Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Zsálya
Zsályagazdira talált2017-05-19
bekerült:2016-12-10
honnan:Üllő, leadott
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier kev.
ivar:nőstény iv.
született:2011-12-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
5 kg
leírás:Zsálya állatorvosunk becslése szerint 2011 végén született, oltott, chipezett, szívféreg-negatív ivartalanított, 4-5 kg körüli súlyú – azaz: nagyobb termetű yorkshire terrier kislány.
Megtalálója elmondása szerint frissen kozmetikázva egy kartondoboz tetejében, kis pokrócra kirakva ült Üllő előtt a prérin, a súlyos mínuszokban, hiszen 2016 december közepén került hozzánk. Olyan volt, mint egy yorkieval keresztezett kis jávorszarvas, szőre kis agancs-szerűvé volt nyírva.
Meglehetősen morbid a történet: ha már nem kell (ezt jelzi a doboztető, pokróc), minek frissen nyírva kitenni a minuszokba? Hogy még kevesebb esélye legyen túlélni? Szerencsére, megtalálója nem ment el mellette, de megtartani nem tudta, mert saját kutyája nem fogadta el. Így került Zsálya hozzánk.
Kezdetben igen félénk volt. Alapfilozófiája igen egyszerű: „Ha nem csinálok semmit, abból baj nem lehet!”, így csak kucorgott, feküdt, aludt a lakás többiek által kevésbé látogatott részein. A kutyákkal – nála sokkal kisebbekkel és nagyobbakkal egyaránt - a kezdetektől fogva távolságtartóan barátságos: soha nem kezdeményez, de szép diszkréten azért bele kerül a bolyba, amikor éppen ő is akarja. Nagyon csendes. Szereti a hosszan tartó tevékenységeket: hosszasan aludni, hosszasan elszöszölni a kertben, hosszasan napozni. Sokszor noszogatni kell, hogy keljen már fel végre, csináljon valamit, ne csak heverésszen egész nap. Ha viszont sétál – új nála, nagyon nehezen lehetett kirobbantani a bázisról, és rávenni a pórázon menésre egyáltalán, majd arra, hogy a biztonságot adó ideiglenes Otthont elhagyja – akkor már azt is minél hosszabban és örömmel teszi: megszokta már az utcát, a forgalmat, a zajokat és az idegeneket, nem fél tőlük.
Nagyon szereti az embert, ám ahogy más egyébben sem, az ember szeretetéért sem tolakodó. Odabújik, hízeleg, de gátlásos még: az első elutasításra kihátrál és átmegy bocs, hogy élek üzemmódba.
A lakást kulturáltan használja. Mostanra megtanulta azt, ami egy családdal való zökkenőmentes együttéléshez kell, csak az élet élvezetét kell elsajátítania: a kirándulásokat, üdüléseket, kocogást a gazdival. Egy élvezetre feltétlenül nyitott: ez a pocak. Itt vigyázni kell, mert nem lenne ellenére, hogy széééép nagy, kövér kutya legyen.
Hasonló temperamentumú, azaz csendes, nyugodt, visszafogott, ám derűs és szeretetteli családot szeretnénk neki. Egy olaszos, harsány társaságban bezárkózna még. Nem domináns kutyatárssal vagy kétlábú kis baráttal kölcsönösen sok örömet adhatnának egymásnak.
Zsályáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com