Állat és Ember - Gazdikeresők

Gazdikeresők


Leticia
Leticiagazdira talált2016-12-03
bekerült:2016-08-11
honnan:gazdától-lemondó nyilatkozattal
faj:kutya
fajta:Yorkshire terrier
ivar:szuka iv.
született:2010-06-01
szín:acélkék-cser
szőr típus:félhosszú
méret:kicsi
3 kg
leírás:Kivizsgálás és rehabilitáció alatt. A kutya vak. Látáshelyreállító műtét lehetségességét szept. 31-i vizsgálat dönti el.Letícia 2010. júniusában született ivartalanított, szívféreg-negatív, oltott és chipezett kislány.
Életének első fele nem volt túl kegyes hozzá. Az átlagnál jobb körülmények között ugyan, és minőségi tápon, de „haszonállatként”, szeretet nélkül élte egyhangú napjait és szülte a gyerekeket.
Letícia – a név jelentése: öröm, vidámság, szépség, kellem, báj – 5 éves korára megvakult. Mindkét szemén hatéves korára áthatolhatatlan opálos homály – szürkehályog – alakult ki. Amúgy is szűk világa így még szűkebbé vált a számára, majd a tenyészet felszámolása miatt hozzánk került.
Egy ember ennyi rossz után megtört és keserű lesz. Kevesekben van csak annyi erő, hogy megőrizzék magukat, és ne hagyják, hogy a körülményeik, a velük történtek átírják őket, jellemük megváltozzon.
Letícia egy ilyen csoda.
Vakon került egy új környezetbe, egy környezetbe, ami tele van kihívásokkal, mint pl. lépcsők, kert, lakás (amiben ő még sosem volt), kötelező körlethatárok, szabályok (hol, mit, hogyan lehet – pl. a szükségleteinek a végzése), és a nagyszámú, kutyatárs, köztük nagyon öregek és nagyon fiatalok, fiúk, lányok egyaránt.
Bármilyen hihetetlen, de mindent elsőre megtanult, pedig őt nem segítette – ahogy a többieket – befogadójának arcjátéka (anya mosolyog, anya összevonja szemöldökét, anya feje erőteljesen lilul) és a gesztusok, kézjelek, amik a látó kutyáknál nagyon nagy segítséget jelentenek az emberi nyelv és az emberi elvárások elsajátításában. Őszintén, nem is tudom, hogy csinálja.
Letícia – megkérdeztem, soha nem vitték pórázon korábban – elsőre ügyesen próbálkozott a pórázzal. A második alkalommal már kis pórázkezelési segítséggel úgy pattogott végig az utcán, olyan kis önérzetesen, hogy aki nem TUDTA róla, hogy vak, el sem hitte. Minden mást is ilyen ügyesen és azonnal megtanul.
A falkában nagyon népszerű, ugyanis hatalmas pankrátor. Testmegelegből, másból, nem tudni, de egyszerűen érzi, hol a másik kutya, és hatalmasakat játékbunyózik, bárkivel, aki jelentkezik erre. Ketrecharcos technikája tökéletes és úgy csapja földhöz a nála háromszor nagyobb fiú kutyákat, hogy csak szikrázik a fenekük, de nem haragszanak rá, folytatják a játékot.
Letti aktív, kezdeményező kutya. Legtöbbször ő indítja a játékot ,mindenkinél bepróbálkozik, mit lehet kihozni belőle, és egy idő után – pedig nem erőszakos – mindenki beadja neki a derekát egy kis hempergésre, bunyózásra, vagy én nyalogatlak Téged, Te nyalogass engem bulira.
Imád a kertben portyázni , és mivel már megszokta a vakságot, és ügyesen felderíti az útvonalát, semminek nem megy neki. Segít kertészkedni, bőszen hurcolássza a szájában majd boncolja fel a kiszedett gyomokat.
