Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Dexter
Dextergazdira talált2021-09-24
bekerült:2016-11-12
honnan:Miskolci Állategészségügyi Telep
faj:kutya
fajta:Német juhászkutya kev.
ivar:kan
született:2009-01-01
szín:rajzos
szőr típus:félhosszú
méret:közepes
leírás:Dexter 2009 év elején született, ivartalanított, szívféreg-negatív, közepes-nagytestű keverék kan kutya, aki a miskolci ebtelepről került a gondozásunkba. Talált kutya volt, később meglett a gazdája is, aki ígéretet tett, hogy elmegy Dexterért a gyepmesteri telepre, de ezen ígéretének nem tett eleget, négy hónapig várták, hogy megérkezzen, a kutya talán a mai napig várja...
Dexter a rácsok mögött összetört, elkezdett fogyni, apatikussá vált, nem érdekelte a külvilág, így a helyi állatvédő szervezet a segítségünket kérte.
Dexterről hamar kiderült, hogy valaha valaki foglalkozhatott vele, kérdés, mit nevezünk foglalkozásnak. Az alap-parancsok nem voltak ugyan ismeretlenek a számára, de a szidás és a verés sem... egy-egy hangosabb szóra a német juhászkutya méretű eb tacskóvá zsugorodott össze, ellenben ha megsimogattuk, semmi reakciót nem adott, a kővé dermedésen kívül. EZ határozottan ismeretlen tényező volt neki, hogy valaki azért nyúl hozzá, mert simogatja. A rossz előélete ellenére Dexter mindenféle orvosi vizsgálatot, szőrkifésülést, fognézegetést szó nélkül hagyott, ami nagyon félelmetesnek tűnt számára, annál odébb húzódott, megpróbált menekülni, ennyi volt az összes ellenállása.
Dexternek elég sok idő kellett, amíg megszokta az új helyét, és elkezdett nyitni felénk. Először az derült ki róla, hogy a kutyákban erősen válogat, vannak nagyon szimpatikus kutyák számára, és vannak kevésbé, illetve a hebrencs, ugrálós, heves, aktív kutyákat (beleértve a kölyköket) egyelőre nem viseli el. Pórázon nincs vele gond, azaz nem csípőből agresszív, sőt. Összeszoktatás után szépen elvan hasonló termetű és habitusú szuka kutyával, azaz olyannal, aki nem akar mindenáron belemászni a fejébe, ugrálni a hátán, stb. A más kutyákkal való viselkedést vélhetően sosem tanulta meg igazán, nekünk legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy vélhetően soha nem volt más kutyák között, mert érdeklődik, sípol nekik, hogy megismerkedhessen velük, de ez egyelőre még gyakran támadásba fordulna, ha hagynánk. Épp ezért egyedüli kutyának ajánljuk őt, vagy ha van hasonló "kaliberű" szuka kutya, akkor az összeszoktatást mi felügyeljük, segítünk, ezért (is) van szükség többszöri találkozásra.
Emberekkel Dexter korántsem a nyakba ugrálós, pusziosztó csóvagép, így első találkozáskor (de még a harmadik alkalommal sem) ne várja senki, hogy Dexi kitörő örömöt mutat majd. Most még nagyon megfontolt az idegenekkel, óvatos, de közben azért apró jelekkel adja az ember tudtára, hogy szeretné ő ezt az egészet, de még nem mer örülni. Eleinte a maximum jelzés az volt, hogy a simogatások abbamaradása után, amikor a legtöbb kutya megböki az ember kezét, vagy megnyalja, Dexter csak ránézett arra a kezünkre, amelyikkel abbahagytuk a simogatását. Épp ezért volt számunkra nagyon jó érzés, amikor az első csóválást megeresztette, ami nem az ételnek szólt, amikor az első felugrálás-szerű jelenséget szerette volna kivitelezni - amiből végül egy épp, hogy a földről az első két lábával elemelkedés lett, aztán vissza is huppant, megijedve a saját bátorságától, vagy amikor egy újra találkozásnál annyira örült, hogy némi macskákra jellemző láb melletti tekergőzésből végül bátran a hátára feküdt, és kínálta a hasát simogatásra, amit persze megkapott, és amit nem győzött csukott szemmel élvezni.
