Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Csipesz
Csipeszgazdira talált2013-07-13
bekerült:2013-05-18
honnan:Csongrád gazdától
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:nőstény iv.
született:2010-06-01
szín:fekete
szőr típus:göndör
méret:kicsi-közepes
12 kg
leírás:Csipesz kb. 2010 elején született, ivartalanított puli-pumi jellegű keverék szuka kutyus.
Csongrádról, gazdától került hozzánk, aki nem tudott/akart tovább gondoskodni Csipeszről és fiáról, akik így láncon várták a további sorsukat.
Csipesz végtelenül kedves, vidám kislány, aki most pótolja be a gyerekkorában elmaradt élmények beszerzését, igyekszik mindent felfedezni, megszagolni, nagyon kíváncsi, de ami a leginkább hiányzott neki eddig, az a törődés, tanítgatás. A kezdeti környezetváltozás okozta szomorúság elmúltával eleinte le sem lehet vakarni az emberről. Hiába állt a rendelkezésére egy nagy, zárt terület szaladgálni, játszani a többi kutyával, ezt a lehetőséget csak nagyon ritkán használta ki, leginkább az ember körül ugrált, és tapadt rá, igyekezett felhívni magára a figyelmet. Mára rájött, hogy megkapja a napi törődés adagját, így elkezdett nyitni a fajtársak felé is. Az életéből – az előzményekből láthatóan is – kimaradt a tanítás, a lakás használatának megismerése. Ezeket most pótoljuk, de hihetetlenül eminens.

Meglepő alapból szobatiszta, egyedül hagyva nem rongál, szépen elfekszik a helyén. Az étvágya remek, jutalomfalattal jól motiválható, azt tanulta meg először, hogy hogyan üljön le peckesen az ember elé, és nézzen szépen annak érdekében, hogy "leessen" némi elemózsia. Az ennivaló nagy kihívás neki, az elől hagyott ehető dolgokat, bizony, elcseni, legyenek a sütő tetején, a konyhaasztalon, vagy a konyhapulton – és ebben igen merész. Akár a gazditól fél méternyire is megteszi – ha az hátat fordít. Ezen tehát dolgozunk, de valószínűleg majd gazdájának is kell, nála is bepróbálkozik.

Csipesz minden kutyával jól kijön, és jót is tesz neki más kutyák társasága, tanul tőlük, ellesi a "fortélyokat". A nagyobb, vehemensebb kutyáktól eleinte megijed, de ha sok neki a másik fél, nem esik kétségbe, elzavarja. Főleg a magánál kisebb és lehetőleg jó szőrös – kutyákkal szeret játszani. Kedvence egy máltai fiú: bakkecskeugrásokkal, ám odafigyelve, nehogy megijessze, hívja a kicsiket játszani, és amelyik hagyja, a felett kedvesen (nem letarolóan) anyáskodik. A játékokat egyenlőre még csak óvatosan nézegeti, szagolgatja, figyeli a többieket, mit csinálnak vele, de használni még nem kezdte el. Mára megjött a hangja is, a pulikra annyira jellemző csaholással hívja fel a gazdik figyelmét, ha bármi történés van. Nem szerelmes viszont a saját hangjába: ha rászólnak, első kérésre abbahagyja.

A pórázos sétán kicsit látszik még, hogy vidékről, nyugodt körülmények közül, és láncról jött. Nagyon szépen alakul viszont. Rövid két hét alatt eljutott odáig, hogy lényegében csak a mellette elmenő autóktól és az általuk keltett robajtól retten meg
Ez első sorban annak köszönhető, hogy mindig az általa szeretett emberen a szeme. Kis idő alatt átveszi a sétáltató tempóját, és csendes utcákon laza pórázzal sétáltatható. Így bármilyen korosztálynak kedves társa lehet. Gyereknek ugrándozó bohóccá változik, kis kutyának óvó, játékos játszótársává, idősebb embernek intelligens sétapartnerévé, de fiatal – vagy energikus – emberek túratársának is kiváló.

A vihartól fél: azonnal hozzátapad a gazdihoz. Szívesen van a házban, de a kertben is. Utóbbi esetben azonban rendszeresen ellenőrzi a szeretett embert. Nagyon gyengéd, szeretetteli, és bizony éjjel – ha nem is ott kezdi – valamikor a gazdi mellett, annak hátához simulva az ágyban landol.

A szőre, bár nem drótos, de rendszeres karbantartást igényel, akár fésüléssel, akár nyírással.
Várja, aki egy kedves, vidám, megfelelni vágyó társat szeretne! Érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon!
külső képtárhttp://www.flickr.com/photos/allatesember/sets/72157634176280228/
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com