Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Montana
Montanagazdira talált2019-01-07
bekerült:2017-10-01
honnan:gyepmestri telep
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier kev.
ivar:szuka
született:2009-09-09
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Montana 2009. szeptember 09-én született, szívféreg-negatív, ivartalanított, chippel, veszettség- és 2 kombinált oltással rendelkező yorkshire terrier kislány.
Élte kezdete nem volt túl szerencsés: szaporító fogságában élt, majd mikor már nem, vagy keveset kölykezett, egy sintértelepen találta magát. Nem volt már fiatal, majd 8 éves és bizony a látása is igencsak megromlott addigra
A sintértelepre kerülés fordulópont volt az életében: lehetett volna a végállomás, mint annyi társának, kerülhetett volna rossz kezekbe, hogy ugyanúgy ócska, kidobott rongyként kezeljék, amilyen semmit érőnek előző tulajdonosa, hiszen mikor kiszolgált ment az istenítéletre: kiviszi valaki vagy halál? Szerencsére fajtaszeretők jelezték, hogy bekerült és sikerült a számára helyet szorítanunk.
Montana sokáig a korábban megszokottak szerint ült egy helyben, mint akinek nem áll rendelkezésére a tér, hisz a ketrec a korlátok sok év alatt kialakultak benne. Igen nehezen sikerült csak kicsalogatni az életbe. Közrejátszik ebben valószínűleg, hogy bal szemére nem, a jobbra gyengén lát.
Lassan azonban – ha visszafogottan is – beleszerelmesedett az életbe. Szép finoman, de jelzi: örül, ha kimehet a kertbe, s ott nagy élvezettel hempereg, napozik, vagy tesz-vesz, felfedez. Neki a kert a csodák tárháza, hiszen a napfény, a tiszta pázsit, hogy a testét simogatja a napsugár vagy a szellő, mind új élmény neki.
Hasonlóan félelmetes volt, majd az örömhöz vezető utat jelentette a póráz. Nehezen szoktam meg és sokáig tartott, amíg megértette: a séta célja: örömszerzés. Nem elvisszük és odaadjuk valakinek (vajon, hány gazdája volt?), pusztán kimegyünk a patakpartra megnézni a kacsákat, vagy barátkozni ismeretlen kutyákkal, esetleg futni egyet vagy fagylaltozni. Bár látszik, élvezi az új élményeket, visszafogott. Lehet, fél, ha megmutatja: nekem ez KELL!, elveszik tőle?
Az érzelmeivel is valahogy így van. Tíz hónap után kezdte csak el kérni – addig csupán szégyenlősen elfogadta – a szeretetet. Most kis esetlen-bátortalanul hanyatt veti magát az ember lába előtt, feltartja a kis mancsát a levegőbe, így kéri, vagy dörgölőzik, mint egy cica.
Az egész lényét egy esetlen báj és félszegség jellemzi: úgy szeretném, hogy szeress, de szabad ezt? Úgy rohangálnék, de nem baj?
Még mindig nagyon bocs, hogy élek üzemmódban funkcionál, de legalább elkezdett élni.
A társaival kapcsolata…. mondhatnám, hogy jó, de igazából nincs. Nem vonul el, mindig a falka magjának a szélén fekszik, de nem bújik össze a másikkal, nem birkózik, vagy fogócskázik, csak inkább „orientálódik”: együtt van a többi kutyával, hiszen a falka védelem, de nem láttatja magát, csak pianóban elvan köztük-mellettük.
Az agresszivitás szikrája sincs meg benne. Nem veszekszik se játékért (játékkal játszani még mindig nem szokott), sem ennivalóért, sem helyért. Ha ezek bármelyikéért „helyzet” alakulna ki, ő inkább arrébb megy, kivonul belőle.
Csendes, derűs kis lélek ő, az a légynek sem ártó fajta. Mára már elsajátította a lakás használatát, kint vagy kutyapelenkára végzi a dolgát, nem rongál.
Lehet, hogy a nagy falka visszafogja, és kinyílik, erőteljesebb személyiség lesz, ha családba kerül, de egyenlőre csak annyit tár fel magából: a bátortalan, esetlen kis szeretetét.
Montana nem ugatós eleve, de náluk amúgy sem szabad, így új családjának ezzel sm lesz gondja.
Várjuk, aki testi hibájával is tökéletesnek látja, tudomásul tudja venni, hogy lassan maradék látását is elveszti (nagyon sok kutya vakul meg úgy idős korára, hogy gazdája észre sem veszi, hisz megszokott környezetét megtanulta, ott elboldogul), szeretettel és türelemmel megnyitja őt az életnek és pótolja azt, amit mindig is meg kellett volna kapnia: a szeretetet.
Montanáról Takács Katinál lehet érdeklődni a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com