A területét, ha ott jól érzi magát, két nap után őrzi, de: nem őrkutya-típus, azaz jelez, de nem viszi túlzásba, és legyünk őszinték: maximum optikai tuning lehet egy kertben, már persze csak ha nincs más választása, és semmiképp sem tarthat a majdani gazdájával. Amit tudni érdemes még: Dexter vonyítással, tutulással kommentálja a sziréna-hangokat, csak egyedül hagyva, és csak a kertben. Ez ellen megoldást nyújthat, ha gazdival aludhat a lakásban, ahol tudtunkkal még nem járt, a nálunk végzett lakásteszten viszont nagyon szépen viselkedett. Kiderült, hogy nem rombol, nem egy elefánt a porcelánboltban, lassú párducléptekkel körbejárt, óvatosan megszagértett mindent, majd lefeküdt a számára legkényelmesebb helyen, a kövön. Valószínűleg nem sokat alhatott takarón, ne adj' isten kutyaágyban eddig. Az egyetlen bibi a szemetessel volt, ami Dexternek túl erős csábításnak bizonyult, de - legyünk őszinték - ezt tízből kilenc kutya megpróbálja, ha elöl hagyják a kukát.
Pórázon nagyon szépen sétál, taníthatná is, annyira mintaszerű. Ez alól kivételt képez, ha nagyon szorítja a szükség, mert Dexter kínosan szobatiszta, ilyenkor az első pár percben húz, vonszolja a gazdit pórázon, jelezve, hogy siess, menjünk gyorsan, mert már nagyon itt az idő. Utána visszavált kényelmes tempóra, kérésre igazodik a sétáltatójához, akire rábízza az irányt, a sebességet, mindent. Körbekerített helyen póráz nélkül sem megy az embertől 10 méternél messzebb.
Az étvágya nagyon jó, mindent megeszik, sőt, egyelőre habzsolja az ételt, ezért, valamint a mérete miatt érdemes napi kétszer (kétszerre, nem kétszer annyit) etetni, hogy elkerüljük a gyomorcsavarodást.
Dexter nagyon szeretne ragaszkodni valakihez, és mindent megtenni, hogy a kedvében járjon. Könnyen kezelhető kutya, pláne, ha egyedüli kedvenc lehet majd. A mozgásigénye normális, a korának megfelelő, hosszútávfutónak már nem válna be, de a hosszú, pórázas sétákért pl. rajong. Játszani még nem láttuk, az eldobott labdát megbámulja ugyan, őszinte csodálkozással, de nem hozza lázba. Ha nagyon örül, akkor azért felkap valamit a szájába, akár a labdát is, de még nem jött rá a nyitjára, hogy mit is kell (lehet) egy labdával, vagy bármilyen kutyajátékkal csinálni.
Cicákkal való viszonya nem ismert, az utcán megnézi ugyan magának a macskákat, de nem szaggatja a pórázt utánuk, nem akar mindenáron odamenni, kérésre szépen jön tovább. Amennyiben cica mellé menne, előzetesen teszteljük.
Dexteren egyértelműen látszik a megfelelni akarás, mindent maximum kétszer kellett neki elmondani, és harmadjára már szépen csinálta. Leendő gazdájának (gazdáinak) a csillagokat is lehozná, de legalábbis megpróbálná letutulni őket az égről.
Videók Dexterről: https://youtu.be/t07jMhqwnCQ, https://youtu.be/k5O4oT3G9YU, https://youtu.be/JoapHGm_Zoo, https://youtu.be/sPstl0Zt2OQ, https://youtu.be/HbHifTjbDTQ, https://www.youtube.com/watch?v=xZ38jpgPN5M&feature=youtu.be
Érdeklődni róla Takács Katinál lehet a 06702236476-os számon, vagy e-mailben: kasznakata@gmail.com
videókhttps://youtu.be/K0MkscycUvk
hely:Budapest, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com