Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Frodó Samu
Frodó Samugazdira talált2018-09-17
bekerült:2017-02-11
honnan:tulajdonostól
faj:kutya
fajta:keverék
ivar:kan iv.
született:2016-02-11
szín:fekete
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi-közepes
9 kg
leírás:Frodó Samu 2016 februárjában született, kis-közepes testű, kb. 9 kg súlyú, ivartalanított keverék kan kutya, aki a "hogyan csináljunk tacskoid félszerzetet?" c. recept alapján készülhetett: végy egy kevés terriert, adj hozzá egy csipetnyi szálkás szőrű tacskót, bolondítsd meg egy nagy adag cukisággal, és kész is.
Frodó Samu azért lett "kétnevű", mert a megtalálója Samura keresztelte, de nálunk már volt Samu nevű kutya, ezért, lévén minden kutya egyedi, muszáj volt neki más nevet adni, így kapta a Gyűrűk Ura c. Tolkien-regény egy másik szereplőjéről, Frodóról a nevét. Azonban addigra már a Samura szépen hallgatott, úgyhogy kapott tőlünk vezetéknevet is.
Samut a megtalálója Kakucs utcáin szedte össze, és hiába kereste az eredeti gazdáját, ő kevésbé (leginkább sehogyan sem) kereste Samut. Nem tudjuk, hogy került az utcára, de abból kiindulva, hogy eleinte már attól pánikrohamot kapott, ha hirtelen felé nyúltunk, nem feltételezzük, hogy túlságosan szerethették.
Sajnos a megtalálója nem sokkal később tragikus hirtelenséggel elhunyt, így Samu hozzánk került, panzióba, hasonszőrű szobatársak mellé, ahol villámgyorsan beilleszkedett, és került elő terrieres vénája, nevezetesen, ha belém kötnek, éééén bizony nem hagyom magam! Alapvetően mindenféle fajta, korú, nemű és méretű kutyával jól kijön, és az ivartalanítása után már a hölgyek vegzálása is a múlté, úgyhogy Samu kutyákkal való kapcsolata, bár sosem volt rossz, de azóta még tovább javult. Az ezt megelőző balhék sem azért robbantak ki, mert Samu nem viselte volna el a többieket, hanem a falkában szokásos viták voltak, miszerint: kié az eldobott labda? Kié a másik táljában lévő étel? Ki játsszon a szuka kutyával? És hát ezekben a kérdésekben Samut nem kellett félteni.
Az emberekkel szemben már korántsem volt ilyen vagány, sőt. Félelmében kapkodott, ha odanyúltunk a nyakörvéhez, ha fel akartuk emelni, ha csak erőteljesebben rászóltunk. Ez mára a múlté, sőt, ha felemeljük, Samu azonnal elernyeszti minden izmát, olyan, mint egy rongybaba, nem ellenkezik, hanem szinte lefolyik az ember öléből. Minden emberrel rögtön barátkozik, ugrik fel rá, és epedve várja a simogatást. Közben profin rebegteti a hosszú szempilláit, hiába mondjuk neki, hogy ez egy kan kutyához nem méltó tevékenység, legyen már férfi, ő még korban is, lélekben is egy kamaszkutya. Sétálni nagyon szeret, pórázon is szépen megy, picit még húz, de rászólásra visszavesz a tempóból. Ha megállunk valamiért, nem ellenkezik, megáll ő is, és kihozza a helyzetből, amit csak lehet, azaz megnézi, hogy a körülötte lévő emberek melyikénél van jutalomfalat, gondolja, addig is együnk valamit, amíg ácsorgunk. Ha kaja nincs, akkor keres magának játszópartnert egy másik kutya személyében, körbeudvarolja, próbál minél több interakciót kicsikarni a másik félből. Ha bot vagy labda után rohangálás a program, azzal is jól elvan, igaz, egyelőre még a másik kutyától a szájában lévő játék ellopása megy neki jobban, mint a visszahozatal, de ha a másik eb nem partner a lopásban, és rászól, Samu veszi a jeleket, és nem balhézik. Nagyon jó érzékkel felismeri egyébként, hogy mikor jogos, és mikor nem, hogy rászól egy másik kutya, mert ha jogos, akkor nem reagál, ha viszont úgy érzi, indokolatlanul torolnának meg rajta egy vélt sérelmet, felveszi a kesztyűt, és belemegy a balhéba, terrieres elánnal.
Szobatiszta kutya, jelenleg több másik kutyával osztozik egy szobán. Teljesen egyedül hagyva tudtunkkal eddig csak rövidebb időkre volt, de akkor sem sír, nem próbál kijutni, szépen elfekszik a kutyaágyban.
A mozgásigénye átlagos, nem egy állandóan pörgő kutya, napi három sétával, kutyafuttatóban elengedéssel, labdázással könnyen le lehet fárasztani, így otthon is egy nyugodt, bújós kiskutya lesz belőle.
A szőre valahol a szálkás és a sima között van, félhosszú szőr, így a séták után igényel némi karbantartást, hogy a sétaútvonal faleveleitől, kisebb fadarabjaitól megszabadítsuk a szőrét, illetve időnként egy alapos kifésüléssel ápoltan tartható.
Frodó Samu akár első kutyásoknak is jó választás lehet, mert könnyen kezelhető kutya, nagyobb (kutyával már bánni tudó) gyerekeknek és/vagy kutyapajtásnak is örülne.
Videók Samuról: https://www.youtube.com/watch?v=tMu0vXhtbEU, https://www.youtube.com/watch?v=pQYYMTRGXtA
Érdeklődni róla Takács Katinál lehet a 06702236476-os telefonszámon, vagy e-mailben: kasznakata@gmail.com
hely:Budapest, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com