Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Zuzmó
Zuzmómeghalt2022-03-07
bekerült:2016-12-23
honnan:Battonyai sintértelep
faj:kutya
fajta:keverék kev.
ivar:szuka
született:2012-01-01
szín:bicolor
szőr típus:szálkás
méret:nagy
30 kg
leírás:Zuzmó oltási könyve szerint 2012 elején született, ivartalanított, szívféreg-negatív, nagytestű (kb 30 kg-os, nagyjából labrador méretű) ivartalanított lány kutya.
A hölgyek előfordul, hogy nagyvonalúan letagadnak a korukból,de úgy tűnik, időnként állatorvosok is megeszik a négylábú leánykáknak ezt a szívességet. A könyvében ez áll, de biztos, hogy több ő. 2009-2010-es születésűnek saccoljuk.
Zuzmó a battonyai sintértelepről, Magyarország pillanatnyilag egyik legiszonyúbb telepéről került hozzánk csont soványan. Semmi esélye nem volt ott, hiszen a kutya idős is, vak is. Rá biztos halál várt. Ezért döntöttünk úgy, hogy őt választjuk. Minden év december 23-án vagy 24-én fogadunk egy, a szokásosnál is handicappesebb kutyát. 2016-ban ő volt az.
Előélete ismeretlen. Valószínűleg került újabb, dizájnosabb bioriasztó a helyére, akinek majd a sorsa, ha megvénül, ne adj isten megvakul, mint Zuzmó, ugyanez lesz: a köroltás ideje előtt, adóforintokból, állami dotációval egy kutya „megsemmisítő táborba” beadva megszabadul tőle a „gazdi”.
Szánalmas, emberhez nem méltó cselekedet így megszabadulni valakitől, aki egy életen át szolgálta. Zuzmó pedig erre, a viselkedésével egész biztosan nem szolgált rá. Rendkívül intelligens, jóindulatú kislány ugyanis.
Vak kutyáknak új parancsok, a saját új nevük nehezen tanítható meg. Zuzmó egy nap alatt beletanult az itteni rendbe. Egy nap elteltével nem ment már neki a rózsabokornak, nem fejelte le az ajtót, és az első pillanattól angyali türelemmel viseli a lába alatt vihar sebességgel rohangáló csivavákat, yorkiekat, pedig némelyiket elviselni nem annyira egyszerű. Ő a „mamacsászárné”, akinek az áldott jó természetét már társai is észre vették, egyre inkább beveszik a bandába: ő az origó és köré (esetenként: rá) fekszenek, belőle lógnak ki, mint a kerék küllői, és elégedett medvehummogással veszi tudomásul, viseli, hogy csókolgatják, vagy épp visszaadja a puszit.
Zuzmó érdekes napirendet alakított ki magának: határozottan rendszer szerint tölti kint a kertben, majd benn a lakásban az időt. Erre sokkal inkább van hatással az „óra”, semmint az időjárás. Nemcsak magának, másnak is szeret szabályokat kialakítani, de nem erőszakos vele: fél7 körül beül a konya közepére és dalol a sütőnek vagy a hűtőszekrénynek: speciális trillája van erre, amit csak akkor és csak ott ad elő. Ezzel jelzi, hogy a gyomrában harangoztak, ideje lenne szervírozni a vacsorát. A szokásaihoz mereven ragaszkodik: a lakásban kényelemfüggő, mindig megszerez magának valami kényelmes helyet, szivacsot, párnát, a kőre véletlenül sem feküdne. Kint a kértben viszont a csupasz kövön, és a kutyaházból is rendszeresen kihúzgálja a neki bekészített takarót, mint nem odavalót. (valószínű, régi házában nem volt, és ugye, rend a lelke mindennek. Szobatiszta, ami nála sokkal inkább belső igény lehet, mint tanult dolog), combbal irányítva kerek 20 perc alatt megtanulta a pórázon sétát. Szépen autózik is, amennyiben a hátsó ülésen ül mellette valaki. Kikötve, vagy boxban az autóban pánikol, ami ekkora nagy kutyánál a vezetőnek nem egy kellemes élmény.
Nagyon szereti, ha fésülgetik, szeretgetik, nyünnyögetik. Ilyenkor szintén – erre a helyzetre szabott - speciális nótát hallat. Látása nem helyreállítható. Hosszasan hagyták orvosi segítség nélkül, csak a szem állagának további romlását tudjuk megakadályozni. Vaksága azonban semmiben nem akadályozza: pórázon sétál, a kertben jön-megy, napozik, a lakásban sem okoz balesetet.
Hisszük, hogy akad e hazában olyan ember, aki egy ilyen medve méretű, csupa szív, szeretet kutya szőrében szeretné melegíteni a kezét-lábát, télen, a kandalló előtt, vele hűsölni, nyáron a teraszon vagy a szőlőlugasban, és kárpótolni azért, amit valószínű egész életében, de öregségére biztosan nem kapott meg: ez a szeretet, biztonság. Elbeszélgetne vele, mert Zuzmó inni fogja a szavait, minden strófára egy saját strófával válaszol, dugja a nagy buksiját, lökdösi a kezét. Hiába öreg, hiába nem ő már a rendíthetetlen őr, nagyon sokat tud ő még adni annak, akinek a szíve hallja, amit mond. Zuzmóról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy a kasznakata@gmail.com címen
videókhttps://youtu.be/2AuiPp9az38
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com