Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Nyurga
Nyurgameghalt2021-06-19
bekerült:2017-08-03
honnan:leadott Bp.XVIII
faj:kutya
fajta:keverék kev.
ivar:kan iv.
született:2010-01-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
8 kg
leírás:Nyurga állatorvosunk becslése szerint 2010 elején születhetett. Kőbányán találták egy máltai keverék kislánnyal, aki már rég gazdis. Megtalálója adta
Nyurga nem volt ilyen szerencsés: több mint egy éve nálunk van már, s csak most készülhetett el a jellemzése, aminek az oka betegség volt. A mi praxisunkban az első pesti kutya, aki erősen szívféreg-fertőzött volt. Hosszas gyógyszeres kezelés, majd műtét következett. A műtét után roburálás, hisz a betegség miatt étvágya rossz, ő maga csont sovány volt. Innen is a neve, hiszen a soványsága miatt testarányaihoz képest feltűnően hosszúak voltak a lábai, ő pedig fölöttébb: nyurga.
A szívférgek eltávolításának köszönhetően visszakapta az életét. Már nem kellett az oxigénért küzdenie, így lassan elkezdett játszani, labdázni, élni, ahogy normálisan egy kutyának élnie kell. Sajnos, a betegség több, mint egy évet elvett tőle.
Nyurga a többi kutyával rettentő kedves. Ha valamelyik beteg, nyalogatja, gyógyítaná. Verekedést, veszekedést soha nem kezdeményezett, eltűri azonban sajnos, hogy bántsák, nem harcol, az emberétől várja, hogy segítsen. Alkalmazkodó, teljességgel alárendelődő kutya, ami talán a betegsége miatt is alakult így a falkán belül, ám nem tud kitörni belőle. Nem tudja az érdekeit a többi kutyával szemben érvényesíteni. Bár testméretét tekintve a nagyok között van a falkában, mégis, az utolsó, és nem is törekszik rá, hogy előrébb kerüljön a ranglétrán. Ha tehát gazdihoz kerül, és ott másik kutya is lesz, a gazdinak kell odafigyelnie, hogy a másik kutyus ne nyomja el. Nyurga ugyanis hagyja. Valószínű, hogy ezt szokta meg eddigi életében: domináns kutya mellett élhetett, és egy választása volt: alárendelődni. Ez is lehet az oka, hogy játszani nem tud velük.
Szeret labdázni. A legboldogabb akkor, amikor a számára kedves emberrel játszhat, akár kint a kertben, labdával, akár plüssökkel, akár birkózva. Gyönyörűen sétál pórázon, és nagyon szeret is. Lényegében valószínűleg gyököt vonni is szeretne, ha ezt a saját emberével tehetné: egy a lényeg, hogy együtt.
Nyurga csendes kutya. Ritkán és csak okkal ugat, ha valamit szeretne, vagy jelezne.
Mintakutya. Bármilyen családba gond nélkül beilleszkedne, gyerekekkel kedves, első kutyásnak is tökéletes. Egész napos túrákat már nem valószínű, hogy szívesen tenne, vagy legalábbis: jelenlegi erőnléte ehhez nem elég. A hosszú nyugodt sétákat azonban szereti. Középkorú vagy idősebb család életritmusához is jól alkalmazkodna.
Nyurgáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com