslatát kértük. Számokra fordítva ez azt jelenti: Árisz 11 éves kora óta áldoz a szabadidejéből igen komoly részt önkéntes munkára - és állatokra.
"Természetesen" állatorvosnak készül. Nála úgy gondoljuk, egyértelmű, hogy az állatok szeretete motiválja.
A gyerekek pedig... fél kettőkor a szülők csak terrorral tudták hazavinni őket, annyira élvezték a foglalkozást!