Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


TomTom
TomTomgazdira talált2018-09-08
bekerült:2017-01-11
honnan:leadott
faj:kutya
fajta:Pumi kev.
ivar:kan iv.
született:2016-07-01
szín:ezüst
szőr típus:göndör
méret:kicsi-közepes
10 kg
leírás:TomTom 2016. júliusában született közepes testű, kb. 10 kg. súlyú oltott, ivartalanított, szívféreg negatív pumi, bundája alapján esetleg uszkár keverék kan kutyus.
Előéletéről nem rendelkezünk sok információval, egyik önkéntesünk találta az utcán, hazavitte és ideiglenes gondozójává vált. Hamar látni lehetett, hogy TomTom egy végtelenül szerény habitusú, ragaszkodó, az emberhez nagyon hamar kötődő kedves kiskutya, aki kinézete alapján ugyan pumira hajaz, azonban természete közel sem pumi-szerű, így tippre a szőre állaga miatt talán még uszkár lehet benne.
Megtalálása óta nagy falkában élt, régebben ideiglenes befogadójánál, és jelenleg a panzióban is több kutyával együtt lakik, együtt bandáznak, sétálnak. Többi kutyával való viszonya stabil, akár szuka, akár kan kutyákkal nagyon jól kijön.
Bandázások alkalmával játékos, a többiekkel együtt futkos, de többször elvonul pihenni egyedül.
Autóban kultúrkutyaként viselkedik, akár az első ülésnél lábnál, akár a hátsó ülésen volt, magabiztosan feszített, nyugodtan ült, érdeklődőn tekintett kifelé, a kísérőjének maximálisan szót fogadott. Hányingernek jelét sem mutatta.
Ligetben pórázon, ismerős helyen magabiztosabban közlekedik, menet közben váratlanul elfekszik, és hasat vakartat, ilyenkor vigyázni kell, nehogy felbukjunk benne. Nemrég volt egy belvárosi és lakástesztje, ahol bár szépen sétált, de érezhető volt a mozdulatain, hogy kellő visszafogottsággal vonul az ismeretlen helyeken. Ettől függetlenül az érdeklődése itt is megvolt, szaglászott, de végtelen szerénységgel és alázattal nézelődött minden és mindenki irányába.
A kutyafuttatóban elengedve egyértelműen látszott, hogy bizonytalan, faroklógatva kullogott, 1-2 lépés után feküdt volna a homokban, ha hagyjuk. Amikor közel mentünk hozzá és hívtuk játszani vagy futni, akkor persze aktívan jött, és akkor csóvált is a farkinca, de amúgy nem járta be a futit, nem hagyta ott mindenhol a nyomát, ahogy azt nagyon sok kan teszi. A bő fél órás belvárosi séta alatt egyetlen egy helyre sem jelölt, ami igazolja, hogy közel sem egy domináns kutyáról van szó.
Belvárosi sétája alkalmával találkozott egy éves forma gyerekkel, mindenféle különösebb reakció nélkül ült szépen fegyelmezetten és némi szaglászással nagyon jól viselte a gyermeki kéz érintését.
A lakásban a szokásos izgatott körbeszaglászás után viszonylag gyorsan megnyugodott, hamar megtalálta a helyét a kanapén, ahova természetesen nem magától ment fel, hanem kedves invitálásunk után... ezután azonban nem nagyon akart onnan eljönni. :-)
Gyorsan feloldódott, ez látszott a testtartásából, illetve abból is, hogy viszonylag hamar mélyen el is aludt. Teljesen elengedte magát, átadta magát az élménynek.
Étkezni teljesen nyugodtan lehet mellette, egyáltalán nem kunyerál, oda se nézett, inkább élvezte a kanapé kényelmét.
Jutalomfalattal nagyon minimális mértékben tudtuk felkelteni az érdeklődését, ugyanis elég válogatós e téren. A finomabb extra falatok azért csúsztak, bár jóval lassabban, mint amihez legtöbben szokva vagyunk mi kutyások.
TomTom számára az ember közelsége mindennél többet jelent, a legfinomabb falatot is gondolkodás nélkül felcserélné egy simogatásra, dögönyözésre, vagy arra, hogy ölünkbe hajthassa a fejét. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy TomTom nagyon bújós kutyus, szelíd természete van, simulékony, türelmesen kivárja a sorát akármiről is legyen szó.
A lakásban TomTom is - akárcsak a többi kutyánk - kultúrkutyaként viselkedett, mindent megszagértett ugyan, de pl. teljes biztonsággal nyitvahagyhattuk a kamra ajtaját még akkor is, ha a ház kutya urának elemózsia készletét ott tároljuk és némi tornászás után elérhető lett volna TomTom számára is.
A lakás kutyaurát maximálisan tisztelte, dolgaihoz a legkisebb mértékben sem nyúlt, játszani szeretett volna ugyan vele, de hamar nyugtázta, hogy nem partner, és így TomTom sem erőszakoskodott tovább.
A többi kutyával való viszonyából úgy véljük, hogy akár kutyatárs mellé is örökbefogadható, természetesen kellő összeszoktatás után, de el bírná viselni egyedüli kutyaként is a szeretetáradatot :-)
A szőre még minimális mértékben sem hullik, így ideális választás lehet olyanoknak, akik amiatt nem szánták még rá magukat a kutyatartásra, mert szőr lesz a lakásban. Jellegénél fogva rendszeres nyírást és kozmetikázást igényel, ez tény, de nem hullik..
Porszívótól egyértelműen fél, de egyéb háztartási eszközök hangjára nem mutatott semmilyen reakciót. A TV kb 3 másodpercig volt ijesztő, utána már annál inkább érdekesnek bizonyult számára. :-)
Teraszon egészséges mélységérzete megvolt, az első kimenetel után volt egy minimális hányás, de meglepő módon utána többször magától kiment, szemmel láthatóan nagyon jól érezte magát kint, rosszullétnek ezután már nyoma sem volt.
Eddig is tudtuk, hogy TomTom egy nagyon kedves, szerény, bújós kiskutya, de a lakásteszten mindez már megdönthetetlenül bebizonyosodott.
TomTomról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy a e-mailben: kasznakata@gmail.com.
hely:Budapest, panzió
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com