Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Tiara
Tiaragazdira talált2023-06-13
bekerült:2015-09-17
honnan:Makó, szaporítótól
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:szuka iv.
született:2014-01-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Családot keresünk Tiarának!

Tiara 2015. szeptember 17-én született, ivartalanított, chipezett, szívféregre folyamatosan kezelt és negatív, oltott yorkie lány.
Egy szaporítónál, Makón látta meg a napvilágot. Nem szabványos harapása miatt nem sikerült eladni, elajándékozták és járt kézről-kézre.
Még gazdánál kutyatámadás áldozata lett. A támadó nagytestű állat csúnyán összeroncsolta Tiara állkapcsát, amit csak meglemezéssel sikerült használhatóvá tenni és Tiara szépségét (extrán szép yorkie lányról beszélünk) megőrizni. A gazdája nem törődött a kutya szájhigiéniájával(mással sem. A nála töltött hat év alatt egyetlen oltást sem kapott Tiara), aminek az ő esetében az előzmények miatt az átlagosnál is súlyosabb következményei lettek.
A gazda hanyagsága és az ápolatlanság miatti folyamatos gyulladások miatt felszívódott teljesen az állkapocs amúgy is megviselt és hiányos csontanyaga: a pucér fém (az implantátum) látszott ki több helyen, szája sipolyokkal, fekélyekkel teli. Szerencsétlen kutyának három műtéten kellett átesnie.
Az első során még meglévő gócos fogait kellett eltávolítani. Miután meggyógyult, a régi implantátumot kivenni, és az új (nagyobb csontvesztésre szabott, hosszabb) fémmel kicserélni.
Igen, az emberi hanyagság miatt 8 éves korára valamennyi fogát elveszítette, és jobb alsó állkapcsa lényegében fém.
A bravúr műtétnek köszönhetően Tiara szépen használja a száját. Pépeseket ill. pasztaszerű ennivalókat kell kapnia a jobb emészthetőség miatt, hisz ő nem tudja megrágni. Életében – most már – egyéb gondolt a történtek nem okoznak. Arc és szájformáját is sikerült megmenteni.
Tiara egyszerre visszahúzódó, és emberszerető. Tudom, hogy ez ellentétesnek tűnik, de így van. Nem, ő nem fogja Rólad letépni a nadrágot örömében, nem erőlteti magát Rád. DE!!! Ha jelzed, hogy szívesen veszed a társaságát, a legnagyobb örömmel adja. Ő a csendes, nyugodt, nem tolakodó szeretet. Az összesbújós, kandalló elé fekvős, tévézős. Az együttsétálós, túrázós barát. A horgásztárs. Nyugodt, de ez nem jelenti azt, hogy néző lenne az életében. Szeret napozni, ténykedni a kertben, fogócskázni a többi kutyával, az élete viszont nem lenne kutyatárs nélkül üres: ha van, jó; ha nincs? még jobb – a filozófiája kb. így foglalható össze, bár volt már nálunk látogatóban olyan kutyakisfiú, akit bizony, magáénak akart. Bár nyugodt, békés kutya, a kajájáért kiáll. Érthető, lassabban eszik, mint a többiek, nem szeretné, ha ezt bárki úgy értelmezné: köszöni szépen, nem kér többet.
Tiara egészsége tökéletes. A fentieken kívül egy tüsszentése, hasmenése nem volt, mióta velünk él.
Vele bizonyos kutyákkal szokásos játékokat (apportozás, labdázás, hozd a szádban) nem lehet játszani. Nem jelenti ez azonban azt, hogy mást sem. A dog dancing, amatőr agility, obedience, trükktanulás mind olyan dolgok, amik a számára is elérhetők.
Nem ugatós, de ha mondanivalója van, tömören közli. Bővebben (vérfagyasztóbban) ugat, ha a kajája van – szerinte – veszélyben. Egyedül hagyva, nem panaszkodik.
A vérmérsékletének megfelelő, nyugodt környezetet szeretnénk neki. Hogy gyerek mellé mehet-e? Gyereke válogatja. Nyugodt, gyengéd gyerek mellé igen, a labdával fejbe kólint gyerek mellé: nem. Ő nyugodtsága miatt kiváló bejáró munkatárs is lehet, kutyabarát helyen, de akkor sem sértődik vérig, ha otthon kell hagynod, és utána rohansz haza hozzá. Középkorú, közepes-nagy mozgásigényű család lenne az ideális számára, de nem kategóriákat nézünk, hanem az embert.
Ha megismernéd, Takács Katinál érdeklődhetsz és beszélhetsz meg találkozót vele. Telefon: 06 70 223 64 76 vagy 06 70 619 06 96, vagy kasznakata@gmail.com.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com