Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Kacifánt
Kacifántgazdira talált2021-10-15
bekerült:2017-11-18
honnan:gazdától
faj:kutya
fajta:Közép uszkár kev.
ivar:kan iv.
született:2016-01-01
szín:tricolor
szőr típus:drótos
méret:kicsi
9 kg
leírás:Kacifánt 2016 januárjában született szívféreg-negatív, oltott, chipezett ivartalanított foxi-uszkár keverék kisfiú. külseje 95%-ban drótos foxi, jellemében, emberközpontúságában érezhető az uszkár
Gazdától került hozzánk.
Szándékosan nem mondom, hogy családtól, ilyen szenvtelenül ugyanis még nem adtak le hozzánk kutyát, mint őt és társát: „anya” és „apa” flegmán végigrágózta a procedúrát, papírkitöltést, időnként röhigcsélt, és a két kutyának együtt nem volt egyetlen oltása vagy oltási könyve, a tesónak még neve sem.
Kacifántról jellemzést írni olyan, mint amikor az ember szeme előtt élete utolsó pillanatában lepereg az egész élete: először kiguvad a szemem a rettenettől és artikulálatlanul visítok – ahogy ő szokta – majd vigyorba, végül mosolyba megy át a rettenet. Ez leírja kb. Kaci fejlődését is.
Kutyával annyit még nem szenvedtem, mint vele, de mostanra elértünk odáig, hogy azt mondom: megérte.
Olyan kutyáról beszélünk, akivel semennyit nem foglalkoztak, azt csinált, amit akart, szó szerint. Az együtt- vagy a lakásban élés szabályai közül semmit nem ismert vagy nem akart betartani. A legtermészetesebb volt a számára, hogy az étkezőasztalra kakil, onnan felmászik az embermagas mélyhűtőre, azon alszik, szétlop, elrág mindent, s mindehhez olyan vérfagyasztóan visít, hogy ember legyen a talpán, aki kibírja dobhártyarepedés nélkül. És ez nem túlzás. S mindezt másfél évesen. Vagy rájött, hogy ezzel a visítással mindent elér, vagy ezzel sem foglalkoztak korábbi gazdái, nem tudom. Kaci viszont, ezzel a vérfagyasztó visítással jutalmazott mindig, ha nem viselkedtem megfelelően szerinte.
A kapcsolatunk – érthetően – nem volt zökkenőmentes, hisz ha kiléptem az ajtó elé, már beindult a Kacifánt nevű légvédelmi sziréna. Rövid időn belül kiderült, hogy nem szeparációs stressz, szimplán hiszti az oka. Kemény csatát vívtunk, mert nálunk a lakókörnyezet miatt nem hogy horrorisztikus hangokat nem lehet kiadni, leginkább hangokat sem: csendben kell lenni, Ahogy fokozatosan nyertem, szelídült a vérfagyasztó sikoly először hang nélküli sikítozássá majd szép halk énekléssé (nem tutulás, nem dudálás, nem sikítás: igazi valódi dúdolás, amit a művész egyre inkább élvezett: változatos dallamokkal szórakoztatta magát és engem is.) Egyre inkább megértette: mindkettőnknek jobb, ha szót fogad: ha „okos” , megdicsérem, jutifalatot, simogatást kap, ha műsorozik, azt tudok én is. Tíz hónap küzdelemből lett egy sétáltatható, 90%-ban behívható , szófogadó és SZERETHETŐ Kacifánt, aki, bár valahol betört, mert megértette, nem terrorizálhatja a környezetét, megőrizte a játékosságát, jókedvét is.
Kaci igazi társ. Neki mindenben részt kell vennie és mindenhez hozzá kell szólnia, a dolgokhoz, történésekhez hozzá kell adnia a saját részét. Mindegy, kártyázol a barátnőddel, teregetsz vagy locsolsz, csinálja veled. Átrendezi a lapokat, miközben ül az ölében, lehúzza a ruhát a teregetőről és odaviszi: tessék, vagy fogja a slagot – ő a Slag Ura – és kicsit furcsa logika szerint ugyan, de meglocsolja a kertet. Határtalanul büszke rá, hogy ő mondja meg a hosszú izének, hová köpje magából a vizet, amit kerget, elkap, megharap, megrág, élvez, minden lehetséges formában.
Imád játszani mindennel és mindenkivel: kutyajátékkal vagy használati tárggyal, a többi kutyával, vagy emberrel. Rettentően élvezi, ha kommunikálnak vele, feladatot kap. Ha azonban nincs lemozgatva (vagy nem hagyják, hogy ő lemozgassa magát), bizony, rosszalkodik. Okos és alig várja, hogy az embere valami új játékkal ( = tanulni való) lepje meg, amit önelégült képpel elsőre jól csinál.
Kaci mozgásigénye nagy. Ezt ki kell tudni elégíteni, hosszútávfutónak viszont nem kell lenni hozzá. Elég egy labda, vagy a slag, és ő aztán ugrál, vetődik, vágtat, pokróccal kötélhúz, vagy ha van kutyatársa: birkózik, fogócskázik, versenyt fut. Most ilyen. Ez egy kölcsönhatás eredménye. Elég (nagyon is) okos azonban ahhoz, hogy ha látja, palira veheti a mamát, egy percig sem habozik, megteszi, és még jót is röhög rajta. Pontosan tudja ugyanis, mikor csinál rosszat, és időnként nem tud ellenállni a késztetésnek (ilyenkor nem is fut el az ember elől, hanem megadja magát, jöjjön, aminek jönnie kell).
Kacifánt tehát (a név beszél, ugye?) most 90%-ban kész kutya: tudja és akarja csinálni mindazt, amit egy kutyának kell. Azonnal meglátja azonban a rést a pajzson és előfordul, hogy él a lehetőséggel, ha megteheti.
Egy biztos: annak, aki rászánja az időt és a törődést, annak hihetetlenül szórakoztató, különleges, ragaszkodó, szeretetteli, csupa szív társa lesz. Ha viszont nem kellőképp erős személyiség a gazdi, Kaci lesz a főnök.
Kaci a kutyák között – pont fantáziája miatt talán, hisz mindig aaaaannyira jó ötletei vannak – rettentő népszerű. Ő is jól kijön mindenkivel. Mindenkivel barátságos, de puszi pajtása a kutyák között nincs: ő inkább az emberrel szeretne barátkozni.
Ha úgy érzed, örömmel látnál a családodban egy foglalkozásigényes kutyát, aki a rászánt időt ezerszeresen meghálálja, akit kb. gyököt vonni is megtaníthatsz , és közben pörög az orrán, Kaci a te kutyád! Ha a munkahelyed kutyabarát, Kaci tud viselkedni: tudja már, hogy valamit valamiért. Nagyon jó, ha három generációt szórakoztathat. Hosszú időre azonban nem hagyható egyedül, mert eldalolja a kerületnek a rajta esett sérelmet, és hogy mennyire unatkozik, valaki engedje már ki és játsszon vele, és azt legtöbb helyen nem szeretik.
Kaciról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.

hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com