Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Jojo
Jojogazdira talált2019-06-16
bekerült:2018-01-08
honnan:Fido Bácsi Alapítvány Kiskunfélegyháza
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier kev.
ivar:kan iv.
született:2012-10-25
szín:beige-fehér
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Jojó állatorvosunk becslése szerint 2012 végén -2013 elején születhetett. Ivartalanított, szívféreg-negatív, chipezett, 5 oltással rendelkező kisfiú, aki a kiskunfélegyházai Fidó bácsi Alapítványtól került egyesületünkhöz.
Hihetetlen figura. Ha lenne életet habzsoló reneszánsz figura kutyában, azt róla mintáznák. A kisujja karma is csupa életöröm, boldogság. És ebből, mióta ismerem, semmi nem zökkentette ki. Egyértelműen kommunikálja a neki fontos dolgokat: Kaja, buli, haverok.
Ha finoman szeretnék fogalmazni: „élelmes”. Gyakorlati terminusokban az annyit jelent, hogy megduplázta a súlyát, mert ha valaki ő aztán teljes mértékben kiaknázza a falkás, tálcás etetésben rejlő lehetőségeket: nyitott szájjal tolja magát, mint egy kis szőrös porszívó, és ami az útjában van…. hát azt beszippantja. Kis torpedóvá nőtte így ki magát és a leendő gazdinak Jojó érdekében szigorúnak kell lennie. Minket rendre kicselez. Ha etetéshez külön zárjuk szárnyakat kap, és kis dugó testével a kilincsig felugrik, kinyitja. Egyéb esetekben ilyen ugrabugrát nem mutatna be, csak ha a kaja „kiszabadításáról van szó”.
Azzal együtt, hogy jelentősen felduzzasztotta a tömegét, aktív, de nem hiperaktív. Szívesen van kint a kertben, aktívan őrjáratozik, keresi a pockok, sünök, vakondok nyomát. Vadászati törekvései azonban sikertelenek, ugyanis a prédát nagy hangon tájékoztatja: itt vagyok, reszkessetek. A kertbe kimenetelkor rendszerszerűen megtörténő programnyilatkozatoknak köszönhetően utóbbiak ha nem is reszketnek, de menekülőre fogják a dolgot, vagy legalábbis igen ügyesen elbújnak. Ez Jojót nem kedvetleníti el. Jön a „b” terv. Miután kiszaglászta magát, nyomolvasott, jön a bunyó, vagy a napon együtt héderelés a haverokkal. mely során ha nem is libacombról, de feltétlenül ehető dolgokról álmodik.
Nem kedvetleníti el a rossz idő, a hideg. Minden helyzetből azt hozza ki, ami neki a legjobb. Ha sétálni lehet? Azért „jajdejóóó”. Ha esős az idő? Legalább jobban megismerjük egymást gyerekek és összebújik – vagy éppen birkózik – a haverokkal.
Jojó nagyon népszerű a kutyák között. Nyugodt, derűs természete miatt különösen az öregeink szeretik úgy körbefekszik, hogy olyanok mintha Jojó lenne a kerékagy ők belőle a küllők.
Szeret a figyelem középpontjában lenni, állatnál, embernél egyaránt. Erre van egy egyéni és igen hatásos eszköze: a „dürrögés” amit helyben táncolással vagy seggel nyomakodással nyomatékosít, ha egyébként hatástalan lenne (és persze a dürrögés hangerő szabályozóján is fel lehet tolni pár decibelt). Ha figyelmen kívül hagyják fajdkakast megszégyenítő dürrögő produkcióját, a dürrögés mennydörgés szerű robajjá erősödik. De őszintén? Annyira vicces-mókás, akkora bohóc, hogy – hacsak munka miatt nem – a kezdeti dürrögést sem negligálja az ember, hisz onnan jön a bohóckodás, hasmutogatás, a jóga aszanák bemutatása, nyögdécselés, labdadobálás, szóval csupa, a gazdi szórakoztatására kieszelt dolog, amit tényleg kár lenne kihagyni.
Hatalmas humora van, ami látszik abból is, ahogy a kutyákkal játszik, és ahogy az embernek produkálja magát. Érdekes módon, bár domináns, verekedést, veszekedést nem kezdeményez, nagyon tud azonban panaszkodni, ha bántják.
Az ember a mindene! Mint egy meteor csapódik be embere hólyagjába, combjába, az akár 5 perc után is, amit külön töltött tőle. Pórázon szépen közlekedik, okos, a kezdeti örömujjongásoktól (és az evéstől) eltekintve illedelmes, és szófogadó.
Nagyon jó társa lehet egy hasonlóan különlege vagy a különlegeset meglátni és élvezni képes gazdinak. Olyan család lenne az ideális számára, ahol vevők a kommunikációs törekvéseire, és így még nagyobb gazdagságban kijöhetne az, ami ő. Ha nem figyelnek rá, nem veszik a „jeleit”, elsatnyul, ha ösztönző környezetbe kerül, kiteljesedik. Hatalmas társ lehet a mindennapokban, az ünnepeken, a munkahelyen (alkalmas rá, hogy dolgozó kutya legyen). Aktív felnőttekből álló vagy többgenerációs család lehet a számára ideális. Nagyobb (6 év fölötti) gyerekkel szintén sok örömteli percet tudnának adni egymásnak. Kulturált kutyatársaságnak is örülne.
Jojóról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com