Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Boglya
Boglyagazdira talált2018-01-29
bekerült:2016-04-29
honnan:Ózdi ebtelepről
faj:kutya
fajta:Pumi kev.
ivar:kan
született:2014-11-04
szín:szürke-fehér
szőr típus:göndör
méret:közepes
7 kg
leírás:Boglya 2014 novemberében született, közepes testű (térdig érő), szívféreg-negatív, ivartalanított keverék kan kutya, aki bishonnak aposztrofálva került hozzánk az ózdi gyepmesteri telepről.
Egy biztos: a bishonhoz az égvilágon semmi köze nincs. Pumi vér azonban biztosan csörgedezik benne (innen okossága és szépsége)
Boglya ideiglenes befogadónál kezdte gazdikereső pályafutását, de az ottani falkának - ne szépítsük – az agyára ment a pörgősségével, és állandó, szűnni nem akaró játékra felhívásaival.
És pláne, hogy Boglya számára akkor kezdődött az igazi élet, bántalmazás és elhanyagolás helyett többek között új frizurát és sok szeretetet kapott, nem csoda hát, hogy viharszélsebesen kezdett el kinyílni, és újraélni a kölyökkorát. Mivel ezzel az otthoni, már nyugodtabb, felnőtt/idős korú falka nem bírt lépést tartani, Boglya panzióba került, ahol hasonló habitusú perpetuum mobile kutyákkal került egy szobába, és ahol azóta is minden nap kiélvezheti a közös játékot.
Boglyában egy szemernyi agresszió nincsen, csak a játékstílusa (kutyákkal szemben) egy kissé "ellentmondást nem tűrő", azaz: ha ő játszani akar, akkor addig nyúzza, csipkedi, harapdálja a másik kutyát, amíg az minimum meg nem kergeti őt. Számára ez is egyfajta játék, hozzuk ki a helyzetből a legtöbbet - alapon.
Az emberekkel Boglya már nem ennyire vagány, sőt, egyértelműen látszik a viselkedéséből, hogy többet kaphatott verést, mint simogatást, mert pl. a nagyon mélyen benne lévő félelmeket csak az idő és a türelem tudta elfeledtetni vele, ezért vártunk ilyen sokáig a gazdikereséssel. Ilyenek voltak nála pl. a nyaka felé nyúlás (rettegett ettől a mozdulattól, és félelmében odakapott), vagy a farka meghúzása (természetesen véletlenül), amire úgy visított, mint akit szó szerint nyúznak.
A visítása is - úgy tippeljük - egy berögződött dolog nála, megtanulhatta, hogy ez az egyetlen, amire az ember abbahagyja a bántást, mert hogy nálunk azt nem kapott, mégis, indokolatlanul sokszor élt ezzel a "módszerrel", megszokhatta, hogy ettől megszűnik a fájdalom, vagy "ha visítok, nem kapok ki".
Szerencsére az idő és a sok foglalkozás meghozta a gyümölcsét, és Boglya gazdikeresővé érett. Nekünk már nem kap oda, ha pórázra vesszük, hiszen már ismer minket, bízik bennünk. A visítását is már csak tényleg indokolt esetben hallatja (pl. ha véletlenül a lábára lépnek).
Boglya idegenekkel azonban még félénk, megadó, óvatos, első találkozáskor senki ne várja, hogy Boglya a nyakába veti magát az örömtől. Hamar megszeret embereket, a teljes bizalom kialakulásához azonban több idő kell neki. Akiket ismer, azokkal már-már álomkutya-módjára működik, viselkedik. Pórázon nagyon szépen közlekedik. Az ember nem gondolná abból, ahogyan póráz nélkül képes pörögni, de mégis: pórázazásból jeles.
Nagyon eszes kiskutya, sőt, az eszét képes olyan szinten használni is, hogy még csak tanítani sem kellett hozzá. Pikkpakk megtanulta ideiglenes befogadójánál az összes hűtő (és mélyhűtő) hogyan nyílik. Ő csak jót akart. Segített leolvasztani őket, és a tartalmából babazsúrt rendezett a többieknek.
A szőre rendszeres gondozást/nyírást igényel.
Boglya lakáskompatibilis, szobatiszta, egyelőre napi négyszeri sétával, amiből kettő egy nagyobb, rohangálós, póráz nélküli, más kutyákkal együtt játszós séta, így megkapja azt a mennyiségű mozgást, hogy a fölös energiáit ne a lakáson vezesse le.
Leendő gazdájának mindenképp figyelembe kell vennie, hogy idegen/új környezetben idő kell neki, amíg megszokja a helyet, a környéket és bizalmat szavaz a gazdiknak. Amíg ez a bizalom ki nem alakul, Boglya, ha megijed, vagy ha a nyakánál fogva akarják "húzni" bárhová, odakaphat.
Teret kell neki hagyni, tilos "rátelepedni" a nagy szeretettel, mert "összenyomja" őt, megzavarja. Idő és türelem a két kulcsszó.
A mozgásigénye nagy, nem biztos, hogy napi 9 órát kibírna a lakásban a gazdi és séta nélkül. Egyedül hagyva még nem volt, mindig volt mellette másik kutya.
Cicákhoz való viszonya nem ismert.
Kutyatárs mellé erősen ajánlott, egyrészt, mert Boglya él-hal a többi kutyáért, másrészt mert egymást a lakásban is lemozgatják, ha úgy adódik, harmadrészt mert Boglyának a nagybetűs életről még van mit tanulnia, és jó lenne, ha ebben elöl járna jó példával egy már meglévő, jól szocializált eb.
A félénksége és a kezdeti odakapási hajlama miatt nagyon pici gyerekek mellé nem mehet, és első kutyás családok számára sem ajánljuk.
Autóban szépen utazik, bár magától még nem száll be, be kell emelni, de amint bent van, nyugodtan, türelmesen üli végig az utat, és érdeklődve nézelődik az ablakon át.
Boglyában a leendő gazdi egy roppant okos, pörgős, életvidám társat kap, aki az összecsiszolódási időszak után elhalmozná őt a nap 20 órájában a szeretetével, és csak azért nem 24 órában, mert a maradék négyben futna, játszana, menne, felfedezne, kirándulna, labdázna.
Boglyáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06702236476-os számon, vagy e-mailben: kasznakata@gmail.com
hely:Budapest
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com