Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Egérke
Egérkegazdira talált2012-08-27
bekerült:2012-07-30
honnan:Gátér
faj:kutya
fajta:Biewer yorkshire terrier kev.
ivar:szuka iv.
született:2011-10-01
szín:beige-fehér
szőr típus:szálkás
méret:kicsi
3 kg
leírás:Egérke nagyon fiatal – 2011. október körüli születésű - ivartalanított, keverék kislány.
Súlya: 3,5 kg
Marmagassága: 27 cm
Egérke és Plüsi, aki valószínűleg Egérke rokona, a gátéri napraforgó táblákban termett. Meglepő, hogy a beaver yorkie(keverék?) a napraforgóval szimbiózisban élne, mi több: a napraforgó között teremne, esetükben mégis igaznak tűnik a meglepő megállítás. Az embertől olyan szinten tartott ugyanis a két kicsi, hogy pártfogójuknak közel hat hónapjába tellett, naponkénti kijárva etetve őket, hogy legalább Plüsit megfoghassa. Így vagy nem nagyon voltak, vagy ha igen, csak nagyon rossz élményeik lehettek korábban az emberrel. A hat hónap elszánt munka – és némi Sedalin – eredményeképpen tudta végül segítőjük megfogni a két picit, hogy a gondjainkra bízhassa őket.
Most, pár hét elteltével már ivartalanítva, családban, ideiglenes befogadónál tanulják a kutyaságot.
Kettőjük közül Egérke a zárkózottabb, visszahúzódóbb. Félénksége lassabban oldódik, mint a gyermeki bizalommal teli Plüsié.
Egérke nem bízik azonnal. Ő előbb zsigerből visszahökken, alkalmasint megrémül. Ezért is volt talán ő a „főnök” kettőjük közül, míg a napraforgó földön tengették életüket. Egérke a megfontolt. Ő az, aki előbb értékel egy helyzetet,és csak utána cselekszik. Ő a „biztonsági játékos”.Óvta, védte, Plüsit, és mindkettőjüknek riadót fújt, amikor veszélyesnek ítélte a dolgok állását. Valószínű, hogy az ő óvatosságának köszönhetik az életüket. Most, hogy biztonságban vannak – és ezt érzi -, nincs továbbá rajta már a Plüsiért érzett felelősség terhe - az ijedt/visszahúzódó pillanatok egyre ritkábbak és egyre rövidebb ideig tartanak. Őbenne is hatalmas az igény a szeretetre, ő is tud örülni, nagyon is, de míg Plüsi csak a szépet-jót-vicceset-érdekeset látja mindenben, addig Egérke előbb inkább veszélyre gyanakszik, és csak kis késéssel oldódik. Szívszorító, ahogy előbb hezitál, majd aztán mégiscsak jön, saját hősiességétől kissé meghökkenve. Aztán ha már odaért a simogató kéz alá, akkor teljes odaadással élvezi a szeretetet.
Kutyákkal nem nagyon barátkozik. Igaz, már nem is fél tőlük– viszont nem is foglalkozik velük. Kivéve természetesen Plüsit. Őt szereti, védi, még vakarózni is segít neki, ahol Plüsi nem boldogul egyedül a műtéti gallértól.
Érdekes módon bár kutyákkal nem, kutyajátékokkal viszont kezd játszani.
Ugyan napraforgók közt növögető kutyaként ő sem tanulhatta,de lakásban nagyon szépen viselkedik. Nem rongál, nem ugat. Figyel ugyan a történésekre, ha a többiek rázendítenek valamiért, ám csak ritkán, és indokoltnak ítélt esetben szólal meg ő is.
Annak ellenére, hogy a szántóföldön valószínűleg ritka jelenség az ülőgarnitúra avagy a fotel - igen hamar elsajátította (és nagyon kedveli) ezek használatát is.
Élvezi a kényelmet, tanulgatja a szeretetet.
Szobatisztasága szinte tökéletes. Ugyan még nem jelzi, ha kimenne – de ha időben kimehet, kint végzi minden dolgát.
Pórázon szépen sétál ismert helyen, ám az idegen környezet, az út közben rá leselkedő veszélyek hatására még lefagyhat. Kezdetben ezért a séta új helyen – különösen, ha nagy a forgalom, sok a szokatlan inger - nem lesz győzelmi menet, sokkal inkább győzködés. Ezeknek az elfogadása megértést, türelmet, szeretet igényel, hiszen nagyon nagy „ugrás” történt az életében a gátéri földekről a pesti flaszterre…
Szereti a pocakját ő is, szívesen jön vacsiért, alkalmasint nasiért. (Szegénykét arra külön meg kellett tanítani, hogy a kézből kínált falatot el merje venni.)
Sok tanulnivalója van még. Emberségről, kutyaságról. De mert Egérke egy megfontolt, figyelmes kutyácska, kis türelemmel, folyamatos megerősítéssel egy kedves, nyugodt, a gazdira figyelő ,fegyelmezett kutyát lehet nevelni belőle. Egérke képességei adottak ehhez, már csak a megfelelő gazdán múlik majd a többi.
Várjuk azt, aki elkötelezett, szerető gazdija lenne egy életre, és elfeledtetné vele, életének első, meneküléssel, bujkálással töltött évét, megmutatná, hogy az emberrel élni jó, és örömteli!
Érdeklődni Egerkéről Takács Katinál lehet a 06 70 223 6476-os telefonszámon.
külső képtárhttp://gallery.site.hu/u/kasznakati/gazdira_talalt_kutyusok/2012-01-01-2012-12-31/Egerke/
videókhttp://youtu.be/5Dh2yjFN1Mk
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com