Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Cerka
Cerkagazdira talált2015-09-26
bekerült:2014-11-04
honnan:tulajdonostól
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:szuka iv.
született:2008-11-11
szín:tricolor
szőr típus:szálkás
méret:közepes
leírás:Cerka 2008 novemberében született, közepes testű (kb. térdig érő), ivartalanított keverék szuka kutya, akitől a volt gazdája költözés miatt vált meg. Az indok az volt, hogy Cerka soha sem élt lakásban, és nem tudna beszokni.
Ehhez képest hozzánk kerülése óta szobakutya, ráadásul mintakutya! Az első pillanattól kezdve szobatiszta, nem rongál, nem ugat, teljes mértékben kulturáltan használja a fekhelyét, és hálás azért, hogy nem kell fáznia.

Cerka egy ízig-vérig terrier keverék, roppant aktív, imád tenni-venni-menni és utál unatkozni. Séta közben nincs megállás és beszélgetés a többi gazdival, menni kell, és pont, különben Cerka reklamál. A labdáért rajong. Ez nála olyan szinteű, hogy ha választania kell az evás és a labdázás között, választása egyértelműen az utóbbi lesz. Fáradhatatlanul fut a labda után, és garantált, hogy a gazdi előbb elfárad, mint ő. Ebből következik, hogy a motiválása nem jutalomfalattal kell, hogy történjen, hanem valamivel, ami után lehet rohanni, kis labda, nagy labda, piros labda vagy kék, sípol, vagy nem, teljesen mindegy, csak repülhessen utána. A rugói valami hihetetlen magasságokba tudják juttatni, labdázás közben olyan, mint egy akrobata, helyből kb. 150 centit simán felugrik.

Emberekkel kedves, csóválós, csupa öröm, ugrabugra, idegen kutyákkal azonban nem túl jó a kommunikációs készsége, amolyan először üt, aztán kérdez típus. Feltételezzük, hogy nem sok kutyával találkozhatott, vagy a volt tulaj nem megfelelően közelítette meg ezt a feladatot, mert miután összeszokott velük, az ég világon semmi baja nincs a kutyákkal, jelenleg is több különböző korú, nemű és habitusú kutyával van együtt, minden gond nélkül, sőt, még azt is hagyja nekik, hogy legféltettebb kincsére, a labdájára pályázzanak játék közben. Egyszóval elmondható róla, hogy rosszul indítja a kapcsolatfelvételt, de bármilyen kutya számára lehet belőle önzetlen, igazi barát. Persze Cerka akkor sem sértődik meg, ha egyke kutya lehet valakinél, aki sokat futtatja, játszik, sétál vele (kertes ház esetén is elengedhetetlen!), mozgatja, feladatokat ad neki. Cserébe Cerka mintakutya lesz a lakásban, a gazdi mellett.


Aktivitása ellenére a lakásban jól elvan, nem rombol, nem sír a gazdi után, persze ehhez megfelelően le kell előbb fárasztani.

Nem ugatós, de jelez, ha történés van, illetve inkább "magyaráz", ha izgatott, nyüszög, nyürnyög, sikítozik, de erről rászólásra lebeszélhető.

Eleinte válogatós volt, mostanra megszokta, hogy ha ő nem, akkor majd a szobatársak megeszik az ő adagját is, így a válogatással felhagyott. Szereti a száraztápot, de az igazi a házi koszt, husi zöldségge; a répát, almát, cukkinit is szereti.

Várja a gazdit, akivel sokat játszhat, futhat, labdázhat, cserébe egy mintakutyát kap, akivel a nap végén együtt nézhetik meg a kedvenc sorozatot a tévében.

Cerkáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06702236476-os telefonszámon, vagy e-mailben: kasznakata@gmail.com
külső képtárhttps://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157649575778008/
hely:Budapest, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com