Ha esik, a lakásban tart kreatív foglalkozást magának. Rosszabb esetben a szék lábát, vagy a naaaagy közös kosarat farigcsálja, de erről lebeszélhető. Jobb esetben, ha a gazdi észreveszi, hogy épp farigcsálhatnékja van és ad neki ilyet, örömmel barkácsol rágókötélen, szép nagy marhacsigolyákon, amit aztán, mint egy karkötőt, a karjára húz, hogy a sok büdös tolvaj (a többi kutya) el ne lophassa.
Rendkívül fontos neki, hogy szeressék: kutyák, emberek egyaránt. Imád a boly közepében lenni, érezni, hogy hozzáér/nyomakszik a többi kutya, illetve kötelezően megszerzi a neki járó helyet az ágyban: mint egy kis traktor dübörög ilyenkor, és ételosztáskor keresztül mindenen és mindenkin a célja felé. Aztán, ha elérte Anyut, hempereg, fúrja magát bele, követeli a szeretgetést és simit.
Hatalmas bohóc. Kitalál lehetetlen testhelyzeteket: pl. hátsó lábai a kosár 20 cm magas szélén, eleje benne, és percekig így marad, önelégült képpel várja a hatást.
Az, hogy nem lát, nem akadályozza abban, hogy bármire fel, onnan lemásszon, és bármin átküzdje magát. Elég akarni, nem? És akarat, elszántság bőven van bene.
Egyetlen egy „ellensége” van csak: Sue Caroll, a másik vak kislány a csapatban. Őt valahogy nem szívleli, pedig Sue nem adott rá okot.
A csapatba kerülésekor Letícia többekhez hadüzenetet intézet, majd szép lassan visszavonta. Inkább megelőző intézkedés, megelőző csapás volt ez, hogy nehogy azt higgyék: mivel vak, nem ellenfél. Sue ellenség maradt. Ha összefutnak, Leticia - hangszálműtétje volt ugatni nem tud – puffog-pöfög, mint egy felajzott puffogó vipera, s ezt többszöri szólásra is csak igen kelletlenül hagyja abba. Előfordul az is, hogy egyszer csak gondol egyet, felpattan és megy megkeresni az „ellenséget”. Ilyenkor már a menéséből látszik, hogy mi a cél. A puffogása meg egyértelműen „anyázás”, Sue szidalmazása.
Másokkal nem kötözködik már, ha viszont meg kell védenie magát, félelmetes harcos, kemény és elszánt.
Az ember szeretete nagyon fontos neki. Ebben is kezdeményez, mászik, mancsol. Az esetleges elutasítást nagyon a szívére veszi.
Olyan családot szeretnénk neki, ahol vakon is szeretik. Ez – mármint a vakság – nem biztos, hogy így marad: október 26-án szemlencsecsere műtétje lesz, mely egyik szemén jó eséllyel visszaállítja a látását. Ennek gyógyulási ideje kb. másfél hónap, amit még mindenképpen nálunk tölt. Próbáljuk Mégis, ami most biztos, az, hogy nem lát, így leendő embercsaládjától fokozott odafigyelést igényel, mert biztonságáért majd ők felelnek. Azt szeretnénk, ha leendő családjában lenne hozzá hasonlóan vagány, ám barátságos kutyatárs, gyerek mellé is mehet, de csak nyugodt, és gyengéd legalább 8-9 éves gyerekhez.
Öröm lenne, ha háromgenerációs családja lenne, ahol mindig lenne valaki mellette, aki foglalkozik vele, és szereti. Ha nem megoldható, hogy a gazdi szinte egész nap vele legyen, akkor szeretnénk, ha lenne kutyatársa, akivel kölcsönösen elfogadják egymást.
Érdeklődni Leticiáról a 06 70 223 64 76-os telefonszámon, vagy a kasznakata@gmail.com e-mail címen lehet.
hely:Budapest, ideiglenes befogadó
telefon:+3670-223-6476
e-mail:kasznakata@gmail.com