Állat és Ember - In memoriam

In memoriam


Linki
Linkimeghalt2017-01-25
bekerült:2016-12-13
honnan:gazdától
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:kan iv.
született:2007-04-15
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Linki 2007. április 15-én született, oltott chipezett, ivartalanított, szívféreg-negatív fiú kutya.
Előzményeiről annyit tudunk, hogy első gazdája elajándékozta egy idős házaspárnak, akik egyszer csak – évek múltán – becsöngettek hozzá vele, hogy köce, nem kérik tovább. Így az első gazda átvette, majd tartotta, míg át tudtuk venni, beoltatta és gondoskodott róla.
Nem sikerül rájönnöm, mi lehetett Linki bűne. Az idős gazdák bosszúbepisilésekről beszéltek, de ennek nyomát sem tapasztaltuk, pedig nálunk nagy erre a csábítás: sok a kutya, bátran „rá lehet fogni a nyuszira”, ha az ember nem éri tetten a bűnöst, akkor bizony épp elegen vannak, akikre fogni lehet. Egy biztos: ki nem ette őket a vagyonból, mert csontsoványan érkezett, a labor szerint pedig nem betegség miatt lett az. Gyönyörűen el is kezdett gyarapodni már, lassan versenysúlyánál lesz.
Valószínű nem sokat foglalkozhattak vele és sok mindent ráhagytak. Próbál ugyanis olyan dolgokat csinálni – pl. az asztalra felmászni – ami az ő korában azért nem igazán érthető. Egy kölyökkutya, rendben, próbálkozik… neki azonban már tudnia kellene a tabukat.
Ha nem is tudta, szépen tanulja, bár nem feltétlenül rajon értük. Ezzel együtt: elfogadja. Hajlandó az asztalt becserélni a székre mászással, és így mindenki megkapja valahol, amit szeretne: anya nem hisztizik, ő meg belátja a pályát, történéseket (ez fontos neki. Szeret mindig képben lenni, tudni, a falkából ki merre jár, hol kivel fekszik/játszik/veszekszik, mint egy házmester.). Ha úgy érzi, valaki – az ő normája szerint – nem rendesen viselkedik, azonnal helyreutasítja, dülleszt, megasszongya neki, azaz ismét kápóskodik. Így társ nem feltétlenül kell. Nagyon határozott véleménye van a világról, de végülis, nem mai csibe, tehát nem meglepő.
A felügyeleti szerepkör részeként éberen őrzi a lakást és házat. Azonnal jelez, ha kintről a szokásostól eltérő zajt hall. Igen okos, gyorsan megérti az összefüggéseket, és alkalmazza is: két napba tellett például megértenie, hogy nálunk a kapucsengőt a telefon hangja helyettesíti, megérti az idegen jövetelét jelző beszélgetéseket , és akkor – de csak akkor – ugat a telefonra. A nagy őrző-védő véna ellenére azonban nem barátságtalan az idegenekkel.
Amennyire csak alattvalói (beosztotti, és hasonló) minőségben tudja értelmezni a kutyatársakat, olyannyira fontos neki az ember.
Leendő gazdájának készülnie kell arra – és csak olyan fogadja örökbe, akinek ez: ÖRÖM – hogy innentől mindent ketten fognak csinálni. Ha számítógépezik, Linki az ölébe ül. Ha leteszi tízszer, tizenegyedszer is visszamászik és helyet foglal a gazdi ölében, mert a világ Linki fejében kialakult rendje szerint ilyenkor Linki helye ott van és pont. Tévét is együtt néz, sőt a wc-re, fürdőszobába is elkíséri a gazdit. A jelenléte innentől már (azaz, ha a gazdi ebbe beletörődött) nem zavaró, szinte észre sem venni.
Nagyon igényli, hogy érinthesse, birtokolhassa a gazdit, érezze a teste melegségét. Valószínű, hogy ez azért is olyan fontos számára, hogy tudja: a gazdi többet nem vész el, és át sem alakul, azaz a stabilitás iránti (kutyáknál tipikus) igény kifejeződése. Nála előzményei miatt ez fokozott is lehet.
Szereti a mozgást, a nagy sétákat és szépen sétál.
Erőnléte, fizikai állapota kiváló.
Természetesen ágybakutya, és rettentően tud hízelegni. A lefekvés utáni egymás-szeretgetés a gazdival nála a nap csúcspontja.
Mindenevő – ez a „minden” azonban minőségi ennivalót takar: a sovány húsok teljes palettáját felöli, zöldség, rizs és tésztakörettel, valamint minden lehetséges gyümölcsöt. Nagyon jó étvágyú, de nem habzsol, tudja a mértéket.
Olyan családot keresünk a számára, ahol keveset lenne egyedül, lehetőleg egyedüli kutya lenne, és a gazdi sokat foglalkozna vele, egyfajta program lennének egymásnak. Azt a családot szeretnénk megtalálni, ahol Linki hányattatásai véget érnek és megbecsült családtagként élheti le az életét.
Linkiről érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com