Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Tüskeböki
Tüskebökigazdira talált2017-10-19
bekerült:2017-06-05
honnan:Szerencsi Kóborkák Egy-től átvéve
faj:kutya
fajta:keverék kev.
ivar:kan iv.
született:2016-06-01
szín:barna
szőr típus:szálkás
méret:kicsi
3 kg
leírás: Tüskeböki (alias: Tüsi)
Tüskeböki állatorvosunk becslése szerint – és ez ebben a korban még igen nagy pontossággal meghatározható - 2016 júniusi születésű lehet. Különleges külsejű, szívféreg-negatív, ivartalanított , két kombinált és egy veszettség oltással rendelkező tündéri, kb. 4 kg súlyú kisfiú. Először meglátva, összecsaptuk a kezünk: Úristen, miféle szerzet ez??? Tarajos sül és pincsi nászából született, felmenők közt macskával?? Yorkshire terrier és griffon vagy csivava gyereke? Valószínűleg – bár arra igencsak hasonlít – pont tarajos sül nincs benne, meg macska, minden más igen. Egyik nap inkább pincsinek tűnik, kicsit más az arckifejezése, máris griffonos… egy igazi 4:1 kutya.
Tüskebökit Szerencs környékén fogta be a gyepmester, népnevén: sintér. Először sintértelepre, majd a helyi állatvédő szervezet gondozásába került. Az első képeket még a sintértelepről kaptuk róla. Legkevésbé sem izgatta a dolog, mászott fel a kutyaház tetejére, tornázott a rácson, mórikálta magát a fényképezőgépnek, vigyorgott bele az objektívbe. Hihetetlenül vidám kis bohóc! Minden játék neki, legyen az ember lába, ami között szlalomozni lehet, az orra, ami bekapható, a ruhája, ami húzható, mint a rágógumi, a keze, ami rágicsálható, az üres joghurtos pohár, amit recsegtetni lehet, hivatalos pecsét, amit el lehet lopni a fiókból, és rohangálni vele (anya feje olyan cukin lila!) egy törölköző, amin szép, esztétikusan elrendezi magát… ő mindenben lát fantáziát. Lop, mint a szarka, majd az ellopott tárgyakat viszi kedvenc emberének. Eltűnik a mobil, a szemüveg? Nagy valószínűséggel köze van hozzá.
Imádja a kutyatársaságot. Megpróbál mindenkiből valami „értelmeset” kihozni, ami az ő olvasatában természetesen: játék, azaz kergetőzés, bújócskázás, játékon huzakodás, kötélhúzás, trambulinozás a matracon vagy pankráció. A próbálkozásai révén leszűri: a többiek közül ki miben tehetséges vagy ki mire vevő, amit a másik nem akar vagy – lássuk be – nem a másik műfaja, azt nem erőlteti a továbbiakban .
Természetesen a gazdit is próbálja mindenféle játékra rávenni, és hogy felkeltse a figyelmét, „vicceskedik” vele, paskolja a kis mancsaival lépés közben a lábát, minden lépésnél kicsit megfogja a bokáját, látványosan ellopja a melltartóját, és csalogatja vele, hogy na, vedd el, ha tudod.
Bármilyen vásott képeket tud azonban vágni, a csínjei – legalábbis eddig – tényleg ártatlanok. Kárt nem okozott, semmit szét nem tépett, meg nem rágott. Ha látja, nincs idő játszani a gazdival, egy tragikát megszégyenítő drámai alakítással, szemforgatással, sóhajtással (és ez megint csak a játék része neki) tudomásul veszi. Tudomásul veszi, de nem örül neki. Úgy jellemezhető leginkább: mozgásigénye közepes (megy sokat is, ha lehet, de ha nem járja minden nap körül Budapestet, nem fáj neki), játékigénye kielégíthetetlen, ám kordában tartható.
Ha nyugton kell maradni, nyugton tud. Olyankor átmegy egy macskába. Garfield-ot megszégyenítő alakítást nyom, nyújtózik, álmosakat pislog. Olyan lelkifurdalás-keltőket 
Maximálisan erőszak kerülő. Soha, egyetlen vitában nem vett még részt. Az ilyesmi nem érdekli, fölöslegesnek tartja, hiszen a fontosabb dolgoktól – pl. játék – vonja el a figyelmet és az időt. Életművész, Humor Harold ő, aki nincs olyan ember, akit meg ne tudna nevettetni, és neki pontosan ez a célja.
Valószínű, hogy „nagykorában” is ilyen marad, és nagyon nagy kár lenne ezt kidresszúrázni belőle, hiszen ettől olyan egyedi és különleges.
Az embert kb. azonos mértékben szereti, mint a kutyatársakat. Vagy úgy is mondhatnám: szereti ő az egész világot. Ami természetesen miatta van, hogy ő jól érezhesse magát. Nem az a kutya azonban, aki emberré akarna válni. Szimplán: társa lenne annak.
Olyan gazdit keresünk a számára, ahol humorát értékelik, „rosszalkodásán” nevetnek, partnerek neki a játékban. A gazdinak van ideje a számára, élvezi és igényli a Tüsivel aktívan töltött időt. Élvezet neki, ha Tüsit tanítgatja, érdemes, mert rettentő okos és mint mindent, ezt is játéknak fogja fel. Tüsi még igazándiből gyerek, így kutyával kulturáltan viselkedő gyerekkel kölcsönösen nagyon sok élményt adhatnának egymásnak. Jó lenne, ha nem kellene sok időt egyedül töltenie, mert az az ő olvasatában elvesztegetett idő. Szerencsére még hosszú éveket élhet együtt leendő gazdájával, ezért olyan jelentkezzen, aki számára hosszútávú – 15-16 évig tartó, szeretetben, felelősséggel kezelt projekt lehet. Tüskebökiről érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
videókhttps://www.youtube.com/watch?v=VgOsH753Sxs
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com