Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Tirza
Tirzagazdira talált2021-03-27
bekerült:2016-12-01
honnan:gazdától
faj:kutya
fajta:Csivava
ivar:szuka iv.
született:2012-02-10
szín:tricolor
szőr típus:rövid
méret:kicsi
3 kg
leírás:Tírza 2012. február 10-én született, álomszép, ivartalanított fültetovált csivava kislány.
Egy délmagyarországi disznóólból mentettük négy társával, szó szerint kétszeresen a halál elől: az igen durva mínuszokban a pucér kövön voltak, vizük befagyva. Egymást melegítették, amennyire öt csont sovány, lezsarolt test melegíthette a másikat. A szaporító úgy döntött: befejezi az ipart, és vagy valaki megszabadítja tőlük, vagy megszabadítja ő magát. De elvégezte volna ezt a természet is. Az egyik kislány méhszarvában elhalt magzat volt, a másiknak gennyes méhgyulladása. Életüket csak az azonnali műtét mentette meg.
Ilyen előzmények mellett nem csoda, hogy mind az öten csak a félelmet és rettegést ismerték, mint érzelmet, de mint tevékenységet is. Igaz, utóbbi kiegészült a végeláthatatlan szülések sorával is. Már jó ideje nálunk voltak, még mindig falanxba tömörülve várták, mi rossz jön. Félelmetes volt minden: a szabadság is. Hogy messzire lehet menni… egyik szobából a másikba, de akár ki a kertbe, majd a kertből, pórázon az utcára.
Hatalmas lépések voltak ezek. Kit jobban vitt a kíváncsiság az új, a megismerés felé, kit visszatartott a tapasztalat, hogy ami az emberhez kapcsolódik csak rossz lehet.
Tírza az utóbbi kategóriába tartozott.
Hosszú időbe telt a kis kizsarolt, elformátlanodott testének, még hosszabba a lelkének, hogy rendbe jöjjön. El biztosan nem felejti soha az első hat évet.
De most már nyitott rá, hogy a még előtte álló életében megtapasztalja a jót, tágítsa a világát. S teszi mindezt hihetetlen félénk bájjal, lencsibaba szemekkel rácsodálkozva mindenre. Szeret kutyákkal lenni. Biztonságot ad neki a közelségük, hiszen mindig sok kutyával élt. Játszani azonban legfeljebb úgy játszik velük, hogy leutánozza minden mozdulatukat, mint egy pantomim művész, ahogy a gazdival incselkednek. Odabújik hozzájuk, de sem bírkózásba, sem játékkal huzakodásba nem bonyolódik velük. Neki elég, ha ott vannak.
Egyre többször kezdeményez kapcsolatot az emberrel is. Ehhez azonban el kell nyerni a bizalmát. Velem például együtt alszik, és sokszor munka közben is az ölemben ül. Ha olyan munkát végzek, ahol a testi érintés nem igazán megy, leheveredik a közelemben és figyel.
Volt, aki azt mondta „csak úgy van”. Hát, aki cirkuszvarietét szeretne benne lelni, az csalatkozik. Nem társalkodónő és nem animátor, sőt, gyököt sem von és nem fog a gazdinak téli zoknit kötni. Nézzük el neki. Aki értékeli azonban, hogy egy decensen visszafogott, mégis csupa áhitat, csendes kis társa van, akivel jó nagyokat lehet sétálni, jókat lehet együtt hallgatni, de akár mesélni is neki, mert türelmesen meghallgatja a másikat, nem fog csalódni.
Tírza, ahogy igen sok szaporítókutya, hangszálvágott, így ugatás helyett csak valami darth waderes izé távozik a torkából. Nem bántó, de mindig az eszébe jut az embernek róla, honnan jött és elfacsarodik a szíve.
Ideje lenne, hogy valaki vissza akarja adni neki, amit elloptak tőle: a szeretet, méltóságot, méltó életkörülményeket, védelmet, biztonságot. Nem „teljesítményhez” vagy feltételhez kötötten, hanem szeretetből és kutya léptékben véve: mindörökre.
Tírza szívbeteg. Épp azon a határon, hogy gyógyszerezni kell még. Napi életében nem zavarja, és ez a típusú szívhiba jól karbantartható.
Havi gyógyszerköltsége 3800 Ft.
Tírzáról érdeklődni Takács Katinál lehet a 06 70 223 64 76 vagy a 06 70 619 06 96-os telefonszámon illetve a kasznakata@gmail.com e-mail címen.
.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com