Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Arizona
Arizonagazdira talált2016-07-13
bekerült:2016-04-23
honnan:Gyömrői Kutyamentsvár
faj:kutya
fajta:keverék kev.
ivar:szuka
született:2015-03-01
szín:beige-fehér
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
5 kg
leírás:
Arizona 2015 márciusa körül született, chipezett, veszettség és 2 kombinált oltással rendelkező ivartalanított kislány.
A gyömrői sintér a putrisoron szedte össze, így került a sintértelepre, ahonnan elhoztuk. Fajtameghatározása leginkább „putrimix” lehetne. Bár havanese-nek tűnik, szőre sokkal erősebb szálú, pekingire emlékeztető vastagságú, tapintású, tehát hullik.
Bármiből is keverték ki, egy biztos: a felmenői között majom és macska is lehetett, ugyanis fantasztikus rugói vannak, és elképesztő ahogy mászik, vagy épp a kerítésdeszka tetején egyensúlyozik.. Erre kutya nem képes, ahogy legtöbbjük arra sem, hogy a földről, helyből, minden erőfeszítés nélkül, egy párduc eleganciájával fellibbenjen a mosdókagylóba, ahol aludni szeret.
Az előzményei nagyban meghatározzák a jelenét: Arizona nem volt senki kutyája, a telepen flangált szabadon. Neki az, hogy most egy körletben kell maradnia: furcsa. Megszokta, hogy reggel nekiindul, összekeresgéli, lopkodja a betevőt, aztán este emberközelbe megy aludni, hol ide, hol oda.
Nem szökös tehát, csak neki a valakihez tartozás és a kerítés/ajtó/kapu/ablak jelentette korlátozás egy új élethelyzet, szokatlan, bár kezdi egyre inkább értékelni. Ugyanez mondható el a viselkedési normákról is. Nem értette, mi kivetnivalót találunk benne, hogy az asztalon szaladgál, esetleg odapisil. Mára már megértette, elfogadta, hogy ezt nem szabad. Lényegében egy nagyon jóindulatú kis Maugli, aki elindult a kultúrkutyává válás rögös, de az általa elnyerhető életminőség révén: kifizetődő útján. Megtanult pórázon sétálni (a kötöttségtől, korlátozottságtól először bepánikolt). Most már élvezi a pórázas sétákat, melyek során kiderült viszont, hogy a macskákat nem kedveli.
A lakásban beköltözése óta nem rombolt, legfeljebb mászási/beszerzési elgondolásai voltak a mienkekkel összeegyeztetletetlenek.
A kutyákkal nagyon jól kijön, de ha érdekeit veszélyben látja, beáll a kard, ki kard testtartásba, és először szóval, de ha kell tettleg is kiáll magáért, ahogy eddigi életében megszokta.
Nagyon szeret birkózni, kergetőzni bunyózni, a kutyajátékokat egyenlőre csak nézegeti, viszont az emberrel huncutkodás nagyon megy neki. A benne rejlő báj valóban ellenállhatatlanná teszi, és a külsőhöz hasonló belső társul: rettentően ki tudja provokálni magának a szeretgetést, de viszonozza is. Fontos neki nagyon, hogy odabújhasson, érezze az elfogadottságot. Ezért pl.ágyban is alszik, hihetetlenül kedvesen odakutyorodva.
A gond ott van, ha úgy érzi, nem kap elég figyelmet. A figyelemfelkeltésre - nagyon szerencsétlen elképzelés – azt találta ki, hogy csipked. És bizony, fájdalmasan. lehet ez az ember orra (nekem a fenekemet tiszteli meg rendszeresen), de volt olyan látogató, akit cicin harapott, hogy fojt a könnye. Az ilyenkor kiváltott hatás (az ember visítása) nagyon tetszik neki. Nem bántani akar ezzel, inkább viccesnek tartja, és folytatná a chipkedés után a hízelgést, nála a játék része. Ezért kisgyerek mellé semmilyen körülmények között nem mehet.
Okos kiskutya, gyorsan tanul, és igyekszik „jógyerek” lenni. Rettentő sokat változott mióta nálunk van: boldog, felszabadult, játékos, behívható, az esetek 95%-ában szófogadó kiskutya.
Nála nagyon fontos, hogy a család földszinten lakjon (az ablakon ki-beugrálás korábi életében teljesen üzemszerű volt.), a kerítés mászhatatlan legyen (a tyúkháló kerítésen simán felszalad), mert alap, hogy leendő családja a biztonságát szavatolni tudja. A körlet tehát olyan biztonságos kell, hogy legyen, mint Fort Knox. Nagy öröm lenne, ha kertes házba kerülne, tetszése szerint eldöntve, mikor lenne inkább kint vagy bent. Hatalmas lenne a boldogsága, ha a tesója, Aretha is vele mehetne, vagy ha nem, hozzá hasonló méretű, és hasonlóan játékos kutyatársat kapna. Dinamikus, laza, elfogadó család lenne a számára az igazi, ahol sok figyelmet szentelnek neki, nem kap visszautasítást folyamatosan, ha játszani szeretne ember családtagjaival, bár tiszteletben tartja azt is, ha nekik dolgozniuk kell. Jó lenne, ha kevés időt kellene egyedül töltenie, mert még nagyon fiatal, nem biztos, hogy ártatlanul el tudná foglalni magát, ha egyes egymagában van.
Ha elolvastad jellemzését, és a „nem”-eknek és „igen”-eknek megfelelő környezetet tudsz számára biztosítani, szeretettel várjuk érdeklődésdetet a 26 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen
hely:Budapest
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com