Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Sherpa (Muki)
Sherpa (Muki)gazdira talált2018-08-22
bekerült:2017-12-23
honnan:gazdától
faj:kutya
fajta:Havannai pincs kev.
ivar: iv.
született:2015-01-01
szín:szürke
szőr típus:hosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Sherpa 2015 elején született, ivartalanított, szívféreg-negatív, két kombinált, egy veszettségoltással rendelkező havannai pincs keverék kisfiú, súlya kb. 3 kg.
Árvaként került hozzánk, gazdája meghalt, az örökösök nem tudták vagy akarták megtartani. Kegyeleti okokból nem készítettünk fényképet bekerülési állapotáról. Lehet, a gazda már régóta beteg volt (bár akkor miért gyerek kutyát szerzett?), egy biztos: Sherpa valószínűleg életében sem volt fésülve, mert szőre drámai állapotban volt: ideális otthont biztosított mindenféle élősködőnek, szemétnek, székletmaradéknak, egyéb oda nem illő dolognak, mert az elhalt aljszőrzet tökéletes páncéllá állt össze: menni is alig tudott, a fenekén pedig szó szerint dugó akadályozta a széklet kijutását. S mindezt úgy, hogy családból jött.
Szocializáltsága is ennek megfelelő. Nem sokat foglalkozhattak vele és viselkedéséből, valamint a szőrében talált „kincsekből” gyanítható, kinti kutya volt őkelme.
Kezdetben mindennel és mindenkivel gyanakvó volt. A kutyákkal is. Elfogadta őket, hiszen nagyon nem volt mit tennie, de inkább próbált láthatatlanul ellenni velük: köztük, a sűrűjében, de mindenféle interakció nélkül. Az emberre vetítve ez kb. úgy érzékeltethető, hogy sokkal inkább akarja tulajdonának tekinteni, kisajátítani, semmint, hogy tudná: ha ez sikerült, mit kezdjen vele? Biztosan ott ül a dolgozószobában ideiglenes anyuja széke alatt, és berreg, mint egy bomba, aminek bekapcsolták a visszaszámlálóját, ha másik kutya közelít, kitámad rá, mert védi a koncot – a gazdit. De nem kezdeményez semmit felé: nem bökködi az orrával, nem áll fel a két hátsó lábára, hogy a mellsőkkel simogassa, jelezzen, és játszani sem hívja, csak őrzi. Alváskor ugyanez: bebújik vállhajlatba, és morog, ha kitessékelné az ember, de azon túl, hogy húsz körmével horgonyt ereszt, kapaszkodik, és nem engedi arrébb tenni magát (hihetetlen erő van benne!), se egy nyalintás, puszi, sem egy kis dörgölődzés….
Valószínű, még ott tart, hogy szeretne tartozni a vele élő emberhez, fontos neki, de nem tudja, hogy kell, nem tanították meg, az érintés új, tanulnia kell, ezért esetlen, nem tudja még kifejezni az érzéseit, azt, hogy mit szeretne. De alakul.
Ahogy számtalan más. Szobatiszta lett, megtanult pórázon menni, szépen, fegyelmezetten sétál, a lakásban nem lop, nem rág szét, szemetest sem borogat, szóval: mintapolgár.
Ha a morgás a szék alól nem hallatszana, igazán nem is tudná az ember, hogy ott van. A láthatatlanságra való képességet tökélyre fejlesztette.
Játéka biztosan nem volt, a használatukat (élvezetüket) most tanulja. Néha már hív egy-egy vele azonos méretű kislányt játszani is, de ez egyenlőre nem egy hurrikán erejével végbemenő rohangálás, és nem csattognak a birkózó testek sem a kövön. Inkább olyan játék-petting: manccsal tappog, párszor feltolja a fenekét… ugyanezt a kiválasztott játszópartner is és itt a vége.
Biztos sokat alakul még, hogy igazán milyen lesz, most dől majd el, és nagyban befolyásolja majd a környezete.
Sherpa nagyon keveset ugat. Annál inkább mászik viszont.
Vele ezért nagyon kell vigyázni, mert – innen a neve – megmászná ő a Csomolungmát is. És nem biztos, hogy kérdezi, lehet-e? Ezért a biztonságának (nyitott ablak, erélyajtó gangos házban az oda nyíló ajtó) az átlagkutyával összevetve sokszorosa figyelmet kell szentelni.
Az étvágya nagyon jó, és mint falkában élő kutya rettentő gyorsan eszik. Nem lenne ellenére a főállású kövérkutyaság, de ezt határozottan nem szeretnénk.
Mivel féltékeny a gazdira, gyerek mellé semmiképpen nem mehet. Ha van kutyatársa, jó, de egyenlőre csodát ne várjon a leendő gazdi ettől. Nem Sherpa lesz, aki a kutyáját lemozgatja, vagy játszik vele a gazdi helyett. Talán később. Jó lenne, ha sokat lehetne az ember közelében, a leendő gazdi rászánná az időt, hogy azt a kis félig nyitott ajtót kinyissa, mert Sherpa nagyon szeretné ezt. Segítség nélkül azonban nem tudja. Ideális lenne a számára, ha (feltéve, nincs komoly ügyfélforgalom) dolgozó kutya lehetne, vagy a gazdi otthonról dolgozna. Nem valószínű, hogy a gazdi távollétében szétordítaná a házat, de visszagubózhatna oda, ahonnan félig már kicsalogattunk. Szeret sétálni, erre építve tágítani kellene a világát, mert érzelmileg kicsit még Mauglis.
Sherpáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com