Állat és Ember - Gazdira találtak

Gazdira találtak


Alma
Almagazdira talált2010-08-20
bekerült:2010-04-29
honnan:Pásztó
faj:kutya
fajta:Pekingi palotakutya kev.
ivar:szuka iv.
született:2007-03-01
szín:dark sable
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
leírás:Alma orvosi becslés szerint 2009 második negyedévében születhetett, pincsi és rejtély, hogy mi egyéb keveréke. Mostohán bánt vele az élet, hisz a másfél év körüli, körülbelül 7-8 kg-os 35 cm marmagasságú kislány egyik szemét sérülés következtében elvesztette. Hogy élhetett korábban? Valaha szerették-e? Kétes. Pásztón bukkant fel egyszercsak a semmiből. Egy 91 (!) eves egyedülálló néni patronálta, de megtartani már fizikai ereje és anyagi lehetőségei miatt sem tudta.
Rossz belegondolni is, mi történhetett vele, hogy ennyire nem bízik az emberekben: a nénit sem engedte magához közel, csak – ha már nem volt ott – ette meg az ételt. Ideiglenes befogadóját is csak éberen figyelte több, mint másfél hónapig. Valószínű, azt ott lévő többi kutya viselkedésén keresztül értette csupán meg, hogy nincs veszélyben. Ott, hogy biztonságban van, még mindig nem tart. A kapcsolat úgy jellemezhető: nyit, nyitni akar, hiszen beül a “bolyba” együtt tévézni, örömmel üdvözli a befogadót, felugrál rá hízeleg, de a fogadóóra időpontját egyenlőre ő határozza meg. Máskor ugyanis, bár befogadója szemból, a szabályokat betartva szólva közelít is hozzá, akkor is látni rajta: latolgatja, elszaladjon-e. Ezt már nem szokott, de ugrásra kész, hogy szükség esetén elszaladhasson. Máskor meg rohammal belehuppan az ideiglenes befogadó ölébe és ott kéjeleg. Az eredmények ezzel együtt hatalmasak: gyönyörűen sétál pórázon, ki mer menni a “körletből az utcára, sőt már bottal (söprűvel, gereblyével), tehát verésre alkalmas tárgyakkal is lehet mozogni a környezetében és nem fagy le. Úgy fogalmazható ez meg körülbelül, hogy billeg a bizalom és a félsz között, de inkább már az előző irányába. Erőszakolni, siettetni viszont ezt nem szabad.
Alma különben nem csak gyönyörű, hiszen bundája valami különlegesen szép és tömött, járása pedig olyan ruganyos, mint a párducé, hanem mintakutya is. Nem értem, miért nem állt nagy becsben! Rászólni sohasem kell. Rosszat két hónap alatt nem csinált: honnan tudja, rejtély, de tökéletes intelligenciával használja a lakást, semmilyen baleset nem volt. Nagyon szeret kint lenni a kertben, de úgy, hogy tudja, bármikor bemehet, ellenőrízheti, a bentiek megvannak-e. Ha minden rendben, megy vissza a kerítéshez, felügyeli az eseményeket. Ha gyanús eseményt, vagy idegent észlel, igen határozottan ugat, és jelzi ő figyel, rossz szándékú egyedek kerüljék ezt a helyet. Egyébként a hangját sem hallami.
Más állatokkal a viszonya békés. Ugyan az látszik mint az emberrel: szeretne nagyokat hancúrozni, időnként már elő is fordul, hatalmas bírkózás és fogócskázás a “fiúkkal”, aztán picit megretten a bátorságától és inkább csak nézelődik, de a játszás gyakorisága nő. Vitája, afférja a tíz tagú falka egyik tagjával nem volt egyetlen egy esetben sem. A macska, madarak nem érdeklik.
Ha sikerül a benne lévő blokkokat oldani, egyértelműen látszik már, hogy egy kedves, kiegyensúlyzott szeretetet fogadni és adni is tudó társ lesz. Ehhez már csak egy pici hiányzik.
külső képtárhttp://gallery.site.hu/u/kasznakati/gazdira_talalt_kutyusok/2010-01-01-2010_12_31/Alma/
hely:
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com