Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Szónok
Szónokgazdira talált2018-04-21
bekerült:2017-09-02
honnan:Szolnok
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:kan
született:2010-08-17
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:
2 kg
leírás:
Szónok 2010. augusztus 17-én született ivartalanított, szívféreg-negatív, két kombinált, egy veszettségoltással rendelkező yorkshire terrier kisfiú, súlya kb. 2,5 kg.
A kutyák életútja sokszor kalandosabb , mint sok emberé. Szónok szolnoki. Elveszett, a petvetdatában is köröztette gazdája. Szolnokról kaptuk mégis a segítségkérést, hogy vegyük át, az elveszés után 5 évvel. A megtaláló nem vitte el chipet olvastatni, és ez Szónok esetében szerencsés volt. Állatorvosunknál derült csak ki, hogy chipezett, a regisztrált tulajdonos levélben történt megkeresés után lemondott róla (külföldön békefenntartó, nem tud róla gondoskodni). Kiderült azonban, hogy Szónok az eltelt idő alatt végig Szolnokon volt. Valaki megműttette, mert térdében implantátumok voltak (amiket évekkel ezelőtt ki kellett volna enni, tehát törődött vele, gondoskodott róla, majd aztán – hisz nem vetette ki az implantátumokat - mégsem). Hogy műtött azonban meg az orvos (neve nem ismert) egy köröző listán szereplő kutyát, anélkül, hogy a gazdáját értesítette volna, rejtély. Egy roma családnál tűnt fel aztán – ez a történet ismert része -, akik mivel felfogták, a kutya epilepsziás, nem akarták megtartani, szomszédjuknak adták, hisz nem tudták volna orvosi kezelésére áldozni, így inkább olyannak adták, aki tenni tud érte.
5 évig élt tehát Szónok egy városban volt gazdáival úgy, hogy nem találkoztak. És élt valakinél, aki – bár megműttette – ezen idő alatt nem oltatta, epilepsziáját nagy valószínűséggel nem kezeltette.
Hozzánk kerülésekor Szónok nem volt egyszerű eset. Nevét egyrészt a városról ahonnan jött, másrészt amiatt kapta, hogy meglehetősen sokat szónokol. Ha olyan bugyi van rajta, akkor társainak minden mozdulatát hosszú, fahangú lamentálással közvetíti, kritizálja, véleményezi. Ha rezzen a bokor, mert madárka szállott rá – Szónok azonnal észleli és elmondja. Máskor viszont – talán időnként a sokszori kérés hatására – mindez nem érdekli.
Sokáig nem volt a falka pozitív tagja. Túltengtek azok a bizonyos férfiúi hormonok, és azt hitte, mindenkit neki kell anyává tenni, ill. eltakarítani a hölgykoszorú közeléből. Voltak rossz napjai is a rohamok előtt és időváltozáskor (a lába is fájhatott).
A gyógyszerbeállításnak köszönhetően, mióta a teljes adagot kapja (2 hónap), rohama nem volt. Korábban háromnaponta igen, sajnos. Az implantátumok is kikerültek, a hormonok kiürültek, és egy új, kedves Szónokot kaptunk cserébe.
A többiek azóta szeretik, és bár így sem a többi kutyával játszás élete fő célja (még mellékcélként sem szerepel), és változatlanul irányítgat, már nem megfellebbezhetetlenül követel, pusztán csak szépen kér, és kedvesen befekszik közéjük, odabújik hozzájuk, párnája másnak, és ő is ráhajtja a fejét a másikra pihenés közben.
Neki az ember a fontos, akiért rajonghat. Rajongása azonban nem tolakodó. Ezt kivéve azonban igazi pörgős kis terrier, aki bohóckodik, eseteként erőszakos és szereti, ha ő áll a középpontban.
A nálunk töltött idő alatt megtanult pórázon közlekedni, már nem támadja az autókat sem, nem üvölti végig az utcát, hogy megjött ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ! Szépen kulturáltan viselkedik lakásban, kertben, utcán.
Szobatiszta. Szükségleteit kint illetve kutyapelenkán végzi. Mozgásigénye a lábműtét óta nagyobb, közepesnek mondható, szüksége van a pórázas sétákra is, a társadalmi életre, akkor is, ha a leendő gazdinak van kertje.
Szeret a szabadban lenni, de csak akkor, ha első jelzésére beengedik, amikor megunta a kintlétet.
Ez még bizonytalanságát jelzi a macho páncél alatt (ha kimegyek, lehet, nem engednek többet vissza??)
Nagyon édes, szerethető kutya lett. Elrontottuk. Ágybakutya. És ez neki fontos. Úgy bújik oda az emberhez, hogy pajszer és hidegvágó tudná csak lefejteni róla. DE: ha a megfelelő helyet (nyakhajlat megkapta, pár elégedett szusszantás után elalszik és nyugodtan végigalussza az éjszakát.
A lakásban nem tesz kárt, nem vesz részt a banditák rablási, kukafosztogatási hadjárataiban.
Olyan gazdit szeretnénk a számára, aki sok aktív időt tölt vele, nem csak párhuzamban ugyanott tartózkodik ahol Szónok, hanem EGYÜTT csinálnak dolgokat, akár trükkökre is tanítgatja, hisz ez és a séta, a labdázás is rá szánt idő, amit nagyon igényel és értékel. Jó, ha lesz kutyatársa. Ideális családi házas gazdi lenne, többgenerációs családban.
Szónokról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 6476-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com