Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Maszatka
Maszatkagazdira talált2015-07-04
bekerült:2015-05-26
honnan:Szigetszentmiklós
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:szuka iv.
született:2011-06-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Maszatka a Csepel-sziget egyik településéről került hozzánk. Az egyik lakó jelezte, hogy a szomszédos, lakatlan telken húzta meg magát, és már vagy másfél hónapja él ott egy yorkie kislány, aki valószínűleg tüzel, és telis de tele van kullancsokkal.
A kiskutya nagyon bizalmatlan volt, így neki is majd egy hétbe tellett, míg a kis éhezőt becsalta a házba, és megfogható lett.
Onnan viszont, hogy érezte, segíteni akarnak rajta, elmúlt bizalmatlansága, kapkodása befészkelte magát az első felajánlott emberi ölbe.
Maszatkából 140 körüli számú kullancsot szedtünk ki többi segítőivel és állatorvosunkkal. A szeme körül kullancs-szemöldök volt „feltetoválva”. Hihetetlen szerencséje volt (laborszűrtük), hogy ennek ellenére sem lyme-os, sem babéziás nem lett.
Maszatka 4 év körüli, most már ivartalanított, oltott és chipezett kislánykutya. Feltüntetett kora több állatorvos becslésének átlaga. Egyértelműen sokszor szülhetett, méretüket tekintve mellbimbóira ugyanis egy németjuhásznak sem kellett volna szégyenkeznie, de látszik a sok szülés az „alakján” is. Izomtalansága, és bekerüléskori saskarmai pedig arról árulkodnak, hogy nem lehetett túl sok mozgáslehetősége. Ez a „tünetfelsorolás” így nagyjából bizonyossá teszi önmagában is, hogy szaporító használhatta ki. Az ivartalanításkor számos császármetszés nyoma és a hasüregében sok-sok összenövés került elő, ami a sejtést bizonyossággá tette.
Maszatka aranyos, öntudatos kis csöppség: kis termete (3 kg se, és kb. 25 cm marmagas) ellenére nem fél az oroszlántól sem, ha az bántani akarja. Erkölcseit is eredményesen védte az érdeklődőkkel szemben, mert szerencsére be sem fedezték. Tapasztalatunk az, hogy nem keresi a konfliktust, szeret több kutyával lenni, ha játszani még nem is kezdett el velük (először tüzelt, majd ivartalaníttattuk, épp lábadozik, hogyan játszott volna…. amúgy is a játék új fogalom neki), szeret bekuckózni a falka közepébe, az ember közelébe.
Nagyon gyorsan tanul, a régi – és új közegének nem szimpatikus szokásait – hamar feladja. Rájött, hogy nem a házban, és nem a lábtörlőkre kell dolgát végeznie, a kert és a séta erre sokkal tágabb lehetőségeket biztosít. Bár önmagában a pórázas séta is új neki, igen hamar elsajátította, és kezdi élvezni is, bár a hazafelé út (irány a biztonságos bázis felé) még szimpatikusabb neki, mint az elfele. Ez sem csoda: ha eddig elment az újonnan kapott ideiglenes otthonából, sokszor volt, hogy orvosok bizgatták, szurkálták, vagdalták, ami valljuk be, nem kellemes. A kertből kiacsargó nagyoktól még tart, olyankor hajlamos pánikolni, és a nagyobb plussz zörgő gépjárművek megrémítik. Vidéki kislány, nem sok ilyet láthatott.
A bázison belül pillanatnyilag magabiztosabb tehát mint kint, de már kutyafuttató-képes, ott idegen emberekkel és kutyákkal is kulturáltan viselkedik.
Az étvágya nagyon jó, bár mohónak nem mondható. Nem próbálja meg elvenni a többiekét. Zöldséget, gyümölcsöt, tésztát, rizst,. húsféléket és tápot is fogyaszt.
Nagyon igényli, hogy észrevegyék, szeretgessék, foglalkozzanak vele. Mivel okos és gyorsan tanul, ez ember barátjának is örömet jelent.
Igazi családtag, aki örül, ha a család minden mozdulatánál jelen lehet, számolnak vele. Teszi mindezt úgy, hogy közben nem tolakodó.
4-5 éves korú, nyugodtabb gyerek mellett is igaz barát lehet.
Maszatkáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com