Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Boscorello
Boscorellogazdira talált2018-11-04
bekerült:2017-09-15
honnan:Berettyóújfalu
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier kev.
ivar:kan iv.
született:2015-01-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
8 kg
leírás:Boscorello állatorvosi becslés szerint 2015 elején született, ivartalanított szívféreg-negatív, két kombinált és egy veszettség oltással rendelkező, minek is mondjuk… „óriás yorkie” fiú. Természetesen ilyen nincs, ő viszont létezik, mégpedig teljes valójában. És a jóból soha nem árt meg a sok. Belőle jutott bőven: térdig érő, 8-9 kg közötti súlyú „nagyfiú”.
Berettyóújfaluról került hozzánk, az ottani városvédő egyesület fogta be. Loncsos, elhanyagolt és cérnavékony volt. Senki nem ismerte, nem látta még arrafelé. Kitették, elcsavargott? Soha nem tudjuk meg. Lehet, hogy rossz állapota miatt idősebbnek is nézte az oltási könyvét kiállító állatorvos, mint amennyi valójában, szerintünk ugyanis, viselkedése alapján kevesebb lehet, mint ami a nagykönyvben szerepel.
Boscorello mindig vidám. Örül az új életének. Mindig táncba vihető, vagy ha senki nem próbálná meg táncba vinni, elkezdi ő osztani a lapot: szembeáll a kiszemelt emberrel/kutyával, és egy-egy határozott rekedt kaffogással, s ha ez nem elég négylábról fél méterre pattogva próbálja rávenni arra, amit épp szeretne, legyen ez labdázás, séta, vagy éppen hami. Kaffog, testbeszéddel, és határozottan vágya tárgyára nézve hajszál pontosan elmondja, mi az, amit szeretne. Imád szaladgálni, ilyenkor azonban köhög. Ennek oka még nem tisztázott (az idő, és a megfigyelések alapján kijelölt speciális vizsgálat dönti el, hogy idült bronchitise van-e vagy légcsőszűkülete?) Úgy látjuk, egyre kevesebbet köhög, és akkor csak izgalmi állapotban, pl. ha teljesen belelovalta magát a játékba. Hihetetlen rugói és akrobatikus képességei vannak! Hasonlót még nem is láttunk! Helyből, különösebb elrugaszkodás nélkül 2-3 métereket pattog, oldalirányban, mint egy hegyikecske (jó. Kecsesítsünk. Zerge) álltából, közben úgy cikcakkoz, és igen, ő is kattog ilyenkor (a fent említett kaffogással játékra, kergetőzésre híva, akit ér) mint egy villanyvarrógép. A többi kutyával kedves, ámde domináns. Nagy falkában él, még soha nem verekedett, de nem is kell annak, aki kétszer, vagy akár háromszor - ötször is nagyobb, mint a többi. Elég, ha fölé magasodik és áthatóan nézi. (konditermi jelenetet képzeljünk el.)
A pórázon gyönyörűen közlekedik, amit majd, kedves látogató, Neked azonnal megcáfol, és egyszerre hatfelé menne. Ennek oka az, hogy kevés az önkéntes, aki sétálni vigye, ritkán jut ki, így minden percre háromszor annyi „intézni való” jut. Ha beáll a rendszeres sétáltatásra ismét, két újjal fogható lesz a póráza, megint, addig azonban kapaszkodni kell. Emberszerető, ám nem szófogadó. Vagy legalábbis csak szelektíven. Tudja ő mindig mit szeretne, nem örül, ha be kell pl. jönnie a kertből, mert a többiek is kimennének, az ő soruk jött. Ilyenkor a „gyere be” parancs a „nééééézd csak, mit adok én Neked” paranccsal és zacskózörgetéssel behelyettesítendő és pöccre működik. A sok éhezés miatt az etetése…. hát nem egyszerű. Mindenmaró hómaró, és az adag - és mivel sokan vannak, pláne sok adag – elkészítését, ha az ennivaló már a látóterében van, nehezen várja ki. Olyankor megszűnik a világ, csőlátó lesz,és bizony négy lábbal ugrál a többi fején – de nem bántja őket (ez is mondjuk elég) -, hogy őőőőőőőőőőőő legyen az első. Ezért, ha kutyatársa lesz, feltétlenül külön etetendő.
Hangja rekedtes (Rod Stewart feeling), és ha hagyják, jócskán kibontakozik e téren. Ha nem, nem örül, ámde tudomásul veszi.
Imádja, ha szeretgetik, és – ld. fentebb – nem feltétlenül várja meg, míg a másiknak ideje van erre. Ilyenkor igen szánni valóan reklamál, úgyhogy: győz.
Nagyon szeret labdával (plüssökkel is) játszani, de míg nem tudjuk, pontosan mi a baja (bronchitis – légcsőszűkület), vissza kell fogni.
Ő igazi társ. Beszélget, együtt akar élni, lélegezni, játszani, túrázni, lehetőleg dolgozni is a gazdival, hogy okos szemét mindig rajta tarthassa.
A társaival jól kijön, fontos neki a kutyatársaság!
Lehetőség szerint többgenerációs családot szeretnénk neki! Garantáltan minden korosztályt tudna foglalkoztatni! Szertelensége miatt azonban (fellökné) 6 évesnél kisebb gyerek mellé nem mehet! jó lenne, ha a gazdi valóban sokat foglalkozna vele, figyelné, együtt és nem csak mellette élne, mert neki az emberi figyelem éltető oxigén, azzal együtt, hogy nem próbál, mint oly sok kutya „emberré válni”. Leendő gazdájának fel kell készülnie arra, hogy Bosco egyes dolgokat „jobban tud” (Bosco, ne mász föl a laptopra! Mámé???? Onnan jobban kilátok). Határozott, tűrőképes, de jó humorú és szeretetteli legyen tehát, aki szeretné őt! A kezdeti meccsek lejátszása után garantáltan jól jár Boscorellóval! Kutyatárs kifejezetten jó lenne!
Érdeklődni róla Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76 –os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com címen lehet
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com